fbpx
grealish aston villa
Foto: MDI / Shutterstock.com

Vil Liverpool fortsette den taktiske trenden mot lag som ligger dypt?

Da er vi i Birmingham. England nest største by. Spillerne ankom hotellet i går kveld, og til de som har lyttet for mye til rykter fra obskure twitterkontoer fra Uganda og liknende, Mohamed Salah er med. Salah har ikke testet positivt for Covid 19.

Aston Villa overlevde såvidt fjoråret, og reddet seg med et nødskrik. De var sterke etter koronoapausen, og de har også startet denne sesongen med to strake seire. Hvor engstelige bør vi egentlig være? Vi ser på dette og fire andre spørsmål foran kveldens match.

Hvor gode er egentlig Aston Villa?

Da jeg satte meg ned og studerte terminlista – de fem første kampene – var dette en kamp jeg virkelig gruet meg til. Aston Villa har ressursene, de har tradisjonene og de fant etter hvert formen i fjorårets sesong.

Klubben investerte tungt før 2019-2020. De kjøpte 12 spillere. Manager Dean Smith er en av de spennende engelske managerne på vei opp, men han klarte ikke å skape et vinnende lag før etter den lange vårpausen. Nå står laget med fire seire og to uavgjorte på rad i Premier League. Klubben fortsatte også å investere i årets vindu, med spillere som høyreback Matty Cash, kantspiller Bertrand Traoré, keeper Emiliano Matinez og spissen Ollie Watkins. I tillegg har de også lånt Ross Barkley.

Det er mye kvalitet i dette Aston Villa-laget. Et meget godt midtstopperpar i Tyrone Mings og Ezri Konsa. Nevnte Martinez er en god keeper. De har flere skapende kantspillere i Grealish, Traoré og Trezeguet. Her kan vi vente oss innovervendte kanter. Særlig hvis Grealish starter, han har stått over noen treninger denne uka. De har også hardt arbeidende indreløpere i McGinn og Hourihane.

Aston Villa likner faktisk på Liverpool i sin taktiske 4-3-3-tilnærming.

I tillegg til god form, spennende manager, mange gode spillere og mye ressurser, så er det også en annen ting som gjør meg litt nervøs før dagens kamp – minnene om tilsvarende oppgjør i fjor. Da ledet Aston Villa til det bare var noen minutter igjen av kampen. Men så dukket Andy Robertson og etter hvert Sadio Mané opp på overtid og nikket inn avgjørelsen.

Hvordan vil Diogo Jota klare seg?

Vil portugiseren klare å erstatte matchvinneren fra i fjor? Sadio Mané er en av Liverpools nøkkelspillere. Hans samarbeid med Robertson, hans rykk og hans høyrebein har skaffet Liverpool mange mål og poeng. Det er med andre ord store sko Jota skal fylle i kveld. Vil han klare det?

Defensivt er jeg ikke det i minste tvil om at han vil klare det. Vi så det på statistikken hans i 2019-2020, han presset ballfører nesten 23 ganger per kamp i fjor. Det er til og med bedre enn Mané. Vi har også sett det i de kampene Jota har spilt for Liverpool. Han er a pressing monster, som Lijnders kalte ham på forrige pressekonferanse.

Offensivt er vi litt mer i tvil. Samarbeidet med Robertson og venstre indreløper, som regel Wijnaldum, har vært trent på i flere år nå. Dessuten har ikke Jota den enorme farta til Mané. Men Jota har offensive kvaliteter han også. La det ikke herske tvil om det. Han er glimrende med ball i beina, han finner ofte de rette rommene og kommer til målsjanser. Scoringa mot Arsenal kan også ha gitt den selvtilliten han trenger.

Vil bursdagsbarnet score i kveld?

Vel, Bobby Firmino hadde bursdag på fredag, men også gaver som er etteranmeldt blir satt pris på. Han står med 9 mål på sine siste 41 Premier League-kamper. Det er ikke mye for en spiss.

Firmino liverpool-chelsea
Vlad1988 / Shutterstock.com

Nå er jo ikke Firmino en klassisk spiss akkurat, han ligger ofte dypere enn både Mané og ikke minst Salah, og har mange andre oppgaver enn å score mål. Klopp forteller ofte at han ikke engang tenker på brasilianerens målrate. Men sett i forhold til alle sjansene Firmino bommet på i fjor, (han hadde en XG tilsvarende 17 mål, han scorte 9), så er det på tide med en ny fulltreffer fra Firmino.

Vi tar den gjerne i kveld. Ikke minst vil den være fortjent. Det er få andre spillere som gjør så mye for et lag som Bobby. Jeg ville ikke byttet han ut med noen. Ingen. Nada. No one.

Hvem starter på midtbanen?

Vi tror at Klopp starter med samme midtbane som mot Arsenal i London. Det vil si Fabinho bak Keita og Wijnaldum.

Keita har virkelig funnet formen de siste månedene, og leverer tall og prestasjoner som får analytikerne til å nikke på hodet i anerkjennelse. Han presser på de rette stedene og i de rette øyeblikkene. Liverpool ligger ofte med en firer framme når motstander har ballen inni sin egen 16-meter. Keita mellom Firmino og Salah. I tillegg har Keita vært skapende med ball og i samspill med Arnold.

wijanldum
Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com

Wijnaldum er sammen med Firmino det strukturelle limet i laget. Han binder lagdelene sammen. Begge veier. Han har spilt mest på Liverpools midtbane de to siste sesongene, det er det selvsagt en grunn til. Vi tror han starter som venstre indreløper igjen.

Fabinho har spilt to gode kamper nå, og er i kampform. Vi tror han tar ankerplassen.

Det betyr at engelskmennene Henderson, Jones og Milner starter på benken. Vi er helt sikre på at hverken Jones eller Milner får startplass mot Aston Villa, men kaptein Jordan Henderson kan absolutt starte. Han er tross alt kaptein og var en av Premier Leagues beste spillere i fjor. Men med skaden hans i bakhodet, så kan det være at et innhopp er det mest fornuftige.

Vil den taktiske trenden fra de tre første kampene vedvare?

I fjor driblet Liverpool – som lag – 25 ganger per kamp. I år ligger dette tallet på 36.

Salah alene har 9,13 drible-forsøk per kamp så langt, i fjor lå han på 4,01.

Er dette en ny taktisk tilnærming mot dype lag? Eller er det bare tilfeldig? Datamaterialet er jo foreløpig bare på tre kamper. Det kan absolutt være det. Men på den annen side, så snakket både Lijnders og Klopp mye om taktisk utvikling i sommer. Det kan være at gjennombruddspasninger fra Thiago og sentral midtbane ikke var det eneste de tenkte på.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket