fbpx
henry werner
Foto: AP Photo/Tim Hales, File/NTB - FSG-eierne John Henry og Tom Werner
Lekkasjene fortsetter. Project Big Picture (PBP) blir stadig mer uspiselig for de mindre klubbene. Det er mye disse klubbene aldri vil akseptere.

Project Big Picture har sjokkert fotballøya de siste dagene. Prosjektet er altså drevet fram av FSG og Glazer-familien, som ønsker endringer i Fotball-England.

For det første så vekker forslaget om at de ni klubbene som har lengst fartstid i Premier League skal få all makt harme. Til og med West Ham, en av de ni klubbene per nå, er imot dette forslaget. Og hva de andre klubbene har å tjene på dette er fortsatt helt i det blå.

For det andre så tyder det også på at FSG og Glazer-familien, eierne av Manchester United, faktisk ønsker seg en større del av pengekaka. En betydelig større del av kaka.

I går avslørte The Times at FSG og Glazer ønsker en ny fordelingsordning av premiepengene i Premier League. The Times har fått innsyn i det 18. utkastet til arbeidsdokumentet i PBP. Der kommer det fram at de store klubbene ser for seg en fordelingsnøkkel som er annerledes i dag. I dag fordeles premiepengene etter plassering i én sesong. Det FSG og Glazer ønsker seg er en fireårsløsning i stedet for. Man skal få premiepenger basert på de siste fire årene, ikke det siste året alene.

Like ille er det at man foreslår at det holdes igjen £25 millioner i premiepenger i de første to sesongene for nyopprykkede klubber i Premier League. Disse pengene vil da være en slags garanti de har, og vil utbetales hvis disse klubbene rykker ned igjen. Dette systemet skal altså erstatte den ordningen som eksisterer i dag, hvor klubber som rykker ned får med seg en fallskjerm ned i Championship (for å klare å betjene det høye lønnsnivået PL har ført med seg).

Begge disse forslagene er selvfølgelig dårlig nytt for de nyopprykkede klubbene og klubbene som ofte befinner seg på nedre halvdel av tabellen. En utregning som The Times har funnet i dokumentet viser hvordan den nye fordelingsnøkkelen ville slått ut i 2018-19-sesongen. Med den nye nøkkelen ville vinneren, Manchester City, bli tildelt £179,6 millioner, mens de nyopprykkede ville kun fått utbetalt £48,2 millioner i premiepenger.

Dette står i grell kontrast til de faktiske fordelingene i dag. I 2019-20 så fikk Liverpool £161 millioner, mens bunnlaget Norwich fikk £95 millioner.

Den foreslåtte fordelingsnøkkelen av premiepenger vil med andre ord være dårlig nytt for de mindre klubbene, særlig de nyopprykkede.

Hvordan man tror at disse klubbene vil godta disse endringene er en gåte. Jeg skulle likt å være flue på veggen når Premier League klubbene møtes denne uka for å diskutere prosjektet. Hvordan pitcher man? Hvordan selger man inn dette?

FSG og Glazer har visstnok hatt mange møter etter lekkasjene. Det forstår jeg godt. For dette stuntet er et reelt kuppforsøk fordekt som filantropi. Jeg forstår at mange av klubbene i EFL (de tre divisjonene under Premier League) er positive til planene, de vil jo få hjelpepakker under pandemien og årlige overføringer av Premier Leagues TV-inntekter. Men for klubbene som ofte er å finne på nedre halvdel av Premier League-tabellen er mange av forslagene rett og slett uspiselige.

Forslagene må med andre ord revideres kraftig før de mindre klubbene eller FA vil godta endringene. Enten det er endringer i Premier League-formatet, fordeling av premiepenger og ikke minst i fordelingen av makt.

At FSG og Glazer tror at de andre klubbene vil godta en maktoverføring til de største klubbene uten skjebnesvangre sverdslag, finner jeg besynderlig. Nå vil nok ikke de 14 andre klubbene i ligaen trekke seg fra samtalene, låse seg inn i kongens tennishall og erklære seg for den nye ligaen. Men at FSG og Glazer rører ved selve fundamentet for en demokratisk tuftet idrettsbevegelse – som jo den engelske fotballen fortsatt er – er det ingen tvil om.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket