fbpx
var

Når en usynlig mann i Stockley Park får hovedrollen

Dessverre så var Fru Fortuna med Everton. To omdiskuterte offside-situasjoner og en uforståelig glipp etter fire minutter gjorde VAR til det store samtaletemaet i England i dag.

Mange håpet at VAR skulle fjerne de store feilene i Premier League. At resultatene skulle bli minst mulig påvirket av dommerfeil. Men det siste året har vist at VAR ikke har fjernet diskusjonen rundt dommerfeil. Selv om antall feil har gått ned totalt sett, så er diskusjonen like skarp som før. Om ikke skarpere. For mange håpet jo at teknologien ville hjelpe dommerne enda mer.

Dagens kamp mellom Everton og Liverpool ble enda en påminnelse om at VAR er et like hett samtaletema i år som i fjor.

Offside?

Mange har lagt ut stillbilder av de to marginale offsidesituasjonene som gikk i Liverpools disfavør i dag.

Når man ser disse linjene, så er det ikke rart at folk klikker. Jürgen Klopp skjønte heller ingenting. Særlig var han forundret over den siste avgjørelsen. Den som hindret en 3-2-seier på overtid.

Nettet kokte i minuttene etter kampen.

Men litt av problemet er at dommerne i VAR-rommet har flere vinkler og sikrere verktøy enn de bildene som blir vist for folket. Det er med andre ord mer et pedagogisk problem Premier League sliter med. For ut fra bildene over, så kan jo ingen forstå at det ble blåst offside.

I dag satt David Coote i VAR-rommet i Stockley Park utenfor London. Det var han som var ansvarlig for å ta offside-avgjørelsene. Kanskje de var korrekte. Det kan de absolutt ha vært. For vi ser altså ikke alle de bildene som Coote ser.

Jeg sier ikke at VAR-dommerne ikke kan finne feil punkt på kroppen når de drar linjene osv. Men i det store og hele så må vi faktisk stole på at de bildene VAR-dommerne ser, gir dem grunnlag for å fatte en avgjørelse som er mer korrekt enn det TV-bildene antyder.

En millimeter offside er fortsatt offside. Sånn må det også være. Uansett hvor vondt og urettferdig det føltes i dag.

Noen mener at man bør godta større marginer på offside. Også flere kjente fotballpersonligheter ønsker seg det, blant annet Arsène Wenger. Men problemet er at det uansett kommer til å stå om millimetere.

La oss for enkelthetens skyld si at man fra neste runde ikke dømmer offside hvis angrepsspilleren er mindre enn fire centimeter på gal side. Da vil det fremdeles bli diskusjoner. For når er det akkurat fire centimeter? Hvor går den grensa? Hva hvis angrepsspilleren er 4,06 centimeter på feil side? Da blir de siste millimeterne det nye diskusjonstemaet.

Slik vil det også bli hvis man bytter ut centimetere med kroppsdeler. Det vil uansett stå om marginer. Og det vil man fortsatt diskutere.

Derfor bør ikke David Coote bli et diskusjonstema vedrørende offsideavgjørelsene hans.

Pickford burde vært utvist

Det som derimot bør være det store samtale-emnet etter kampen er det som skjer etter fire minutter. Evertons keeper nøler, men bestemmer seg til slutt for å agere mot Virgil van Dijk. Pickford hiver seg fullstendig ukontrollert inn i situasjonen, og meier ned van Dijk med en styrke, fart og en brutalitet som kun kvalifiserer til én ting – et soleklart rødt kort.

Hvordan David Coote gikk glipp av den er nesten ikke til å tro. Det var nemlig ikke en hektisk situasjon. Coote og hans assistenter hadde masse tid til å se på overfallet. Van Dijk lå jo nede i mange minutter. Coote hadde over fire minutter til å se på situasjonen på video.

Igjen og igjen kunne han se den. Ikke det at han trengte repetisjoner heller. Man trengte bare å se den én gang for å se at det var en klokkeklar utvisning. Det var meget farlig spill. Pickford utsatte van Dijk for stor fare.

Men det skjer ikke. Coote glemmer å se på taklinga i det hele tatt. Han vurderer kun offside-situasjonen. Det er ufattelig. En skulle tro at Coote hadde styrta en halvliter Brain Freeze minuttet før.

Den manglende avgjørelsen ble dessverre helt sentral i kampen. Everton ville mest sannsynlig ikke overlevd å spille 10 mot 11 i 90 minutter. De var til og med underlegne 11 mot 11.

Det er synd at en usynlig mann utenfor London stjeler hovedrollen i et festfyrverkeri av en fotballkamp. Men vi kan faktisk ikke slutte å snakke om det. Vi kan ikke unnlate å gi David Coote hovedrollen. For den tok han faktisk selv.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket