fbpx
rik
FSG har vært tilbakeholdne og gode eiere for Liverpool. Men det de holder på med nå, kan ødelegge anseelsen deres betraktelig. Deres gode rykte er nemlig ikke hugget i stein.

11. oktober så smalt bomben. FSG og eierne i Manchester United har i all hemmelighet planlagt å endre engelsk fotball for alltid. Project Big Picture ble lekket til pressen. FSG ønsket å kutte antall lag i Premier League, kutte cuper og dessuten samle all makt på få hender. Denne maktovertakelsen skulle maskeres ved å love penger til både FA og klubbene i EFL, de tre ligaene under Premier League.

Det opplevdes fullstendig udemokratisk, kvalmende og tonedøvt.

De fleste skjønte at dette ikke var julaften. FSG var en julenisse med kravliste i tilfelle. En lang kravliste. En kravliste som de andre klubbene i Premier League, FA og til og med en av de klubbene som skulle få mer makt, West Ham, avslo blankt. En julenisse med så store krav er ikke spesielt sjarmerende.

Riset bak speilet er planer om en ny europeisk superliga. En turnering som skal bestå av 16-18 av topplagene i Europa. De rikeste. De mest prominente. I dag kunne Sky Sports avsløre flere detaljer i planene.

FIFA og den amerikanske investeringsbanken JP Morgan skal være involvert i planlegginga av en ny superturnering, som vil ha en låneramme på 4,6 milliarder pund.

fans
Silvi Photo / Shutterstock.com

Det kan bli snakk om at toppklubbene både skal spille nasjonale ligaer og den nye superligaen parallelt. Den nye utbryterligaen vil trolig svelge Champions League. De store klubbene, deriblant Liverpool, kan komme til å spille minst 30 kamper i den europeiske ligaen i tillegg til alle kampene i Premier League.

Formålet er like enkelt som det er tydelig: eierne ønsker å tjene mer penger.

Ingen av de store klubbene vil risikere å havne utenfor det gode selskap. Det skjønner jeg, men likevel synes jeg planene smaker vondt.

Det som er ekstra ille – og ikke lite flaut – er at FSG ikke bare er en del av planene. De er i front. Og de gjør det som representanter for min klubb. Liverpool er faktisk din og min klubb også. Neida, vi eier selvsagt ikke klubben juridisk og økonomisk, det gjør FSG. Men i ånden er det vi som eier den. Liverpool er jo oss. Fansen.

Og nå kødder FSG med klubben vår. Jeg liker det ikke i det hele tatt.

Det er ikke altfor ofte at jeg er enig med Jamie Carragher. Men jeg syns han traff spikeren på hodet da han tweetet følgende da nyhetene om planene om en ny europeisk liga ble kringkastet av Sky Sports i dag:

Mer trenger en egentlig ikke å si. Det FSG holder på med drar klubben ned i grumsete vann. Jeg vil ikke ned dit.

Og skal jeg være ærlig, så fatter jeg ikke hvorfor engelske klubber vil endre noe i det hele tatt. Forretningene går jo strålende i Premier League. Liverpool har for eksempel tidoblet seg i verdi på de årene FSG har eid klubben. Er ikke det en god nok investering da?

Det er jo klubbene i de andre landene som er desperate etter å ta igjen inntektsgapet opp til Premier League. Hvorfor i himmelens navn skal vi være med på det på bekostning av andre klubber i England? For en ny europeisk superturnering – med enorme inntekter til deltakerne – vil jo gjøre avstanden mellom de rike og mindre rike klubbene i England mye større. En av årsakene til Premier Leagues suksess er jo nettopp dens relative egalitære form, kontra andre ligaer. Denne fordelen kan nå forsvinne. Så jeg forstår virkelig ikke at FSG gambler med dette.

I tillegg er det noe udemokratisk amerikansk over det hele. De store klubbene klatrer opp stigen, drar den opp etter seg og lukker med det mulighetene for andre mindre klubber. I alle fall i England. I Europa så har jo FFP vært med å ødelegge for de mindre klubbenes mulighet til å slå seg opp i en årrekke.

Det er virkelig ikke slik jeg ønsker at fotballen skal være. I min verden skal fotballen skal være så demokratisk som mulig.

liverpool
bodrumsurf / Shutterstock.com

Jeg vet at dette idealet er borte for lengst, men vi bør ikke gjøre avstanden til fotballens idealer enda lenger. Det er virkelig ikke denne klubben verdig.

Vi slår oss på brystet med at klubben er for alle osv. i stadige klubb-kampanjer. Det FSG gjør nå er det motsatte. Man fortsetter å øke gapet mellom fattig og rik. Det gjør meg uvel.

Det er nok nå.

Jeg synes det er rart at ikke toppklubbene i England lytter til sine supporterforeninger. Alle supporterforeningene til de seks store i engelsk fotball gikk unisont imot planene i Project Big Picture. De snakker på vegne av svært mange er min påstand.

Det er også min påstand at supporterforeningene er like mye mot en europeisk superliga som en maktovertakelse i engelsk fotball. De forstår hvilke grunnprinsipper og ideer som fotballen er tuftet på. Det er ikke russisk kaviar og Rolls-Royce til de få privilegerte. At ikke FSG engang har rådført seg med supporterforeningene, er i seg selv en hån.

Det er en påminnelse om at noen tror at de eier en fotballklubb fullt og helt når de eier den økonomisk og juridisk. Men det gjør de selvsagt ikke. For det å eie en fotballklubb er noe helt annet enn å eie en klesbutikk eller et gruveselskap.

Det er nok nå, FSG. Dere kan stoppe nå. Planene deres lukter vondt. Fotballen skal være for alle, ikke de få.

mvh Eier nummer 1 234 449 234 av Liverpool FC

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket