fbpx
Foto: Peter Powell/Pool via AP/NTB

MSI: Liverpool rotet bort sine muligheter, men Villa skapte større sjanser

Det ble et voldsomt antiklimaks på en ellers god fotballhelg. Å tape 7-2 er simpelthen ikke akseptabelt. Men det kunne sett annerledes ut.

MSI står for målsituasjonindeks. Det er ment å være et mer dekkende verktøy for å måle hvor farlig et lag er foran mål enn avslutninger og XG. Avslutninger går utelukkende på antall, XG (expected goals) sier noe om hvor farlige avslutningene er, mens MSI er et forsøk på å vurdere alle situasjoner som er i nærheten av motstanders mål, uansett om det fører til avslutning eller ei.

Vi vurderer altså situasjonen, ikke avslutningen. Det er det flere grunner til. Noen ganger fører ikke et farlig angrep til avslutning. Av og til kan det også lønne seg å ikke skyte, det kan bli en større sjanse å la være. Det er også noe som tas inn i regnskapet når vi bruker MSI. Vi tar også høyde for hvem som avslutter eller er i situasjonen.

MSI er altså en subjektiv vurdering av situasjoner nær mål. Hver situasjon måles på en skala fra 0 til 1. En straffe for eksempel får en vurdering på 0,76, det er altså 76% sjanse for at ballen går i mål.

MSI mot Aston Villa

I de første tre kampene var Liverpool totalt dominante i MSI:

4,83-0,97 mot Leeds
2,01-1,37 mot Chelsea
3,42-1,06 mot Arsenal

Denne tendensen fortsatte ikke mot Aston Villa. Vi så det også på antall avslutninger (18-14 til Aston Villa) og på XG (3,08-1,66 – Understat).

MSI-tallene var enda klarere:

Aston Villa – Liverpool

4,07 – 1,87

Her er våre hovedfunn:

 • Liverpool var enda en gang sløve i starten av kampen – på de første ti minuttene har Aston Villa seks målsituasjoner, Liverpool har en.
 • Aston Villas andre scoring kommer helt mot spillets gang. Liverpool produserer 16 målsituasjoner på rad, med unntak av scoringen som kommer midt inni denne perioden. Det er også i denne perioden Liverpool burde fått tildelt straffe.
 • Robertson kommer til et tosifret antall innlegg, men ingen treffer en rød spiller.
 • Jota er svært aktiv – han kommer til 8 målsituasjoner. Men hverken skuddene eller headingene går inn. Roter også i to situasjoner han burde fått avsluttet. Han tråkker blant annet på ball seks meter fra mål. Sentralt i banen.
 • Trent Alexander-Arnold kom til oppsiktsvekkende få innlegg.
 • Keita og Wijnaldum er tredje sist på et tosifret antall angrep der Liverpool får avsluttet.
 • Firmino og Keita er ubesluttsomme og upresise i flere målsituasjoner.
 • Salah er svært effektiv, han scorer på sine sjanser.
 • Aston Villa var heltemodige i sine blokkeringer, Liverpool var halvhjertede i sine blokkeringsforsøk.
 • Liverpool har totalt sett 41 målsituasjoner. Aston Villa har 29.
 • Liverpool har 6 målsituasjoner med en verdi over 0,1. Aston Villa har 8.
 • Men de målsituasjonene Aston Villa hadde, var også mye farligere enn Liverpool sine. Aston Villa hadde fem situasjoner med en verdi på over 0,45. Liverpool hadde ingen.
 • Aston Villa scorte riktignok i tre målsituasjoner med lav verdi. Alle tre skiftet retning.

Det var med andre ord en overlegen seier til Aston Villa, både i målprotokollen og på MSI. Men det kunne sett annerledes ut. Liverpool kjører kampen i store deler av første omgang, men mange av spillerne manglet det lille ekstra av både besluttsomhet og presisjon.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket