fbpx
van dijk
Foto: katatonia82 / Shutterstock.com

Virgil van Dijks skadefravær gjør at Liverpool mister en offensiv dimensjon. Midtstopperens pasningsfot har vært nesten like viktig for laget som den defensive tryggheten han har bidratt med. Er Henderson løsningen?

Det sies at angrep er det beste forsvar. I Liverpool er en forsvarsspiller et av lagets beste angrepsvåpen. Forrige sesong sto van Dijk bak over 1000 pasninger på mer enn 20 meter. Treffsikkerheten var på 85,1 prosent.

Verdensklasse

Til sammenligning var tallene for Harry Maguire 719 (83,5 prosent), David Luiz 628 (74,5 prosent), Aymeric Laporte 326 (88,6 prosent) og Nathan Aké 308 (91,5 prosent).

Joe Gomez er også fremragende, med sine 604 pasninger (83,7 prosent treffsikkerhet), men ingen er på nivå med Virgil van Dijk. Han er verdensklasse. Uansett har Liverpool hatt både Gomez og van Dijk, og nå er den ene borte.

Joel Matip er god til å ta med seg ballen og forsere gjennom leddene, men de kampdefinerende langballene fra dypet forsvinner med van Dijks skade. Sixminutes har tidligere vist hvordan disse pasningene, kombinert med høy bakre firer og intenst press for å erobre andreballene, har vært en del av Liverpools taktikk siden forrige sesong. Nå må dette endres. Liverpool må lade om.

Henderson og Fabinho flyttes

Det betyr at en annen eminent pasningslegger kan bli viktigere, og muligens viktigere i en annen posisjon – av to grunner. Igjen kan Jordan Henderson spille en nøkkelrolle.

Kapteinen kan ikke bidra med van Dijks ekstreme utsidepasninger med venstrebenet fra venstre stopperplass, men han kan bidra med like presise fremspill fra den dype midtbaneposisjonen og supplere Joe Gomez. Nykjøpte Thiago er også en mulighet. Den nykjøpte pasningssterke midtbanespilleren har vært fremragende i en dyp midtbanerolle i Bundesliga.

Uansett løsning vil det bli enda mer naturlig for Klopp å benytte Fabinho som midtstopper de kommende månedene.

Sesongstatistikken viser at dette uansett blir uunngåelig, så lenge antall tilgjengelige førstelagsstoppere ellers teller to: Joe Gomez og Joel Matip.

  • I 19/20-sesongen var stopper nummer tre og fire på banen i 28 kamper til sammen.
  • I 18/19-sesongen var stopper nummer tre og fire på banen i 42 kamper til sammen.
  • I 17/18-sesongen var stopper nummer tre, fire og fem på banen i 81 kamper til sammen (men i praksis noe færre, siden både Gomez og Klavan spilte noen kamper som backer).
  • I 16/17-sesongen var stopper nummer tre og fire på banen i 31 kamper til sammen (mens også Emre Can og Lucas Leiva fikk noe spilletid på stopperplass).
  • I 15/16-sesongen var stopper nummer tre, fire og fem på banen i 60 kamper til sammen.

Lenge til januar

Dette er for hele sesonger. Dersom Liverpool velger å kjøpe en ny midtstopper i januarvinduet, vil belastningen på Fabinho bli mindre. Men tallene antyder at han uansett må regne med å spille et betydelig antall kamper i midtforsvaret frem til et stykke ut i januar.

At Wijnaldum ikke ble solgt i sommer vil dermed vise seg å være en velsignelse for Jürgen Klopp. Med Fabinho ute av midtbanemiksen, i hvert fall i stor grad, Oxlade-Chamberlain skadet og Adam Lallana solgt, trenger han den spillerstallen han har. At 19 år gamle Rhys Williams viste seg tilliten verdig i ligacupen i sesonginnledningen er også et poeng når høst går mot vinter.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket