fbpx
wijnaldum
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com

Kveldens kamp blir ekstra viktig for én Liverpool-spiller

Alle skadene lukker en del dører. Men de åpner også andre. Hvordan kommer vi egentlig til å starte i dag?

Hvem begynner på midten?

Thiago og Oxlade-Chamberlain er helt sikkert ute. Fabinho spiller nesten garantert midtstopper. Da gjenstår det bare fem reelle alternativer på midtbanen.

Jeg tror ikke Klopp tør å satse på Curtis Jones fra start. Jones trakk seg fra landskamp forrige uke, av personlige årsaker. I tillegg er Europa en stor lekegrind.

Jeg tror Klopp velger mer konservativt i dag. Kan vi se den gamle troikaen Henderson, Wijnaldum og Milner? Et fysisk monster av en trio. De løper mer enn de fleste. I tillegg er de trygt farvann. Kanskje det er fornuftig i en opprørende tid?

Alternativet er Naby Keita i tilfelle. Han har trent med laget igjen etter forvirrende Covid-19-tester.

Bytter Klopp formasjon?

En annen mulighet er å bytte formasjon. Vi har tenkt på og skrevet om dette i hele høst. Med van Dijk ute så kan anledningen nå by seg. 4231 er i utgangspunktet mer balanserende og konservativt enn 433. Med to sikringsspillere foran seg, i stedet for bare én, så vil Gomez og Fabinho få ekstra beskyttelse.

fabinho
Vlad1988 / Shutterstock.com

I tillegg har vi noen spillere som absolutt ville ha blomstret i 4231. Spillere som Minamino, Jota og ikke minst Shaqiri ville fått flere muligheter, og alle tre er skapende fotballspillere. Alle liker å kombinere i små lommer. De vil det bli mange av i 4231.

Klopp brukte ofte 4231 i Dortmund. Vi har sett han bruke formasjonen i Liverpool også. I perioder så har han brukt den ganske mye faktisk. Henderson og Wijnaldum i dobbelt pivot foran stopperne? Ja, det er ikke meg imot.

Hvor gode er Ajax?

Ajax har mistet 9 av de 14 spillerne som holdt på å slå ut Tottenham av Champions League for litt over ett år siden.

Klubben har solgt spillere som de Ligt til Juventus, de Jong til Barcelona, Dest til Barcelona, Veltman til Brighton, van de Beek til Manchester United, Ziyech til Chelsea og Dolberg til Nice for å nevne de største navnene. Det er ikke småtteri. Når man i tillegg ser på hvilke klubber som har hentet spillerne deres, så skjønner alle at Ajax har tapt mye kvalitet de siste 15 månedene.

Men klubben fra Amsterdam er vant til dette. De er vant med å miste og erstatte spillere. Det er en del av forretningsmodellen deres.

Cosmin Iftode / Shutterstock.com – Daley Blind med ball

Ajax har for lengst bygd opp et eget akademi som er helt i verdenstoppen i å utvikle spillere. De kan med andre ord erstatte en del av utgående spillere med nye unge stjerner fra akademiet.

Men i de siste to-tre årene har de i tillegg begynt å kjøpe relativt dyrt de også. Quincy Promes ble kjøpt for 14 millioner pund. Daley Blind kom for nesten £15 millioner fra Manchester United. Tadic for £12,5 fra Southampton. Alvarez kom fra en søramerikansk klubb for nesten 14 millioner pund. Den tidligere Everton-spilleren Davy Klassen kostet nesten £10 millioner. Det siste kjøpet deres, Antony fra Sao Paulo, kostet tett opp mot 15 millioner pund.

Administrerende direktør i Ajax, velkjente Edwin van der Saar, har faktisk fått mye kritikk for dette skiftet i bruken av transfermarkedet. Av egne fans. De ønsker seg tilbake til enda mer ungdomssatsning.

Uansett så er det laget vi møter i kveld ikke på samme nivå som det Ajax vi så i 2019. Men de er ikke uefne. Ajax er fortsatt en klubb man forbinder med kvalitet.

De har vunnet fire av fem kamper i hjemlig liga i høst. De spiller som regel 433, men sist spilte de 4231.

I midtforsvaret vil vi finne stabile Daley Blind. Sentralt på midten så forventer vi Davy Klaasen og Quicy Promes (faktisk) – men det er ikke lett å vite, da treneren har byttet veldig på spillerne så langt. Men jeg tror i alle fall at Tadic og Neres starter på kantene, og at den store Traore starter på topp. Nyinnkjøpte Antony rekker trolig ikke kampen. Han er småskadd.

ajax
cristiano barni / Shutterstock.com – Vingene Dusan Tadic og David Neres

Blir det Wijnaldums store kveld?

Kveldens oppgjør betyr mye for alle. Kampen om de to billettene til sluttspillet står mellom Ajax, Liverpool og Atalanta. Da blir de interne oppgjørene ekstra viktige. Men kampen bli likevel enda litt viktigere for en av spillerne våre – Gini Wijnaldum.

De to store rivalene i nederlandsk fotball er Feyenoord og Ajax. De representerer de to rivaliserende byene i Nederland, Rotterdam og Amsterdam.

Der Rotterdam alltid har vært regnet som arbeiderenes by, så har hovedstaden ofte vært forbundet med kunstnere, funksjonærer og reiseliv. Turister kommer til Nederland for å lukte på tulipaner og flyte på kanalene, ikke se på kraner og menn med olje oppover armene.

Denne kulturforskjellen finner man også igjen på fotballagenes tilnærming til fotballen. Feyenoord jobber og sliter, Ajax leker og driller. Nå er dette veldig skjematisk selvsagt, men det også mye sant i det.

Selve symbolet på Feyenoords spillestil er Dirk Kuyt. Han kom fra Rotterdam da Liverpool hentet ham, og han endte sin karriere i Rotterdam etter at vi solgte ham. Kuyt er den klassiske Feyenoord-spilleren. Han går på jobb. Ferdig med det.

En mer utypisk Feyenoord-spiller er Gini Wijnaldum. Han tilbragte sine ungdomsår i klubben. Det er der han fikk sin fotball-utdannelse. Han spilte i Rotterdam mellom 2006 og 2011.

Selv om han faktisk er en blanding av en Ajax-spiller og en Feyenoord-spiller, en grovarbeider med blendende teknikk og balanse, så la det ikke være tvil om at dagens kamp er et rivaloppgjør for Wijnaldum. Kanskje er det årets viktigste kamp for ham?

Fortsetter Liverpool å angripe mest på venstrekanten?

Hittil i år har Andy Robertson angrepet oftere enn Trent Alexander-Arnold. Det virker ikke tilfeldig. Men det kan være det.

Dagens kamp vil gi ytterligere svar.

Men det kan altså synes som om Robertson og Mané kombinerer oftere enn Salah og Arnold så langt i år. Det kan fortsette i kveld. Dusan Tadic pleier å spille på venstrekant. Det er en spiller vi ikke kan gi for mye spillerom. Derfor må kanskje Arnold igjen være noe konservativ i valgene sine.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket