fbpx
winner
Foto: REUTERS/Phil Noble/NTB
Resultatene i Europa de siste ukene har sjokkert. Gir tomme tribuner jevnere ligaer? Kan vi vinne ligaen med 85 poeng?

I de siste tre sesongene har Liverpool og Manchester City hevet listen i Premier League. 100-99-98-97. Det er poengsummene de to klubbene har høstet de siste årene.

Manchester City vant ligaen i 2017-18 med 100 poeng. Liverpool vant i 2019-20 med 99 poeng. City vant i 2018-19 med 98, med Liverpool på andreplass med 97 poeng. Vi har opplevd en æra vi kanskje ikke får se igjen i Premier League.

Før denne epoken, så var det faktisk svært sjeldent at lag klarte å skrape sammen mer enn 90 poeng. Det har skjedd bare seks ganger i Premier Leagues historie, i tillegg til de nevnte fire.

Chelsea har fått 95 og 93 poeng i henholdsvis 2004-05 og 2016-17. Manchester Uniteds høyeste poengsum som seierherrer i Premier League er 91, i 1999-2000. De klarte også å sprenge 90-poengsgrensa i 2008-09. Arsenals invincibles i 2003-04-sesongen – et lag som gikk gjennom en hel sesong uten å tape – vant bare med 90 poeng.

Med andre ord – det er ikke hverdagskost å flørte med 100-poengsgrensa i Premier League.

Vil noen lag klare å nå 100 poeng i år?

Jeg tror ikke det. Det virker rett og slett som om soliditeten som behøves for å klare det ikke er til stede. Heller ikke hos favorittene Manchester City og Liverpool. Og ser en på resultatene i England, og i Europa for øvrig, så kan det tyde på at vinneren av Premier League ikke engang trenger å krysse 90-poengsgrensa for å hente hjem gullet.

 • Liverpool taper 7-2 mot Aston Villa
 • Manchester City taper 5-2 hjemme mot Leicester
 • Liverpool har sluppet inn flest mål i ligaen
 • Manchester City blir løpt i senk av Leeds
 • Manchester United taper 1-6 hjemme mot Tottenham
 • West Ham henter inn tre mål på 15 minutter borte mot Tottenham og klarer uavgjort
 • Manchester United blir rundspilt av Brighton
 • Everton leder ligaen
 • Det er bare Liverpool av de seks store som ligger topp åtte på tabellen
 • I Spania så taper Real Madrid hjemme mot miniputten Cadiz og B-laget til Shakhtar Donetsk
 • Barcelona ligger på 12. plass
 • I Italia så ligger målsnittet på 3,72
 • I Frankrike så tapte PSG de to åpningskampene sine i serien og var en skygge av seg selv mot Manchester United
 • Bayern München leder for en gangs skyld ikke Bundesligaen
 • Ajax vinner 13-0 borte

Fotball-Europa er ikke til å kjenne igjen. Og dette dreier seg heller ikke bare om resultater. Prestasjonene til de klassiske topplagene har også vært så som så.

Nå tror jeg at ting kommer til å normalisere seg noe utover vinteren. Men jeg tror ikke at vinneren av Premier League får over 95 poeng. Jeg tror heller ikke at vinneren får over 90 poeng. Det er det flere grunner til. Og de fleste av disse er det pandemien som er ansvarlig for.

pandemi
kovop58 / Shutterstock.com

Mangel på publikum skaper en annen atmosfære, og gir ikke det samme grunnlaget for stabilitet. Kampene minner mer om treningskamper enn før, og som kjent så spriker resultatene mer i treningskamper enn i offisielle kamper.

I tillegg vil mange lag få flere skader i år. Hittil er det blitt registrert over 40% flere muskelskader i Premier League enn på samme tid i fjor. Det skyldes et mye tettere kampprogram og ikke minst en kortere oppkjøring.

Mange lag har også blitt direkte preget av, og vil bli preget av, Covid-19. Liverpool har spilt uten Mané og Thiago blant annet. Manchester City har måttet klare seg uten Laporte og Mahrez på grunn av smitte. Dette vil vi se også utover i sesongen. Det gir manglende stabilitet på både treningsfeltet og i kamptroppene.

Usikkerheten vil prege managerne. Hvilke spillere kan jeg starte med? Hvem kan sitte på benken? Kan jeg kjøre samme formasjon uten den eller den spilleren? Hvordan få til samhandling hvis han er ute? Hvordan skal jeg organisere den taktiske oppkjøringa til kampen på lørdag?

I Premier League har flere klubber også forsterket seg kraftig i sommer. Leeds, Aston Villa og Everton står fremst. Det vil trolig føre til at flere lag kan ta poeng av hverandre. Ligaen blir trolig jevnere.

Til slutt, Liverpool er den eneste klubben jeg tror kunne klart 95 poeng i år. Men det var før skaden på Virgil van Dijk. Gomez, Matip og Fabinho er gode fotballspillere, de er virkelig gode fotballspillere, men de er ikke Virgil van Dijk. Derfor tror jeg at Liverpool kommer til å avgi noen poeng ekstra i år.

For å konkludere, jeg tror ikke noen lag vil flørte med 100-poengsgrensa i 2020-21. Jeg tror heller ingen vil klare 95 poeng, ei heller 90 poeng. Jeg tror vinnersummen vil ligge på et sted mellom 85 og 90 poeng. Hvis Liverpool klarer å bryte 90-poengsgrensa – med de forutsetningene som er skissert over – vil det i så fall være den beste prestasjonen i Klopps tid i Liverpool.

Det unormale er uansett blitt den nye normalen.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket