fbpx
robertson
Foto: Jason Cairnduff/Pool via AP/NTB
Vi har spilt fire av 38 runder. Noen tall er hyggeligere enn andre.

På den negative siden finner vi selvsagt antall baklengsmål. 11 er bare fire mål flere enn hva Mourinhos Chelsea slapp inn på en hel sesong i 2004-05. Snittet er på 2,75 per kamp. I forrige sesong så slapp vi inn 0,87 mål per kamp. 33 mål totalt.

11 mål er selvsagt for mange, men vi må ikke glemme at Liverpool er laget med størst avstand mellom antall baklengsmål og sjanser mot. Liverpools 11 baklengsmål har kommet på avslutninger tilsvarende 5,45 forventede mål (XG). Liverpool har altså sluppet inn 5,55 flere mål enn hva avslutningene mot skulle tilsi. Ingen andre lag i ligaen er i nærheten av et slikt avvik.

Nå er selvsagt ikke XG noen fasit. Men forbausende ofte finner man en sammenheng mellom antall scorede og innslupne mål og XG (expected goals) og XGA (expected goals against) – i det lange løp. Tallene pleier å finne hverandre i løpet av en sesong.

I tillegg ser vi også andre dybdetall peke i en hyggelig retning. Ingen har flere avslutninger enn Liverpool så langt i sesongen. Liverpool har avsluttet 18,8 ganger per kamp. Det er også mer enn Manchester City, som er det neste laget på lista. Manchester United har til sammenlikning under 10 avslutninger per kamp så langt.

Hvis vi ser på lista over antall avslutninger på mål, så er bildet omtrent like hyggelig. Tottenham har avsluttet 31 ganger på mål så langt. Liverpool er nummer to på lista med 28. Nå har riktignok ikke alle lagene spilt fire kamper ennå, men hvis vi ser på antall avslutninger på mål per kamp, så forstyrres ikke bildet.

Vi avslutter ofte, og vi avslutter relativt ofte på mål.

I tillegg er vi best i ligaen på å skape avslutninger i åpent spill. 14,3 avslutninger per kamp er klart mer enn Aston Villa på 11,7 og Everton på 9 for eksempel. Manchester United på 5,7 avslutninger i åpent spill per kamp er enda et stykke bak.

  • Liverpool har flest avslutninger av alle lagene i Premier League
  • Liverpool har nest flest avslutninger på mål i Premier League
  • Liverpool har flest avslutninger i åpent spill

Liverpool er med andre ord fortsatt et skapende lag. Vi har også stor avstand mellom antall baklengsmål og forventede baklengsmål. Med andre ord er ikke dybdetallene dyster lesning for Jürgen Klopp og co.

Men man finner også dybdetall som må bedres.

Flere av avslutningene våre er fra utsiden av femmeteren kontra andre lag. Tottenham har 3,3 avslutninger inni boksen per kamp, Liverpool har 1. Lag som Aston Villa, Arsenal, West Ham og ikke minst neste ukes motstander Everton, har flere avslutninger enn oss i denne farlige sonen.

Liverpool har derimot bare Manchester City foran seg på antall skudd utenfor 16-meteren per kamp (7,7 og 6,5). Både Everton og Tottenham ligger på 4,3 avslutninger utenfor 16-meteren per kamp.

I tillegg skyter ingen flere skudd i blokken enn Liverpool. Av Liverpools 18,8 avslutninger per kamp så blir 6,8 av dem blokkert. Det er et stykke foran de neste lagene på lista, som alle – pussig nok – har 4,3 blokkerte skudd per kamp.

Liverpool skyter altså oftere utenfor 16-meteren enn andre lag, og vi skyter klart oftere i blokken.

Det er med andre ord noe å jobbe med for Klopp og trenerapparatet. Det defensive har vært tatt opp i flere artikler, både at vi sliter på høyresiden, og med personlige feil og linjesetting. At vi har sluppet inn klart mer enn forventede baklengsmål, er en statistisk irregularitet som nesten alltid pleier å gå over etter hvert som sesongen skrider fram.

Offensivt så er vi fortsatt et lag som skaper mye. 11 mål på fire kamper er jo nesten tre mål per kamp det. Det pleier å borge for trepoengere. Men vi bør nok oftere vurdere når og hvor vi avslutter. Vi skyter for mange skudd i blokk, og mange av skuddene blir tatt utenfor 16-meteren. Ofte lønner det seg å være mer selektiv. Det har vi vært de to siste sesongene. Så det er bare snakk om en justering.

Til slutt – i dette forsøket på å finne positivitet etter Villa-massakren – så har vi også møtt sterk motstand til nå. Vi har møtt lag som ligger på plass 2, 4, 7 og 8. Nå vil jo ikke disse plasseringene vare hele sesongen, men vi har altså møtt lag som er i en viss form, lag som har en viss kvalitet. Det vil overraske meg mye hvis noen av de lagene vi har møtt til nå havner blant de fem nederste lagene ved sesongslutt.

Kilder: Whoscored, Understat

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket