fbpx
gomez and arnold
Foto: Pool via REUTERS/Shaun Botterill/NTB

Hvorfor sliter Liverpool med å forsvare seg på høyresiden?

Liverpool har hatt større problemer med å forsvare seg på høyresiden enn på venstresiden i lang tid. Hvorfor er det sånn?

Vi så det mot Arsenal, som pumpet baller mot Aubameyang. Vi så det mot Aston Villa, som pumpet baller mot Grealish. Vi har sett det lenge. Selv når vi møter lag som ikke har spillere på Aubameyang og Grealish sitt nivå, så angripes Liverpool på vår høyre side.

Det er tre grunner til det.

Van Dijk og Robertson

Du skal lete lenge etter en manager som mener at Virgil van Dijk og Andy Robertson er svakere defensivt enn Trent Alexander-Arnold og Joe Gomez. Hvis man først skal legge en kampplan mot Liverpool, hva velger du? Å angripe van Dijk og Robertson eller Arnold og Gomez? Svaret er opplagt. Robertson er bedre defensivt enn Arnold, og van Dijk er bedre defensivt enn Gomez. Eller Matip. Eller Lovren. Eller Fabinho.

Med andre ord så blir Gomez og Arnold mer eksponert for angrepstrusler enn kollegaene på motsatt side. Dette fører automatisk til at utfordringene er større på høyresiden. Det er jo der spillet er.

Vi ser det blant annet på antall involveringer. I spilleranalysene her på Six Minutes vurderer vi alle aksjoner som spillerne foretar seg, og antallet aksjoner på høyre midtstopper har vært langt høyere enn på venstre midtstopper. Mot Leeds så hadde Gomez 24 målte aksjoner i første omgang, van Dijk hadde 16. Mot Aston Villa hadde Gomez 28 aksjoner. Dijk hadde 15. Og dette var bare på én omgang. Husk at en aksjon også kan være posisjonering, løp uten ball osv.

Så høyresiden sliter mer enn venstresiden defensivt fordi kvaliteten er lavere spiller for spiller, og fordi høyresiden derfor blir mer eksponert og utfordret.

Mané balanserer mer enn Salah

For det andre så sliter høyresiden vår mer i forsvar fordi Salah og Mané synes å ha ulike roller. Mané ligger oftere dypere i banen enn Salah. Egypteren er oftere involvert i straffefeltet. Mot Leeds hadde Salah 21 ballsekvenser innenfor 16-meteren. Sadio Mané hadde 9.

Etter den runden hadde Salah hatt 947 ballsekvenser i motstanderens straffefelt siden han debuterte i Liverpool-drakta. Det er 84 flere enn nestemann på lista i samme periode, Raheem Sterling. Salah hadde også avsluttet 326 ganger innenfor 16-meteren. Det er 81 flere enn Harry Kane, nummer to på lista. Salah er langt mer aktiv i straffefeltet enn noen andre spillere i Premier League. Også enn Sadio Mané.

Det ser vi også hvis vi studerer heat map`ene som en finner på ulike statistikksider. Altså oversikten over hvor spillerne er på banen i løpet av kampene.

Her er heat map´en til Salah (totalt):

Jo sterkere farge, jo oftere befinner spilleren seg i det aktuelle området. Salah er med andre ord ofte i feltet og på motstanderens halvdel.

Mané sitt heat map ser annerledes ut:

Mané ligger med andre ord dypere i banen enn Salah. Han er ikke like ofte i boksen, og han har flere defensive involveringer på egen banehalvdel, på tross av at motstander oftest angriper på motsatt side.

Dette gjør også utfordringene til høyresiden vår større.

Høyre indreløper har en annen oppgave enn den venstre

Den tredje årsaken til at høyresiden synes å slite mer defensivt enn offensivt, skyldes rollefordelingen på midtbanen. Høyre indreløper ligger høyere i presset enn venstre indreløper.

Dette er en ganske ny taktisk endring av Jürgen Klopp. Der Liverpool før presset med Mané, Firmino og Salah i første pressledd, så har vi i år sett en tendens til å plassere høyre indreløper mellom Firmino og Salah. Det øverste pressleddet har derfor bestått av fire spillere, ikke tre.

Vi har sett det i alle kampene til nå. Hvis motstander vil spille seg ut bakfra, så pusher høyre indreløper opp med en gang, mens den venstre balanserer.

Se for eksempel mot Arsenal i ligaen:

Keita ligger klart høyere enn Wijnaldum, som vi så vidt aner i høyre billedkant. Firmino tar ut El-Nenny, mens Keita tar ut Xhaka. David Luiz har akkurat mottatt ball fra sin høyre side. Så Keita ligger ikke høyere fordi ballen akkurat har vært på hans side.

Vi så det kampen igjennom. Høyre indreløper lå høyere enn venstre indreløper.

Vi så det samme mønsteret mot Leeds og Chelsea også. I tillegg har vi sett det i cupkampene, også når Curtis Jones har spilt høyre indreløper.

Her er ikke engang Harry Wilson i bildet. Minamino har tatt over Firminos oppgaver. Klarer Arsenal å passere øverste pressledd, så er det mer rom å dekke for Arnold og Gomez.

Dette eksponerer også høyresiden mer enn den venstre.

Mye har vært sagt om Liverpools høye linje de siste dagene. Men det spørs om ikke Klopp og co bør være minst like mye opptatt av rollefordelinga internt i laget.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket