fbpx
goal
Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com
Målene renner inn i Premier League. Det skåres mye, og mye mer enn før. Hva har skjedd?

Så langt har det blitt skåret 144 mål på 38 kamper. Det er nesten fire mål per kamp det. 3,79 i snitt.

Aston Villa-Liverpool 7-2
Manchester United-Tottenham 1-6
Liverpool-Leeds 4-3
Manchester City-Leicester 2-5
Southampton-Tottenham 2-5
Leeds-Fulham 4-3
Everton-West Bromwich 5-2

Dette var bare kampene med sju mål eller flere i seg. Vi har også en rekke oppgjør som endte med seks skårede mål.

For en defensiv coach så er disse tallene til å miste nattesøvnen av. Hva skjer egentlig?

I 2019-2020 så ble det skåret 104 mål på de første 38 kampene. 40 mål færre. 2,74 mål per kamp i snitt.

3,79 mål per kamp er faktisk overlegent flest i moderne tid. Vi må helt tilbake til 1930-31-sesongen for å finne et snitt som var høyere (3,95).

Så hva er det som skjer? Hvorfor renner målene inn?

Tomme tribuner?

Det er jo tilsynelatende en åpenbar årsak. Tomme tribuner. I fjor så var det publikum til stede på de første 38 kampene.

Everton-stopperen Michael Keane kunne fortelle til BBC at alle målene også var et samtaletema blant spillerne.

– Det er klart at vi snakker om det. Nå kan vi slippe inn tre mål, men likevel vinne, forteller Keane.

Han mener det er flere grunner til at det skåres flere mål nå.

– Kanskje angrepsspillerne slipper seg mer løs, tør mer, når det ikke er publikum der? spekulerer Keane i. Dette kan stopperen selvsagt ha rett i.

michael keane
Michael Keane i grønt – Foto: mooinblack / Shutterstock.com

Det spekuleres også i om tomme tribuner senker konsentrasjonsnivået litt. Og at det går særlig utover forsvarsspillerne. Det skåres jo normalt sett mer i treningskamper enn i ordinære kamper, og uten publikum, så føles Premier League-kampene mer som treningskamper. Uten tilstrekkelig med adrenalin, så går konsentrasjonen ned.

BBC har snakket med en ikke navngitt trener i Premier League:

– Uten publikum så senkes garden litt. Spillerne blir mindre intense enn før, særlig når det andre laget spiller rundt din egen 16-meter. Spillerne oppdager farene senere.

Carlos Carvahal, manager i Braga, tidligere manager i Sheffield Wednesday og sjef i Swansea, utdyper dette poenget:

– Fansen skjerper deg. De åpner sansene dine. Intensiteten går ned med 20% uten dem, hevder Braga-manageren.

Kan det finnes andre årsaker?

Men ikke alle er enige i at tomme tribuner er årsaken. Tidligere Premier League-spiss Chris Sutton mener at mangel på fans ikke kan bortforklare alle målene. Han legger mer skylda på elendig forsvarsspill og keeperprestasjoner, uavhengig av om det er fans til stede eller ei. Tidligere forsvarsklippe i Manchester City Micah Richardson er enig.

– Selv med fans så hadde resultatene blitt det samme. Jeg var også med å slå Manchester United 6-1. Da var det publikum til stede.

Kanskje Sutton og Richardson har et poeng. For hvis vi ser på alle kampene i sommer, de kampene som avsluttet sesongen 2019-2020, og som også ble spilt uten publikum, så var skåringssnittet mye lavere.

Det ble spilt 92 seriekamper etter pandemipausen. Det ble skåret 252 mål. Det gir et snitt på 2,74 mål per kamp. Over ett mål mindre i snitt enn i de første fire rundene i inneværende sesong. Var ikke forutsetningene de samme den gangen?

kane
Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Handsregelen og kort oppkjøring

Kanskje man også må lete etter forklaringen på scoringsbonanzaen andre steder? Hva med den nye praktiseringa av handsregelen? Joda, den kan være med å forklare noe av det høye scoringssnittet. Antall kamper med straffer har gått opp med 22% siden forrige sesong. Men det er likevel ikke nok til å forklare den store forskjellen i scoringssnittet.

Hva så med den korte oppkjøringa? Spillerne hadde knapt rukket å smøre seg inn med solkrem før en ny sesong var i gang. Hva gjør det med slitne kropper og hoder? Å ikke bli tilstrekkelig restituert. Kan det gjøre spillerne mer ukonsentrerte? Det er selvsagt ikke umulig.

Samtidig så har klubbene spilt veldig mange kamper på kort tid nå. Tottenham for eksempel har allerede spilt åtte kamper denne sesongen. Kort tid etter den forrige. Lagene kan med andre ord ha funnet den offensive flyten raskere enn normalt.

Da gjenstår det bare å nevne en annen mulig forklaring – tilfeldigheter. Selvsagt kan det bare være tilfeldig at målene renner inn i Premier League.

Sammenliknet med La Liga for eksempel, så er jo bildet et helt annet. I Spania så ser man ikke de samme elleville scoringsfestene som man har sett i Premier League. Det er spilt 43 kamper så langt. Mot 38 i Premier League. Mens det er blitt skåret 144 mål i PL, så er det blitt skåret 99 mål i La Liga. Det gir et snitt på 2,15. Langt bak Premier Leagues snitt på 3,79.

Så kanskje tilfeldighetene bare spiller oss et puss, og at måltallene i Premier League også kommer til å bremse opp etter hvert.

Uansett årsak til alle baklengsmålene, så er det i alle fall ikke kjedelig å se på for oss i sofaen. Det er langt hyggeligere for oss enn for forsvarstrenere med stadig mindre hår.

Kilder: Transfermarkt, BBC

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket