fbpx
champions league
Foto: champions league

Hvorfor ønsker FSG seg færre kamper i England

I skrivende stund så diskuterer de tjue Premier League-klubbene fotballens framtid. Hvordan det engelske fotball-landskapet vil se ut om noen år. Ett av de mest iøynefallende forslagene til FSG er å kutte antall kamper i England.

FSG har i sitt arbeid med Project Big Picture blant annet foreslått to endringer som vil få mye å si for den engelske terminlista. For det første så foreslår FSG å kutte antall lag i Premier League til 18. For det andre så ønsker de å skrote Ligacupen og Community Shield.

Dette vil føre til 34 ligakamper, i stedet for 38. I tillegg vil det føre til en reduksjon i antall cupkamper.

Hvorfor ønsker FSG dette? Er det for å spare spillerne? Gjøre de engelske lagene mer konkurransedyktige i Europa?

En er jo fristet til å svare “ja” på begge disse spørsmålene. Men samtidig så er FSG ikke veldig opptatt av sporten i seg selv. De eier en fotballklubb fordi de først og fremst er forretningsmenn. Så da må forslagene om å kutte kamper i hjemlig serie og cup ha andre beveggrunner. Mange kamper gir jo klingende mynt i kassa.

Det er nærliggende å tro at forslaget om færre kamper i England blir fremmet fordi man ser for seg et helt annet europeisk fotball-landskap i tida framover. Fotballen i England henger selvsagt sammen med europacupspill.

I årene som kommer så vil vi se endringer. Den fotballverdenen vi ser i dag, som vi etter hvert har blitt vant til, vil endre seg. Det vil presse seg fram forandringer som trolig vil føre til flere kamper i Europa. Vi står altså foran et veiskille i europeisk og engelsk fotball. Et veiskille som kan bety færre kamper i nasjonal liga, men flere kamper i europeisk liga /cup.

European Super League eller et nytt Champions League-format?

For snart to år siden så skrev Der Spiegel om noe som heter European Super League. Det er en liga som foreløpig er på planleggingsstadiet og som er ment å erstatte Champions League. Den nye superligaen vil blant annet bestå av de elleve største klubbene i Europa. Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Arsenal, Juventus, Milan, PSG og Bayern München.

Disse klubbene kan ikke rykke ned.

De vil også invitere fem andre klubber, slik at den nye superligaen vil bestå av 16 lag. De fem inviterte lagene må kjempe om å unngå nedrykk, for det skal også dannes en europeisk liga ett nivå under toppligaen.

European Super League er ment å være en liga som skal gå parallelt med de nasjonale ligaene, som Premier League, La Liga osv.

Der Spiegel skrev at det var særlig styreformann i Juventus, Andrea Agnelli, som drev planene fremover. Turneringene skal arrangeres utenfor rammene av UEFA.

agnelli
Foto: sbonsi / Shutterstock.com – Andrea Agnelli, styreformann i Juventus

Den tyske avisen hadde funnet dokumentene i det såkalte Football Leaks (den store fotball-lekkasjen i 2018). Men det fantes også andre dokumenter der andre planer ble foreslått. For eksempel en turnering bestående av 18 lag. Igjen – de store i Europa. Og igjen – utenfor UEFA-regi.

Alle disse planene blant de største og rikeste klubbene i Europa har fått UEFA til å se på turneringene de organiserer i dag. Champions League og Europe League. For å se om de kan komme de rikeste klubbene i møte.

Et av hovedpunktene i dette arbeidet skal visstnok være et nytt Champions League-format. Vi kan fra 2024-25 se fire grupper i Champions League, ikke åtte som i dag. Men hver gruppe vil inneholde 8 lag, ikke fire. Det vil si at alle lag i turneringa er sikret 14 gruppespillkamper, ikke seks som i dag.

Det er med andre ord en grunn til at FSG foreslår færre lag i Premier League og kutting av Community Shield og Ligacupen. De ønsker å forberede Liverpool og de andre engelske toppklubbene som ofte spiller i Europa på det som venter. Enten det blir i UEFA-regi, et nytt Champions League-format, eller en helt ny utbryterliga utenfor rammene av UEFA, og bare bestående av de største klubbene, European Super League.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket