fbpx
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com

Hvorfor er Liverpool villig til å selge Rhian Brewster?

Ryktene om at Sheffield United er nær å sikre seg spisstalentet har svirret en stund. Brewster var heller ikke med til Lincoln for å spille ligacup. Klopp har heller ikke avkreftet at salg er nært forestående. Men hvis Brewster selges, hvorfor det egentlig? Hva er Liverpools motiver for å kvitte seg med et talent som Brewster?

Spol tilbake til den siste lørdagen i august. Liverpool møter Arsenal i Community Shield. Det står uavgjort til full tid, og kampen går rett til straffer. Straffe nummer tre. Brewster går mot merket. Legger ned ballen. Stiller seg opp i tilløpet. Så tripper han på stjernenes vis, men han setter ballen over.

Nedturen var monumental for 20-åringen. Han hadde noen dager før scoret to mål mot Salzburg, men nå ga han Arsenal overtaket. Var dette det siste Rhian Brewster gjorde i Liverpool-drakta?

Det er for tidlig å si, men sjansene er store for at det kan ha vært Brewsters siste spark på ballen for Liverpool. Det vil i tilfelle være et leit punktum for det som på mange måter har vært en spennende reise.

Brewster ble hentet fra Chelsea som 15-åring. Han viste tidlig sitt talent, og Klopp var begeistret.

“Physically stronger, wonderfully skilled boy, real striker, good finisher, fantastic work ethic and all that stuff.”

Dette var Klopps egne ord om Brewster etter første trening med A-laget. Da var Brewster 16 år. Mange på Melwood så for seg at erstatteren til Daniel Sturridge var å finne i egne rekker. En giftig avslutter, en såkalt poacher. Med en arbeidsetikk i tillegg.

Han vant deretter Gullstøvelen etter å ha scoret åtte mål i U17 VM i 2017. Blant annet hattrick i både kvart- og semifinalen. Alt så lyst ut.

Så kom skaden. På en kald januardag i 2018 spiller Liverpool U23 mot Manchester City U23. Plutselig landet Rhian Brewster rart. Han reiste seg ikke, men vred seg i smerte. Rhian Brewster blir borte fra fotballen i 440 dager.

Han bruker lang tid på å bygge seg opp igjen, og går på et låneopphold til Swansea i Championship i 2019. Han scorer 11 mål på 22 kamper. Brewster vender så tilbake sommeren 2020.

Er det plass til ham i Liverpool?

Trolig ikke. Han har mange spillere foran seg i køen, og ryktene om et salg til Sheffield United er såpass troverdige.

Men forutsatt at handelen går i orden – hvorfor ønsker Liverpool å selge Brewster?

Økonomi og spillerlogistikk

Vel, jeg tror ikke klubben egentlig ønsker å selge det unge spiss-talentet. Men klubben trenger penger. Pandemien tærer på alle klubber – med unntak av de som ikke drives etter selvkost-prinsippet. Tapene kan bli gigantiske. Det snakkes om en milliard kroner. Klubben har også hentet spillere for over £65 millioner netto denne sommeren, og søker nå å finne balanse i regnskapet.

I tillegg er Brewster en spiller man per nå kan klare seg uten. Hvis man bare ser på årets sesong, og kanskje også et par sesonger fremover, så virker Liverpool til å klare seg fint uten Brewsters tjenester.

De tre ordinære på topp er nesten aldri skadet. Hvis Firmino mot formodning blir skadet, og foreløpig er spissplassen den eneste som virkelig passer Brewster, så har klubben flere alternativer. Salah kan flyttes inn. Jota er kjøpt inn og kan spille forward. Minamino kan vikariere. Origi passer som spiss i andre kampbilder. Med andre ord, på kort sikt så er ikke Brewster et stort tap for Liverpool.

Men det kan han være på lang sikt. Talentet er jo der. Om noen år er spillere som Firmino og Salah borte. Hva da?

Da er det viktig å påpeke at det mest sannsynlig har lekket ut en viktig detalj fra forhandlingene mellom Sheffield United og Liverpool. I følge Daily Mail, Eurosport og andre mediehus, så ønsker Liverpool å inkludere en buy back-klausul i avtalen. Liverpool kan altså kjøpe Brewster tilbake innen en viss tid. Med andre ord, hvis utviklinga til Brewster skyter virkelig fart, så kan Liverpool hente han tilbake til Merseyside.

Brewsters spillestil og kvaliteter

Men en ting er sikkert. Hvis Liverpool var helt sikre på at Rhian Brewster er the real deal, så hadde de ikke solgt under noen omstendigheter. Det er med andre ord noe i spillet til Brewster som gjør dem usikre.

Jeg så bare tre-fire Swansea-kamper i fjor, jeg dannet meg et visst inntrykk. Men ikke nok til å kunne gi en dekkende analyse av spilleren. Så denne gangen vil jeg også lene meg på Smarterscout sin analyse.

Det som synes sikkert er at Klopps ord om Brewster fra 2016 fortsatt står seg godt.

“Physically stronger, wonderfully skilled boy, real striker, good finisher, fantastic work ethic and all that stuff.”

Brewster har god teknikk, han er en tradisjonell spiss, han er en god avslutter og han har en fantastisk arbeidsmoral.

Men det er ikke alt i spillet hans som er verdt å hylle – foreløpig i alle fall. Og her vil jeg som sagt bruke Smarterscout sin analyse av spillerens tid i Swansea.

For de som ikke ønsker å gå inn på Smarterscout selv, så kan jeg kort skissere hovedfunnene i analysen.

  • Brewster scorer høyt på defensiv aktivitet. Han jobber hardt. Men han scorer lavt på defensiv kvalitet. Det vil si at det blir lite ut av Brewsters jobbing. Det kan være at han ikke klarer å dekke pasningskanaler, avskjære vinkler eller komme raskt nok oppi motspiller.
  • Brewster scorer meget lavt på hodespill.
  • Han scorer lavt på offensivt kombinasjonsspill.
  • Brewster mister ballen ofte, svært ofte.
  • Han scorte på 22% av avslutningene sine, han scorte på 11 av 50 avslutninger. Det var klart bedre enn forventet ut fra XG. Størrelsen på sjansene tilsa at han bare skulle score på 15% av avslutningene. Det vil si at han scorte 4,5 mål mer enn hva størrelsen på sjansene tilsa. Det er på Mason Greenwood-nivå.
  • Han var også sterkt involvert i Swanseas mål de gangene han var på banen. Han var involvert i 38% av avslutningene (altså gjennom pasning eller avslutning) til Swansea de gangene han spilte. Men han var involvert i 56% av de avslutningene som endte i mål. Brewster er med andre ord en svært målfarlig spiller.

Men Rhian Brewster var bare 19 år da han spilte i Swansea. Så noen av statsene er litt urettferdige, da de jo måles opp mot spillere som er langt over hans alder. Hva hvis vi sammenlikner Brewster med andre talenter i samme sesong?

Det har Smarterscout også gjort. De sammenliknet han med to spillere som har mange av de samme egenskapene og mye av den samme spillestilen. Joao Felix i Atletico Madrid og Robin Quaison i Mainz 05.

Kilde: Smarterscout

Alle tre scorer veldig bra på skuddteknikk. Alle tre sliter i lufta mot høye stoppere. Brewster scorer høyere på pasninger mot mål. De scorer omtrent likt på kombinasjonsspill.

Men de store forskjellene går på evnen til å holde på ball (ball retention), duellspillet og evnen til å drible. Her scorer Brewster betraktelig dårligere enn de to andre. Felix har også klart bedre stats på defensiv kvalitet.

Nå må man samtidig ta forbehold. Spillerne spiller i ulike ligaer, og selv om Smarterscout justerer noe for dette, så vil forskjellene i spillestil mellom ligaene påvirke tallene. Dessuten så har Brewster hatt et veldig langt skadeopphold bak seg.

Likevel kan det tyde på at Rhian Brewster har en vei å gå før han eventuelt blir god nok til å spille fast på Liverpool. Men samtidig så er talentet der. Brewster har en avslutningsteknikk som ikke står tilbake for noen på Melwood, og arbeidsmoralen hans er det intet galt med.

Hvis han forbedrer andre sider av spillet sitt i årene som kommer, så gjør Liverpool det smart i å nettopp inkludere en tilbakekjøpsklausul i en eventuell transferavtale. Enten det blir med Sheffield United eller en annen av de klubbene talentet er linket til.

Kilder: Transfermarkt, Infogol, Smarterscout, Daily Mail

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket