fbpx
van dijk
Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com
Virgil van Dijk har spilt samtlige seriekamper de to siste sesongene. Men Liverpool har jo spilt Premier League uten ham også. Hvordan gikk det?

Nederlenderen ble stygt kvestet av Jordan Pickford i lørdagens derby-oppgjør på Goodison Park. Han har ødelagt korsbåndet, og vil måtte rekonstruere deler av kneet.

Van Dijk har vært svært sentral i Liverpools klatring opp til europatoppen de siste sesongene. Han har faktisk spilt 94 Premier League-kamper på rad. Siden han kom til Liverpool i januar i 2018, så har han kun gått glipp av tre seriekamper. Og det var helt i starten av Liverpool-karrieren hans. Han slet med en lårskade da han kom til klubben.

Likevel så har jo Liverpool spilt Premier League-kamper uten van Dijk. Selvsagt. Premier League har jo holdt på noen år. Så hvordan gikk det uten van Dijk da? Hva er det vi har å frykte i månedene som kommer?

Vel, la oss bare stadfeste det med en gang – det kan gå ganske bra. Van Dijk er svært viktig, og vi vil nok tape noen poeng på grunn av hans fravær. Men det trenger ikke å bli helt avgjørende for Liverpools skjebne.

For det gikk slettes ikke så verst i den perioden som var rett forut for van Dijks inntreden i laget. Men skal det gå bra, så må kanskje Klopp tilpasse spillet noe.

Etter Wembley så gikk det fint

Jeg tror vi må lage et tidsskille her. Jeg tror det er fornuftig. For Liverpool var to forskjellige lag før og etter marerittet på Wembley i oktober 2017. Jeg var selv til stede på kampen, og det var både flaut og vondt da Tottenham vant 4-1.

Men så skjer det noe. Noe viktig. Jürgen Klopp foretar noen viktige endringer inn mot den påfølgende kampen, hjemme mot Huddersfield.

Før vi ser på disse endringene, la oss bare kort rekapitulere hvordan sesongen hittil hadde utspilt seg. I likhet med sesongen før så hadde vi spilt veldig mye god fotball. Vi hadde vært dominerende i kamp etter kamp. Men vi ble hardt straffet på dødballer og sleit mye med personlige feil bakover på banen.

Vi hadde spilt åtte seriekamper før møtet med Tottenham. Det hadde blitt poengdeling i fire av dem. I uavgjortkampene mot Newcastle, Watford og Burnley så var vi klart det beste laget, men vi slapp inn svært enkle mål. Vi hadde også sluppet inn noen enkle mål mot Leicester og Manchester City.

henderson tottenham
MDI / Shutterstock.com

Så topper det seg altså den 22. oktober 2017. I stortapet mot Tottenham. Nok en gang ble vi straffet for defensive svakheter. Etter 4-1 til Tottenham, hadde vi til nå sluppet inn 16 mål på ni kamper. Noe måtte gjøres.

Og noe ble gjort.

Der vi tidligere hadde sett begge sidebackene storme i angrep, ofte samtidig, og der vi også hadde sett en ganske ivrig midtbane, med få tanker om balanse, så ble kampen mot Huddersfield et selsomt skue.

Heavy metal-fotballen var borte.

Hjemme mot Huddersfield gikk det sakte og kontrollert. Vi skapte få sjanser. Vi presset ikke like høyt. Dessuten gjorde vi justeringer på dødballer.

Vi vant 3-0 over Huddersfield. Men det var som sagt ingen sprudlende forestilling. Det var temposvakt og forsiktig. Men fremfor alt så var det kontrollert. Liverpool balanserte mer. Forandringen var i høyeste grad merkbar.

Fra Tottenham-kampen til van Dijks debut den 22. januar 2018, så spilte Liverpool 14 seriekamper. Vi tapte ingen av disse kampene.

Fire endte uavgjort (blant annet mot Everton, Chelsea og Arsenal), og de siste ti kampene vant vi. I 12 av kampene slapp vi inn ett eller null mål (seks av hver).

Forandringen var påtakelig. Forandringen var enorm.

Med andre ord så var Liverpool i ferd med å bli et godt forsvarslag også før van Dijk debuterte en kjølig januarkveld borte mot Swansea. Et oppgjør vi tapte 1-0 for øvrig.

Rekka på fjorten kamper uten tap, og tolv kamper med ingen eller ett innsluppet mål, kan selvsagt repeteres i år også. Hvorfor skal vi ikke klare det? Men kanskje må Klopp enda en gang iverksette noen taktiske grep.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket