fbpx
upamecano
Foto: Vitalii Vitleo / Shutterstock.com - RB Leipzigs Dayot Upamecano i aksjon
Det er 63 dager igjen til transfervinduet åpner igjen. Sjansen er stor for at Liverpool vil forsøke å hente en midtstopper i januar.

Vi tror ikke det blir et impulsivt kjøp. Vi tror riktignok at klubben blir tvunget til å agere raskere enn den ellers ville ha gjort uten skaden på van Dijk. De stadig tilbakevendende skadene på Matip, og den siste muskelskaden til Fabinho, fungerer nok også som katalysatorer for et januarkjøp.

Så hvem bør vi kjøpe? Dette vet selvsagt klubben bedre enn de fleste. Det er ikke mange klubber som kan måle seg med Liverpools treffsikkerhet på transfermarkedet de siste årene. Men alle har likevel sin mening, og alle sitter vi og vurderer mulige kjøp.

Vi har kikket på de spillerne som oftest er nevnt på ryktebørsen. Vi har vurdert hvor gode de er, og hvor stor sannsynlighet det er for at Liverpool kjøper dem.

Under følger derfor en sannsynlighetsvurdering.

Conor Coady 2/10

I 2014 så solgte Liverpool Coady til Huddersfield, som solgte han videre til Wolverhampton året etter.

Han har sakte men sikkert forbedret spillet sitt, og er nå både fast midtstopper og kaptein i Nuno Espirito Santos sitt Wolverhampton.

Kan det nå være aktuelt å vende tilbake til sin ungdomsklubb, en klubb han var kaptein for på aldersbestemte lag? Han ble regnet som et stort talent, men ville trolig ikke fått nok spilletid hvis han hadde blitt i klubben.

Han er kjent med klubben, han liker klubben, klubben liker ham. Så langt, alt vel. Prisen trenger heller ikke å være et problem. Nå har riktignok Coady akkurat signert en ny 5-års avtale med Wolves, men prisen bør uansett ikke overstige £25 millioner.

Men er han god nok? Per nå er han bedre enn de yngre midtstopperne som kanskje må vikariere en del framover i Liverpool. Men hvor mye bedre?

Coady er ikke god nok for Liverpool, slik jeg vurderer det. Han er vant til å ligge i en treer bak en dyp midtbane. Wolverhampton ligger faktisk overraskende dypt. Her blir han sjelden utfordret på fart. Fart er for øvrig ikke hans beste styrke. Han er heller ikke veldig god med ballen i beina. Videre kan man heller ikke hevde at han briljerer i lufta. En veldig god duellspiller er han heller ikke. Hans spillerprofil passer derfor Liverpool ganske dårlig.

Coadys styrke er vurderingsevnen hans. Han er en fornuftig spiller som vet hva som er hans styrker og svakheter og innretter spillet sitt etter det. Han er også jevnt middels god på det meste.

Et kjøp av Coady vil trolig forsterke alternativene bak Gomez, Matip og Fabinho noe, men ikke nok. Et kjøp vil kun bremse utviklinga til spillere som Rhys Williams og Billy Koumetio uten at vi får nok igjen for det.

coady
Foto: CHEN WS / Shutterstock.com – Conor Coady fra tida i Liverpool

Ozan Kabak 2/10

Denne potensielle overgangen tror jeg rett og slett ikke vil skje. Kabak er ung, kun 20 år. Han er ganske rask og sterk. Han vil heller ikke bli for dyr, trolig rundt 20 millioner pund. I tillegg er han god i lufta og duellerer bra.

Men likevel er det flere piler som peker feil vei.

Han er ikke en god spillende midtstopper. Han tar også en del gale valg. Noen av disse skyldes alderen selvsagt, men ikke alle. Noe går på generell vurderingsevne. Schalke 04 har ikke akkurat briljert defensivt med Kabak som midtstopper, målene har rent inn.

Dessuten så virker han ikke som mennesketypen som Klopp ønsker seg. Nå soner Kabak en karantene på fem kamper for å ha spyttet på en motstander mens han lå nede. Jeg ser rett og slett ikke at det er adferd som Klopp tolererer eller ønsker seg inn.

Kabak er den spilleren som har vært mest ryktet inn til Liverpool, men det skyldes kanskje vennskapet mellom Klopp og David Wagner? Nå er riktignok Wagner akkurat sparket som manager i Schalke 04, men så har jo også ryktene om Kabak avtatt noe siden det.

Ben White 3/10

Jeg tror muligheten er større for at Liverpool forsøker å kjøpe Ben White fra Brighton enn Conor Coady fra Wolverhampton.

Brighton spiller en fotball som ligger nærmere Liverpool enn Wolverhampton. I fjor så var White lånt ut til Leeds. Her bokførte han 46 kamper under Bielsa. Leeds spiller også en fotball som minner mer om Liverpools fotball enn Wolverhampton.

En av Whites styrker er hans evner med ball. Han har god ballkontroll, og er pasningssikker. Han liker å kombinere seg ut bakfra.

Men 23-åringen er bare 1,83 meter på strømpelesten. Ser man på hvilke midtstoppere som Klopp både har kjøpt og spilt med i Liverpool, så er det midtstoppere med en viss høyde. Også de to Liverpool-talentene som Klopp har skrytt mest av de siste månedene har en dominant fysikk. Både Rhys Williams og Billy Koumetio er over 1,95.

I tillegg har Brightons manager Graham Potter offentlig uttalt at White ikke er til sags. Det kan borge for en høy pris. I følge Sky Sports så takket Brighton nei til £25 millioner i sommer, da Leeds ønsket å ha med seg spilleren videre. Hvis en klubb som Liverpool banker på døra, kan fort prisen bli minst ti millioner dyrere enn det.

Kalidou Koulibaly 5/10

koulibaly
cristiano barni / Shutterstock.com

Den 29-årige stopperkjempen fra Senegal er nok den beste spilleren av de spillerne som er ryktet inn. Han er også den spilleren som minner mest om Virgil van Dijk.

Sterk i lufta, mye fart, god i duellene, tar ofte gode valg.

Han har nok ikke Dijks selvsagthet. Han mangler også langpasningene. Ballkontrollen er også hakket under.

Men det store problemet med Koulibaly er likevel pris og alder. Napoli har sikret seg en langtidskontrakt med fransk-senegaleseren, og han er under kontrakt fram til juli 2023. Når han i tillegg er i en alder der lønna trolig vil ligge i det øverste sjiktet, så vil en overgang koste mer enn hva Liverpool er villig til å gi. Koulibaly vil nok koste over 60 millioner pund.

Alder ja, han er 29 år. Det er vanligvis en alder Liverpool styrer unna. Unntaket var selvsagt Thiago, men der var avtalen simpelthen for god til å la være. Vi ser ikke det samme skje her.

Jules Kounde 6/10

Han er sterk i lufta, Sevillas unge franskmann. Han vant tre av fire dueller i La Liga i fjor. Det er det nesten van Dijk-nivå over. 21-åringen har også utviklet et sterkt samarbeid med sin eldre partner, Diego Carlos. I tillegg er han fotballsmart til å være så ung.

Jeg så han blant annet mot Wolverhampton i Europa League i sommer. Han holdt lett følge med Raul Jimenez, og viste modenhet og selvtillit da han stjal ballen fra ham uten å få grønske på shortsen. Det var et øyeblikk av defensiv klasse.

Kounde er også god med ballen i beina. Særlig er hans evne til å drive med ballen fremtredende. Men en pasningssikkerhet på over 86% er heller ikke å forakte.

Men Kounde er ujevn. Han har også noen store tabber i seg. Det trekker ned, selv om alderen er en del av forklaringa. Han treffer også bedre på pasninger gjennom linjene enn over dem.

I tillegg kan han bli svært dyr. Kounde er regnet som et av Europas største midtstoppertalenter, og han han vært på radaren til både Real Madrid og Manchester City, selv om sistnevnte trolig har gjort seg ferdig på den fronten, med kjøpet av Ruben Dias.

Transfermarkt har riktignok estimert en mulig transfersum til bare 35 millioner pund. Men det kan bestrides, da alder, talent, interesse og kontraktsperiode (juli 2024) taler for en høyere sum.

Dayot Upamecano 7/10

upamecano
Vitalii Vitleo / Shutterstock.com

Det vi anser som det mest sannsynlige kjøpet – av de spillerne som er oftest nevnt på ryktebørsen – spiller i dag i Bundesligaen. Han er 22 år og har gått Red Bull-ruta fra Salzburg til Leipzig, der han i dag spiller under Nagelmanns vinger.

Franske Dayot Upamecano er ung, og mange av styrkene hans er egenskaper som passer Liverpool. Han er god i lufta, på tross av sine 1,86. Han er sterk i duellene. Han er rask og har et godt driv med ballen. Han er også stort sett pasningssikker og trygg med ballen i beina. Noen kaller han en for en playmaker.

Mange har sagt at Upamecano har en fysikk som en midtstopper, men ballkontroll og pasningskvalitet som en midtbanespiller. Det var også som midtbanespiller han utmerket seg i sin tid på akademiet i Salzburg.

Han har vært viktig i Leipzig sin klatring opp Bundesliga-stigen og på marsjen ut i Europa. Han har nøytralisert spillere som Robert Lewandowski og Diego Costa.

Det siste året har han spilt som venstre midtstopper i Nagelmanns 352-formasjon. Og her har han som sagt vært en playmaker. Han har strødd progressive pasninger fra sin stopperposisjon som ingen andre i Leipzig. Ingen har flere pasninger enn ham (av de faste), per spilte 90 minutter. Han har vært delaktig i å bryte ned andre lags forsvarsblokker på den måten.

Nå er ikke Upamecano perfekt. Han fikk for eksempel kjørt seg kraftig mot Manchester United på onsdag. Men han er bare 22 år, og da kan spillet svinge litt ekstra. Han kan heller ikke tillegges all skyld i 5-0-tapet mot Rashford og co.

Manchester United er for øvrig en av rivalene til Liverpool om å sikre seg Upamecanos underskrift. Klubbene i det nordvestre hjørnet av England er heller ikke alene om å vise interesse. Upamecano er – som et av de aller største talentene i Europa – det britene kaller a hot prospect. Han er en meget ettertraktet spiller.

Han fornyet i tillegg akkurat sin kontrakt, og flere spekulerer i en utkjøpsklausul som er lavere enn den tidligere klausulen, som angivelig lå på £54 millioner pund. Leipzig var redd for at spilleren kunne gå gratis i 2021 hvis de ikke fikk Upamecano til å signere for to nye år. Men da måtte utkjøpsklausulen ned, hevder Transfermarkt.

Den nye skal ligge på under £40 millioner, men den klausulen aktiviseres trolig ikke før til sommeren.

Uansett så blir ikke Upamecano billig. Men han er et stort talent. Han er også garantert en spiller Liverpool har fulgt med argusøyne, særlig med tanke på hans egenskaper som passer Liverpools stil fortreffelig. I tillegg har Liverpool en god tone med Red Bull-klubbene. Det kan bidra i positiv retning.

Upamecano er også en spiller som både Jamie Carragher og James Pearce mener at Liverpool er ute etter. Det kan bety noe.

Nå kan det være at Liverpool også har siktet innstilt på andre spillere enn de som det går mest rykter om. I følge avisa Express er sjansen stor for at Liverpool kjøper en stopper i januar, og at navnene på blokka er Villarreals Pau Torres og ukrainske Mykola Matvienko, i tillegg til de nevnte Kounde, Kabak og Upamecano. Men Express treffer ganske sjelden, og Liverpool har ofte en evne til å trekke nye navn opp av hatten når de handler.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

5 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket