fbpx
liverpool
Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com
Neste sommer vil startskuddet gå for et arbeid der resultatet vil bli en del av Jürgen Klopps ettermæle: Å rigge en spillerstall med god nok holdbarhetsdato. Korona og penger blir igjen en utfordring for dagens klubbledelse.

22. februar 1991 annonserte Kenny Dalglish at han skulle slutte som manager for Liverpool FC. Hillsborough, og den utrettelige innsatsen han la ned i tiden etterpå, hadde gjort skotten utbrent og utmattet. Men katastrofen hadde også gjort klubben handlingslammet overfor egen spillerstall.

Dalglish etterlot seg for mange spillere i for høy alder. De var kanskje på toppen av sin karriere, men det var for mange av dem som var jevngamle og i den alderen der nedoverbakken nærmet seg. Klubben skulle tatt grep tidligere.

Kan det skje igjen?

Ni spillere i 2023

Ni av Liverpools førstelagsspillere har kontrakter som utløper i juni 2023. Det betyr at de må forlenges senest sommeren før dersom de skal forlenges. I praksis vil forhandlingene om forlengelse starte i løpet av sesongen 2021/22, altså fra om et års tid og fremover.

Spillere med utgående kontrakt i 2023:

Jordan Henderson (fyller 31 år i juni)

Xerdan Shaqiri (fyller 30 år i oktober neste år)

Roberto Firmino (fyller 30 år i oktober neste år)

Virgil van Dijk (fyller 30 år i juli)

Alex Oxlade-Chamberlain (fyller 28 år i august)

Mohamed Salah (fyller 29 år i juni)

Sadio Mané (fyller 29 år i april)

Fabinho (fyller 28 år i oktober neste år)

Naby Keïta (fyller 26 år i februar)

mane
Vlad1988 / Shutterstock.com

Henderson, Firmino, van Dijk, Salah, Mané, Fabinho og Keïta er selve fundamentet i Klopps spillerstall. Mer enn det: De er fundamentet i førsteelleveren. Her er både lagets sentrallinje, men også to hele lagdeler.

Fem av disse syv spillerne går inn i sitt 30. år i løpet av de kommende månedene – eller de er enda eldre – og samtidig er de i en kinkig kontraktssituasjon. Det skal vi se nærmere på.

Om ett år

La oss spole frem nøyaktig tolv måneder, til oktober 2021. Sesongen har startet, noen få serierunder er spilt. Van Dijk (30), Henderson (31), Fabinho (28), Firmino (30), Mané (29) og Salah (29) har kontrakter som klubben må forholde seg til. Dette er noen av klubbens største stjerner, og neste sommer gjenstår bare én sesong før de er Bosman-spillere.

Dette har de til felles:

  • De er fortsatt såpass unge, og så klar over egen kvalitet, at de ønsker lange kontrakter.
  • De er fortsatt såpass unge, og så klar over egen kvalitet, at de ønsker lønnsforhøyelse.
  • De er fortsatt såpass unge, og så klar over egen kvalitet, at de regner det som en selvfølge at de skal fortsette å være blant Liverpools nøkkelspillere. Det er lite sannsynlig at noen av dem vil akseptere å overta plassen som Lallana eller Shaqiri har hatt i stallen, som backupspillere med dertil lavere lønn.

Vil kreve gode kontraktstilbud

Hvis klubben møter dem med noe annet enn tilbud om gode, lange kontrakter ved forhandlingsbordet, er det sannsynligvis uaktuelt å signere noen ny kontrakt, i hvert fall for de aller fleste av dem (lagkaptein Henderson er et mulig unntak).

Alt dette vet manager Jürgen Klopp og lederne i Liverpools administrasjon. De fikk en kraftig påminnelse om dette da forhandlingene med Gini Wijnaldum strandet i 2019/20-sesongen.

wijnaldum
Vlad1988 / Shutterstock.com

Nederlenderen ville ha en kontrakt som bekreftet hans posisjon i klubben og hans fremtidige rolle i laget, men fikk ikke forståelse for dette. Dermed ble det ingen kontrakt, og Liverpools mest brukte midtbanespiller de siste sesongene forlater dermed Liverpool som fri agent om et halvt års tid.

Dersom Liverpool imøtekommer spillernes ønsker, vil det bety at klubben inngår kontrakter som løper frem til juni 2026. I så fall vil samtlige spillere være minst 34 år gamle – og aldrende samtidig – og med høye lønninger. Når kontraktstiden deretter utløper, vil de heller ikke være salgbare.

Andre vil gi tilbud

Dilemmaet til Liverpools forhandlere er at andre klubber lett vil ønske å tilby f.eks. en 30 år gammel Sadio Mané en lukrativ fireårskontrakt. En rekke spilleroverganger de siste par sesongene har vist at store klubber i de største seriene ikke er redde for å bruke penger på kvalitet dersom de kan få noen gode år, og noen trofeer, ut av det.

Liverpools problem er at klubben har for mange, jevnaldrende stjerner i en slik alder.

Derfor kan Liverpool rett og slett ikke tilby alle disse spillerne så lange kontrakter med høy lønn, ikke på én gang. Hadde det vært et par spillere ville det ikke vært tema, men med så mange? Nei. Det er ikke bærekraftig, og situasjonen vil bli uhåndterbar både økonomisk og sportslig ganske raskt.

Klubben kan heller ikke tillate at alle sammen går ut kontraktstiden, slik Wijnaldum gjør det – og slik James Milner og Adrian også kommer til å gjøre det kommende sommer. Nathaniel Clyne og Adam Lallana gjorde det også, men slik kan det ikke fortsette. Ikke med spillere som Salah, Firmino, Mané og van Dijk. Dette er milliardkapital klubben ikke kan tape.

Liverpool må selge

Hva betyr alt dette?

Det betyr at noen må selges, og at det arbeidet vil begynne allerede sommeren 2021. For dette er så store transfers at de må tas over tid. Liverpool trenger selv tid på å allokere og erstatte, dessuten må det være et marked på plass for så dyre overganger.

firmino
Vlad1988 / Shutterstock.com

Det som peker seg ut er angrepet, rett og slett fordi tre av de aktuelle spillerne i praksis utgjør én lagdel.

Derfor må både klubb og supportere trolig forberede seg på at én av Firmino, Salah og Mané kommer til å bli solgt neste sommer. Det kan bli Firmino, siden han er eldst. Eller Salah, siden den raskeste vil kunne miste farten tidligst. Eller det kan rett og slett bli den det kommer inn bud på, eller den som selv ønsker å forsøke noe annet enn Liverpool de siste årene av karrieren.

Det er altså ikke gitt at klubben kan styre hvem som skal ut. For å kunne selge må det være en kjøper, og salgsobjektet må ha lyst til å bli solgt.

Men uavhengig av hvem som blir solgt, så må dette skje. Prosessen må nødvendigvis starte, ellers ender Klopp og som Kenny: En beundret og æret klubblegende, men som sviktet på ett viktig område: I det å gi stafettpinnen videre til etterfølgeren.

Stort transferbehov

Men én ting er å selge. Noe annet er å kjøpe. Det er vanskelig å kjøpe mye og godt på kort tid. De rette spillerne av den rette kvaliteten skal være tilgjengelige i det rette tidsvinduene. Heller ikke her kan Liverpool styre på egen hånd.

Liverpools utfordring med å erstatte blir også større av den andre gruppen av spillere som har kontraktutløp sommeren 2023: Vi snakker om Xerdan Shaqiri og Alex Oxlade-Chamberlain. Her kan vi gjerne føye til Joel Matip, som har kontrakt med utløp i 2024. Thiago er nykjøpt, med en lengre kontrakt enn de andre, men har tilhører likevel samme aldersgruppe, og forsterker dermed behovet for et generasjonsskifte.

matip
Vlad1988 / Shutterstock.com

Shaqiri forsvinner nesten helt sikkert i løpet av januarvinduet eller sommeren 2021, og fremtiden til Oxlade-Chamberlain er mildest talt omdiskutert som følge av gjentatte skader. Den skadeforfulgte i nær 30 år gamle Matip vil også være på vei ut på det tidspunktet alt dette andre må skje.

Dermed blir antall spillere som må erstattes omtrent samtidig enda høyere.

Kvalitetsforskjeller

Derfor er det viktig at foryngelsen og utskiftningene allerede har startet.

Trent Alexander-Arnold, Neco Williams, Joe Gomez, Andy Robertson, Konstantinos Tsimikas, Fabinho, Curtis Jones, Naby Keïta, Takumi Minamino, Diogo Jota og Divock Origi er alle 26 år gamle eller yngre. Dette er et helt lag der alle har mange år foran seg. Men det stilles spørsmålstegn omkring flere av dem.

Jota, Minamino og Tsimikas har ikke rukket å vise at de er førstelagsmateriale for en klubb som Liverpool. Origi ble ryktet solgt sist sommer, og Keita har sine kritikere han også. Neco Williams og Curtis Jones er fortsatt svært unge.

De fleste vil uansett være enige i at Liverpool har store hull å fylle dersom klubben begynner å selge spillerne som har utgjort klubbens angrepstrio de siste sesongene.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket