fbpx
james
Foto: Jan Kruger/Pool via AP/NTB - James Rodrigues etter seieren mot Brighton i høst
Det satses tungt i engelsk toppfotball. Noen klubber satser mye penger for å holde seg i Premier League. Andre for å utfordre de etablerte storklubbene. Det er få klubber som har satset like bra som Everton.

I 2016 så kjøpte 60-åringen Farhad Moshiri 49,9 prosent av Everton. Fire år har gått. Moshiri har rukket å bli 64 år, og eierandelen har steget til 77,2%. Moshiri er en britisk-iransk forretningsmann som bor i Monaco. I tillegg til Everton har han store eierinteresser i Russland og England, innen jernindustrien og i energibransjen.

I starten av Moshiris Everton-eventyr så mislyktes klubben i transfermarkedet. De kjøpte spillere til overpris. Bolasie, Schneiderlein, Walcott, Klaasen, Tosun, Pickford, Sigurdsson og Michael Keane ble alle hentet inn for drøye overgangssummer, uten at hjemmefansen fikk se en effekt på banen. Noe av totalsummen fikk de inn da de solgte Lukaku for 80 millioner pund. Men Moshiri har også overført store midler.

Så skjer det noe. Rundt 2018 så begynner Moshiri og Everton å treffe bedre i transfermarkedet. I tillegg legges det planer og lages strategidokumenter. Everton virket ikke så planløse lenger. De staket ut en klar og tydelig retning.

I dag begynner vi å se resultatene av den målrettede satsinga. Det er særlig på tre områder at vi ser at innsatsen materialisere seg.

  • Ny stadion
  • Anerkjent manager
  • Bedre spillerkjøp

Ny stadion

Goodison Park er en dynamisk arena. Den lever. Publikum sitter tett. Og de nederste radene er farlig nær banen. Dette gjør Goodison Park til en relativt fryktet arena. Men samtidig er Goodison en sliten arena. Det er gjort lite de siste årene for å holde stadion sånn noen lunde i hevd, det er liten tvil om at Everton trenger en revitalisering på anleggsfronten.

Moshiri har lenge planlagt en ny stadion for klubben. Eierne ønsker å flytte Everton fra Everton, altså området Everton. De ønsker å bygge en flunkende ny arena i Bramley Moore-Dock ved Mersey.

Arkitektforslag er sendt inn til de politiske myndigheter. Høringsfrister er holdt. Endringsforslag ble sendt inn i september, og myndighetene vil fatte en eventuell godkjennelse i desember. Moshiri håper på byggestart i 2021.

Og det er et imponerende skue hvis man tar utgangspunkt i arkitekttegningene. Arenaen vil ligge nydelig til langs Mersey, en halvtimes gåtur nord for den mer kjente storebroren Albert Dock. Går man fra Anfield, og går strake veien ned til Mersey, så kommer man til Bramley Moore-Dock. Stadion vil romme 52 000 tilskuere.

En ny stadion viser til fulle eiernes ambisjoner for klubben.

Ny manager

Det gjør også Moshiri sitt valg av manager. Carlo Ancelotti er intet mindre enn en sensasjonell ansettelse. For en klubb av Evertons størrelse så er det en oppstandelse.

Ancelotti er en av vår tids største og meritterte managere. Han har trent klubber som Juventus, Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid og Bayern München. Han har vunnet Champions League tre ganger. Han har selvsagt vunnet flere seriemesterskap og nasjonale cuper. Å ansette Carlo Ancelotti i Everton er som å putte hummer på en Grandiosa.

Ser man bort fra Ancelottis relativt korte opphold i Napoli, så må vi helt tilbake til 1990-tallet for å se Carlo Ancelotti i en klubb uten gåselever og russisk kaviar på menyen i kantina på treningsanlegget.

Si hva man vil om Carlo Ancelotti. At han er hundre prosent avhengig av å være i storklubb med verdensklassespillere for å fungere som manager osv. Men å ansette Carlo Ancelotti er rett og slett et statement. Moshiri forteller en hel verden at vi er her for å lage en ny storklubb. Vi skal smadre den etablerte forestillinga om de seks store i engelsk fotball.

ancelotti
Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Gode spillerkjøp

Som sagt så var flere av de første spillerkjøpene under Moshiri sin ledelse både dyre og vilkårlige. Men så skjedde det noe. Rundt 2018. Plutselig begynte kjøpene å gi mening. De virket mer målrettede. Og de sluttet å gi ågerpriser for mediokre spillere.

De kjøpte Yerry Mina og Lucas Digne fra Barcelona for 45 millioner pund sommeren 2018. Det er en grei styrking av forsvaret for relativt fornuftige penger. Så kjøpte de et brasiliansk talent på topp. Richarlison kom for 35 millioner pund. Det er heller ikke veldig dyrt. Dessuten lånte de Kurt Zouma og Andre Gomes. Å signere Bernard som en free agent virket også fornuftig.

Så bommet riktignok klubben på transfermarkedet året etter igjen. Hverken Alex Iwobi, Moise Kean eller Jean-Philippe Gbamin ble en suksess.

Men så kom årets vindu. Og det ser virkelig ut som om klubben har truffet steingodt i sommer. James Rodrigues ble signert som en free agent, Allan kom fra Napoli, Doucouré fra Watford og Ben Godfrey kom fra Norwich. Kun Godfrey kostet mer enn estimert markedspris.

Everton har altså sikret seg en helt ny midtbane de siste sesongene. Nå har de kraft, driv og manndom i maskinrommet. Det har hevet klubben. Når man i tillegg har fått en innovervendt høyrekant av James Rodriguez sitt kaliber, så har Ancelotti fått et spillermaterialet han faktisk kan lage et medaljelag av. Ennå ser det noe skrøpelig ut bakover på banen. Men det kommer atter et transfervindu i januar.

Moshiri og Everton er på god vei til å bli en reell trussel for de etablerte toppklubbene. Kanskje de ikke når helt opp til de tindene Howard Kendall besteg på 1980-tallet, men klatringa har i det minste begynt.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket