fbpx
Foto: viewimage / Shutterstock.com

Dersom Liverpool kjøper en ny midtstopper i januar, vil det være en spiller klubben har fulgt lenge. Sannsynligvis vil det være en spiller som uansett ville blitt kjøpt, men etter planen noe senere.

Slik har det i hvert fall vært når Liverpool har rekruttert førstelagsspillere de siste årene. “Panikkjøp” eller impulskjøp er fremmedord når Liverpool henter nye spillere.

Virgil van Dijk: Liverpool speidet på van Dijk allerede i 2012/13-sesongen, mens midtstopperen spilte for Groningen. Daværende manager Brendan Rodgers har fortalt at Liverpool vurderte nederlenderen allerede den gangen, men speiderapparatet mente at tidspunktet var feil.

Men Liverpool fulgte van Dijk også i Celtic og skal ha gjort en lignende kjøpsvurdering den gangen også. Først etter at van Dijk hadde vist seg frem i Premier League, som Southampton-spiller, bestemte Liverpool seg for å kjøpe.

Sadio Mané: Senegaleseren var på Liverpools radar allerede i 2011/12, mens han fortsatt var Metz-spiller. Tidligere manager Gerrard Houllier hadde lagt merke til Mané og tipset Liverpool om 19-åringen. Det ble ikke noe kjøp, men klubben ble oppmerksom på spilleren og begynte å følge ham.

Kjøpet ble først gjort noen år senere, etter at Jürgen Klopp hadde overtatt managerjobben i Liverpool. Tyskeren fikk dermed gjort opp for sin egen tabbe fra tiden i Dortmund. Den gangen kunne han ha kjøpt Mané, men var den som sa nei til overgangen.

Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Mohamed Salah: Liverpools rekrutteringsteam hadde fulgte Salah tett siden 2014 da spilleren omsider ble kjøpt tre år senere. Da Klopp ankom Liverpool, fikk manageren en tykk mappe om vingen, som hadde strevd i Premier League for Chelsea, men som hadde utviklet seg videre i Serie A, med Fiorentina og Roma. Liverpools sportsdirektør, Michael Edwards, speidersjef Dave Fallows and sjefspeider Barry Hunter hadde alle vært involvert i vurderingene.

I juni 2017 var overgangen et faktum.

Roberto Firmino: Den brasilianske angriperen var på Liverpools radar allerede som ganske ung tenåring. Fernando Troiani, Liverpools sjefspeider i Sør-Amerika, hadde forfattet en rapport om Firmino allerede da spilleren var 17 år, da han endte opp i klubben Figueirense. Da Firmino noe senere kom til Europa som Hoffenheim-spiller, ble Troianis rapport sendt videre til to av Liverpools fremste speider på kontinentet – Andy Sayer og Steven Aptroot.

Fra 2011 fulgte Liverpool Firmino gjennom fire år, vel vitende om at Firmino ikke kunne kjøpes på grunn av kravene til arbeidstillatelse. Underveis vennet brasilianeren seg til livet i Europa, og i juni 2015 ble han endelig rød.

Georginio Wijnaldum: Nederlenderen kom ikke til Liverpool før i 2016, men klubben hadde fulgt ham i flere år. Tidligere Liverpool-spiller Dirk Kuyt har fortalt at speiderne så på Wijnaldum allerede mens han spilte i Feyenoord og PSV, og at han i årene som fulgte, stadig ble nevnt som en kommende Liverpool-spiller.

Sommeren 2016 forlot Joe Allen Liverpool, noe som åpnet vei for Wijnaldum på Liverpools midtbane.

Vlad1988 / Shutterstock.com

Konstantinos Tsimikas: Liverpools speidere ble klar over Kostas Tsimikas mens grekeren var utlånt til Willem II i Nederland i 2017/18-sesongen.

Liverpools speidere var til stede for å se hvordan det gikk med deres egen utlånte spiller Pedro Chirivella.

Tsimikas gjorde inntrykk både offensivt og defensivt og etablerte seg der og da som et fremtidsprospekt. Da han imponerte i Champions League mot lag som Arsenal og Tottenham, ble sportsdirektør Michael Edwards overbevist om at backen hadde det som skulle til for å lykkes i Premier League.

Diogo Jota: Jota kom til Wolverhampton på lån fra Atletico Madrid i 2017 og det var i 2017/18-sesongen Liverpool fikk øynene opp for portugiseren. Klubbens speidere har fulgt ham tett i to år, og angriperen var på Michael Edwards’ eksklusive shortlist sammen med Timo Werner, Ismaila Sarr og Jonathan David.

Alisson Becker: Liverpools speidere studerte keeperen så tidlig som for seks år siden. Den gangen spilte Becker for Internacional og var bare 20 år gammel. Keepertrener John Achterberg skal selv ha vært og sett Becker på det tidspunktet, men akkurat som med Firmino var en overgang uaktuell på grunn av arbeidstillatelsen.

alisson
MDI / Shutterstock.com

Takumi Minamino: Det er ikke bekreftet av noen åpne kilder, men det verserer en historie om at Liverpool ble oppmerksom på Minamino for flere år siden. Og idet André Wisdom ble lånt ut til RB Salzburg i 2016/17 kunne Liverpools speidere studere japaneren uten at det fikk særskilt oppmerksomhet: De var der jo for å sjekke utviklingen til sin egen, utlånte spiller. Å låne ut egne spillere til klubber som har spillere man er interessert i, er et knep som gjør det mulig å operere under radaren.

Kan slå til raskt ved behov

Liverpool har til enhver tid et betydelig antall spillere til vurdering. Noen spillere har passert alle nåløyer og er reelle kjøpsobjekter. Hva som skjer, og når, er avhengig av Liverpools løpende behov, andre spilleres utvikling, hva som er rett tid og hva som er rett pris.

Denne måten å jobbe på gjør det mulig å reagere raskt dersom det skulle være nødvendig. Det var slik Liverpool allerede i januar 2011 kjøpte spissen Andy Carroll: Klubben hadde fulgt ham over tid, og planen skal ha vært å forsøke å kjøpe ham den kommende sommeren. Men da Chelsea-overgangen til Fernando Torres satte fart, måtte Carroll-kjøpet fremskyndes.

Historien viser at Liverpool sjelden eller aldri gjør impulskjøp. De spillerne som kjøpes er spillere man har fulgt over tid og som klubben føler seg trygg på at kommer til å lykkes. Så har da antall bomkjøp gått kraftig ned de senere årene.

Er Kabak mannen?

I sommer lot Liverpool Dejan Lovren forlate klubben, uten at noen ny midtstopper ble kjøpt. Den mest åpenbare grunnen til dette er alle midtstoppertalentene man allerede har: Et nytt kjøp ville sperret veien til førstelaget og hindret talentenes utvikling. Og skulle man likevel trenge en ekstra seniorstopper, kunne midtbaneankeret Fabinho gjøre jobben.

Nesten like sannsynlig er det at Liverpool har sett seg ut hvilken midtstopper som skal kjøpes, men at det rette tidspunktet er kommende sommer. Det har versert kraftige rykter om Schalkes stopper Ozan Kabak, som har en utkjøpsklausul på 40 millioner euro, som trer i kraft til sommeren. Hvis Virgil van Dijks skade tvinger Liverpool til å agere allerede i januar, kan klubben komme til å måtte gjøre det samme som med Andy Caroll: Gjennomføre et planlagt kjøp tidligere enn man hadde tenkt, og godta å betale ekstra.

Alternativt tar Jürgen Klopp sjansen på å gi tillit til ungdommer som Rhys Williams, Billy Koumetio eller Sepp van den Berg.

Kilder: Glasgow Times, The Daily Telegraph, sportsjoe.ie, goal.com, fourfourtwo.com, Liverpool Echo, liverpool.com

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket