fbpx
premier league
Foto: charnsitr / Shutterstock.com

Eierne i Liverpool og Manchester United ønsker store endringer i England

The Telegraph melder i dag at FSG og Glazer-familien, eierne av Liverpool og Manchester United, forsøker å endre klubbfotballen i England radikalt.

The Telegraph skal ha fått tak i et arbeidsdokument som heter Revitalisation. Det er forfattet av sentrale personer i FSG. Sammen med eierne av Manchester United har de siden 2017 jobbet med noe de har kalt Project Big Picture. Men pandemien har intensivert arbeidet.

Kort sagt så ønsker FSG og Glazer å kutte gapet i inntekter mellom de ulike nivåene i de engelske ligasystemet. Men tilbake så ønsker de seg mer makt.

Vi tar for oss de ulike punktene i Project Big Picture:

 • Premier League vil gå fra 20 til 18 klubber. Dette ønsker FSG og Glazer fordi det mest sannsynlig blir flere kamper i Champions League fra 2024.
 • Fjerne Community Shield og Ligacupen. Igjen for å takle økningen av kamper i Europa. Begge turneringene mangler også status.
 • De tre andre divisjonene i det engelske ligasystemet vil ha 24 lag hver, det vil altså bli 90 lag til sammen.
 • De to øverste lagene i Championship vil rykke rett opp. Lagene på 3., 4. og 5. plass vil kjempe i play off med laget som ender som nummer 16 i Premier League om den siste plassen i PL.
 • Klubbene i EFL, det vil si Championship, League one og League two, vil få tildelt 25% av inntektene til organisasjonen Premier League. Disse vil bli jevnt fordelt. Ordningen med at lag som rykker ned fra Premier League får en gitt pengesum (for å fortsette å betjene relativt høye lønninger) blir fjernet.
 • Klubbene i EFL vil få £250 millioner av Premier League-klubbene som en umiddelbar hjelpepakke under pandemien.
 • FSG og Glazer ønsker å fjerne prinsippet med én klubb – én stemme. I dag har alle klubbene i Premier League like mye makt. Det ønsker FSG og Glazer å endre.
 • De ønsker at makten i Premier League flyttes til de 9 klubbene som har vært lengst i Premier League. Det vil per nå si de seks store; Manchester-klubbene, Liverpool, Chelsea, Arsenal og Tottenham, samt Everton, Southampton og West Ham.
 • De ønsker i alle fall å fjerne regelen om at det må være 14 klubber som må være enige for å fatte store avgjørelser eller vedta endringer.
 • FA skal få en tildeling på £100 millioner for å holde liv i organisasjonen.
 • FSG og Glazer ønsker ikke å få mer av TV-inntektene, slik vi ser Real Madrid og Barcelona har i Spania. De ønsker en jevnere fordeling av de totale TV-inntektene i fotball-England.

I arbeidsdokumentet så skriver FSG at “En endring av økonomien og beslutningtakingen i den engelske klubbpyramiden er allerede på overtid. Ting må endres.”

Styreformannen i EFL, Rick Parry, støtter prosjektet. Han har hatt samtaler med Henry og Glazer i tre år.

– Hva skal vi gjøre? La det være som det er, å se at de mindre klubbene forvitrer, eller gjør vi noe med det? Noe må endres. Og hvis de seks store får noen fordeler, men at de 72 klubbene i EFL gjør det samme, så er vi med på det. Jeg har støtte fra våre klubber, forteller Parry i et intervju med Telegraph.

FSG og Glazer regner også med støtte fra de andre toppklubbene. Men om de får støtte fra de andre Premier League-klubbene er et annet spørsmål.

Ellers merker vi oss at mange av forslagene er i tråd med politiske myndigheters ønske om at de rike i Fotball-England må ta vare på hele verdikjeden sin. Klubbene må stå sammen som en familie. Klubbfotballen er et lite økosystem.

Edit: Premier League har akkurat uttalt seg negativt om flere av forslagene. De er skuffet over at EFL, gjennom styreformann Rick Parry, har uttalt seg positivt om forslagene.

Kilde: The Telegraph

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

8 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket