fbpx
Foto: Stu Forster/Pool via AP/NTB
VAR kom enda en gang i sentrum da Liverpool møtte Sheffield United i går. Og kritikken mot dommere og VAR eksploderte nok en gang i sosiale medier. Men sutrer vi vel mye nå?

Jeg syns det.

Jeg synes at VAR fungerte etter intensjonen i går. Jeg er også uenig med Klopp som mener at Liverpool var uheldig med dommeravgjørelser i går. Marginene gikk faktisk i begge lags favør.

Det var fire episoder som hoveddommer Mike Dean og VAR-dommer Andre Marriner måtte hanskes med i går kveld. Alle fire episodene var av det vanskelige slaget.

Først så er Liverpool uheldig med marginene, og kanskje dommeravgjørelsene, da Fabinho taklet Oli McBurnie ved 16-metersstreken. Var det felling? Tja, jeg synes det er en 50-50-avgjørelse. Klopp mente at Fabinhos takling var ren, jeg er mer usikker. Mike Dean mente uansett at det var en forseelse og blåste.

Så kommer VAR inn for å vurdere situasjonen. Først så mener Marriner at Dean ikke har gjort en stor feil ved å blåse for forseelse. Så må Marriner vurdere om forseelsen skjer på streken, som tilhører straffeområdet, eller rett utenfor. Dette var også en marginal avgjørelse. Også dette var en 50-50-avgjørelse. Marriner mente taklinga var på streken. Ergo ble det dømt straffe.

Å dømme for forseelse er altså en subjektiv avgjørelse som VAR kun kan endre ved grov feil. Hvor forseelsen skjer er ikke regnet som en subjektiv avgjørelse, og da må VAR justere hvis dommer i VAR-rommet mener det er riktig. Det skjedde i dette tilfellet.

Liverpool er altså dobbelt uheldig i situasjonen, men en stor dommertabbe er det likefullt ikke i mine øyne.

Deretter er Liverpool heldig med avgjørelsene fra dommer Dean og Marriner i to tilfeller i første omgang.

Først så blir ballen spilt opp i hånda til Andy Robertson. Jeg mener det ikke er straffe, men jeg har sett flere dommere blåse straffe på de der. Hadde det vært tidligere i sesongen, så tror jeg at den hadde blitt dømt på. Men PGMOL – dommerorganisasjonen i FA – har endret retningslinjene til dommerne i løpet av høsten. VAR overprøvde uansett ikke Deans avgjørelse.

Deretter så burde kanskje Sander Berge fått straffe da Jota felte han midtveis i første omgang. Jota strekker ut beinet, Berge blir mest sannsynlig hektet, men Dean mener at det ikke er tilstrekkelig for å dømme straffe. Marriner i VAR-rommet mener at det ikke var en grov feil av Dean, så situasjonen blir ikke overprøvd.

I andre omgang så skårer Mo Salah et vidunderlig fotballmål. Det blir ikke vinket, men situasjonen går til VAR-rommet. Her blir målet annullert. Det er marginalt, men mest sannsynlig riktig. Salah var nærmere Sheffield Uniteds keeper enn noen Sheffield-spillere da pasninga til Alexander-Arnold ble slått.

Med andre ord så var Liverpool uheldige i noen situasjoner, men de var tross alt heldige i andre. Da bør det kanskje ikke sutres så mye.

I går fikk dommer hjelp av VAR ved en rekke anledninger, der avgjørelsene i utgangspunktet var vanskelige å ta. Det var 50-50 flere ganger.

Noen vil selvsagt mene at Fabinho-situasjonen ikke var en sånn. Men jeg er uenig. Jeg syns faktisk at av alle de fire situasjonene beskrevet over så var Jotas felling av Berge den som virket klarest.

VAR har skapt furore

VAR har virkelig havnet i fokus i høst. Det er forståelig. Og sinnet vi så i sosiale medier under og etter kampen i går må også forstås i kontekst.

Noen av avgjørelsene som er tatt i VAR-rommet er nemlig vanskelig å forstå. Blant annet er det grensesprengende uforståelig at Pickford fikk fullføre kampen sist uke.

Det er også merkelig at ikke VAR-rommet overprøvde hoveddommer Martin Atkinsons avgjørelse om å ikke blåse straffe til Chelsea da Maguire tok kvelertak og holdt Azpilicueta nede i gårsdagens 0-0-kamp på Old Trafford.

REUTERS/Oli Scarff/NTB

I tillegg var det komplett uforståelig at ikke VAR-dommer endret linjemannens avgjørelse om at Zaha stod i offside da han rettmessig tappet inn 3-0 i gårsdagens kamp mellom Fulham og Crystal Palace.

Hvordan er det mulig å gjøre slike tabber når man har bilder som viser hvor feil dommerne på banen tar?

Det er absolutt til å forstå at TV-titterne blir mer oppgitt over dommerfeil med teknologisk hjelp enn uten, som før.

I tillegg så bryter VAR av og til rytmen i kampene, og det er ikke like lett å juble hemningsløst lenger. Det er opplagt at VAR forstyrrer opplevelsen litt. Særlig når det er gåsehuden på overarmen til Mané som er i offside osv.

Men innføringa av VAR har tross alt redusert antall dommerfeil i fotballen betraktelig. Offsideavgjørelsene er nå mer presise enn noen gang. Det er slutt på at spillere som er to meter onside blir avblåst og at spillere som er to meter offside ikke blir det.

Det er slutt på at spillere som Henry kan ta med seg ballen med hånda og at Nigel de Jong kan kung-fu-sparke Xabi Alonso i magen uten represalier. Det er også slutt på diskusjoner om ballen var inne eller ei. Målteknologien fungerer (minus den ene forunderlige missen i fjor).

Vi har med andre ord fått en sport som er mer rettferdig. Det er stadig oftere lagene på banen som avgjør fotballkamper, ikke dommerne.

Dette må derimot veies opp mot tapet av opplevelsen.

VAR må justeres – det må kanskje våre holdninger også

Hvis folket skal gå med på VAR, så må noe endres.

De hårreisende avgjørelsene må bort. Folk forstår ikke hvorfor Maguire slipper unna et kvelertak mens Fabinho blir straffet for kanskje å ha truffet hælen til McBurnie på 16-meterstreken.

Clear and obvious-regelen må endres. Man må bli mer opptatt av hva som er rett, ikke hvem som har rett.

Man må også opplyse TV-titterne oftere om reglene. Mange visste for eksempel ikke at spillerne kan skåre med øvre del av overarm i år. Det førte til at Mané ble avblåst for offside for eksempel. Mange visste heller ikke at 16-meterstreken tilhører straffefeltet. Mye støy kan med andre ord fjernes ved å bare opplyse TV-titterne om regelverket.

Strekene som viser tighte offsider bør også vekk, da de forvirrer publikum mer enn de opplyser. Kamera som viser offside-situasjoner for TV-publikum står jo nesten alltid skrått på situasjonen. Og får heller ikke fram 3D-perspektivet. Dommerne i VAR-rommet sitter med mer utfyllende bilder og streker enn TV-titterne.

Når FA ikke ønsker å vise de bildene og strekene, fordi de er for vanskelige for TV-titterne å forstå, så bør man i de minste fjerne bilder og streker som ikke viser offside når det blir dømt offside.

Kanskje bør man også åpne opp for å dele hva som blir sagt mellom VAR-rommet og hoveddommer med TV-titterne. Skape transparens og troverdighet. Det vil også gi innblikk i noe viktig; det å dømme er ikke alltid lett. Selv med teknologi så vil noen avgjørelser være vanskelig å ta. Noen ganger bommer dommerne. De er like lite perfekte som spillerne.

I tillegg så bør banedommeren bruke monitor oftere enn i dag.

VAR
Marcin Kadziolka / Shutterstock.com

Sånn som det praktiseres nå, så er det veldig mange som ikke lenger stoler på eller liker VAR-systemet. Men jeg tror mange glemmer hvor forbanna folk var før også. Da dommerne hadde null hjelp.

Joda, det er nok lettere å godta feil uten teknologisk hjelp enn med, men antall feil er faktisk redusert. Fotballen er mer rettferdig. Kanskje vi bare må godta at feil fortsatt skjer og vil skje. Det er tross alt mennesker som til sjuende og sist tar avgjørelsene både på banen og i VAR-rommet.

Denne holdningsendringa vil bli lettere hvis PGMOL blir mer pedagogiske og foretar de rette justeringer.

Men uansett så er jeg lei alt maset. Jeg er lei støyen om dommere og VAR. Jeg vil se og snakke om fotballen. Om spillet. Om fintene. Om målene. Om formasjonene. Så kanskje vi bør sutre mindre framover? Godta mer, også av dommerfeil og tighte offside-avgjørelser. For nå sytes det for mye. Det var Liverpool-Sheffield United et eksempel på.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket