fbpx
guardiola
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Med kjøpet av Ruben Dias har Pep Guardiola brukt over 400 millioner pund på forsvarere siden han kom til klubben. 12 spillere inn. Hittil i år har de sluppet inn sju mål. Hvorfor hjelper ikke alle kjøpene?

Det er flere grunner til at Manchester City sliter. Men flere av årsakene munner ut i samme konklusjon – det kan ikke være enkelt å være defensiv spiller i Manchester City.

Men la oss først forkaste teorien om at Pep Guardiola ikke kan forsvar, at han ikke har kunnskapene som skal til for å tette igjen bakover.

Pep Guardiola tok over Barcelonas A-lag i juli 2008. Han trente katalanerne i deres kanskje beste periode i moderne tid. De var andre lag overlegne. Verden hadde knapt sett et liknende gjenvinningsspill. Og den ballbesittende stilen spredte seg over hele Europa. Barcelona scoret mange mål. Men de var også svært gjerrige bakover. Det hang sammen.

Guardiola var manager i 248 kamper i Barcelona. 190 seriekamper. Barcelona vant fire av de fem sesongene Guardiola trente klubben. 35-24-21-29-40 var antall baklengsmål.

Så ble han ansatt i Bayern München. Der var han tre sesonger. Det endte i tre nye seriemesterskap. 23-18-17 var antall baklengsmål. Det er et lavt tall uansett om Bundesligaen bare har 34 kamper.

Guardiolas tall er meget gode

Deretter kom han til England og Manchester City. Her har han vært manager i fire år. Det startet noe tregt med tredjeplass og 39 innslupne mål. Men så fulgte to nye seriemesterskap. 27 og 23 innslupne. I 2019-2020 endte det med en andreplass, som alle husker. Og antall baklengsmål økte til 35.

I de tolv sesongene Guardiola har vært manager på toppnivå, så har likevel klubbene hans sluppet inn færre enn ett mål per kamp i 10 av sesongene. I åtte av sesongene har klubbene hans sluppet inn færre enn 30 mål.

Med andre ord – Guardiola sine lag kan ikke bare score mål, de kan også hindre motstander å score mål.

Dårlig utvikling

Men noe har likevel skjedd i Manchester City de siste 12-15 månedene. Laget ser ikke like gjerrige ut lenger. De virker mer sårbare. Hvorfor det? Hvorfor slipper Manchester City inn flere mål?

Noen mener at uflaks er en av hovedgrunnene. Det er i høyeste grad usikkert. De slapp inn 35 mål i fjor, men ut fra sjansene de fikk mot seg, kunne det faktisk ha blitt flere.

Deres XGA (expected goals against – altså forventede antall mål imot sett i forhold til sjansene de slapp til) var nemlig høyere enn 35 (37,6 – Kilde: Opta). Dette var også en negativ utvikling. Manchester City har ikke hatt et så høyt XGA-tall siden Guardiola kom til England. Det er veldig mye høyere faktisk. De tre foregående sesongene har Citys XGA-tall ligget på 28,9, 23,9 og 25,2. Noe har altså skjedd.

Enda tydeligere ser vi det på antall store sjanser imot. Dette er sjanser som defineres som situasjoner der det er sannsynlig at en spiller scorer. Ofte i en-mot-en situasjon, eller et skudd fra nært hold uten hindring foran skytter og med moderat til intet press.

Manchester City har altså sluppet til 37-36-39-59 store sjanser de siste fire sesongene. Etter tre sesonger med moderate og jevne tall, så spratt det opp i fjor.

Noe har altså skjedd. Hvorfor sliter Manchester City defensivt?

Midtstoppere som ikke har levert

Flere av midtstopperne har ikke utviklet seg slik Guardiola har ønsket. Otamendi har ikke lyktes og er nå solgt til Benfica. Josh Stones har i beste fall stagnert. Eric Garcia er fortsatt ung, men heller ikke han har briljert. Nå har han også gitt uttrykk for at han ønsker seg vekk. I tillegg har Fernandinho vikariert i mange kamper. Han har levert tilfredsstillende, den brasilianke veteranen, men heller ikke mer.

Nå har Manchester City brukt over 100 millioner pund på to nye midtstoppere i sommer, så det er tydelig at Guardiola har adressert problemet.

Nathan Aké og Ruben Dias er gode spillere, bevares, men det gjenstår å se om de klarer å fylle Kompanys sko. Per nå har bare Manchester City ett stopperalternativ som opplagt har levert prestasjoner som Guardiola føler seg trygg på.

Skader på nøkkelspiller

Denne spilleren er Aymeric Laporte. Han var glimrende i sin første hele sesong for klubben. Men så kom den stygge kneskaden i september 2019. Han var ute i store deler av forrige sesong. 15 kamper var alt han fikk med seg.

laporte
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

I år har han spilt én kamp. Han stod over på grunn av Covid19 i første kamp, og satt på benk i andre kamp. Da tapte Manchester City 2-5 mot Leicester.

Stort mellomrom

Manchester City spiller med et altfor stort mellomrom. Det er enorme avstander i laget når motstander vinner ball. Det er fordi forsvaret ikke har skjøvet lagt nok opp, og fordi indreløperne ligger svært høyt. Det fører ofte til mange mål og assister for spillere som Aguero, Jesus, Silva og de Bruyne, men samtidig får ankeret på midtbanen et voldsomt stort areal å dekke.

Slik kan Manchester City se ut når de taper ballen høyt oppe i motstanders straffefelt:

Ikke tenk på draktnumrene her, de er generert av programmet som er brukt. Men se på spiller nummer 6. Som regel er dette Rodri. Men vi har også sett Gundogan og Fernandinho i rollen. Se så mye areal som han må dekke. Hvis motstander kommer seg forbi det første pressleddet, noe som har skjedd ofte så langt i årets serie, så er det autostrada på vei mot Manchester Citys mål. Balansen mangler.

Færre kyniske frispark

I starten av forrige sesong begynte plutselig dommerne i Premier League å gi gult kort for såkalte taktiske fellinger. Manchester City hadde da sluppet unna en god stund. De hadde lenge basert spillet sitt på å stoppe motstandere på sine overganger gjennom å lage frispark. Pep Guardiola hadde lenge nektet for at dette var noe de trente på, men nykommer Rodri hevdet noe annet i et av sine første intervjuer i England. Manchester City lagde frispark helt bevisst.

Men så begynte altså dommerne å belønne disse taktiske fellingene med gult kort. Uten muntlige advarsler først. Manchester City mistet dermed et triks de hadde brukt med stor tyngde tidligere.

Rodri er ikke samme klasse som Fernandinho en gang var

rodri
Vlad1988 / Shutterstock.com

Foreløpig har ikke Rodri Hernandez vært en suksess i Manchester City. Det er greit at han får mindre hjelp av Kompany og kyniske frispark som Fernandinho en gang nøyt godt av, men Rodri er heller ikke på samme nivå indivduelt som Fernandinho var for noen år siden. Han er mindre årvåken og har ikke like god oversikt som brasilianeren på sitt beste.

Vi ser det på overganger mot, men også når Rodri mottar ball. Han har for sjelden kontroll på blindsida si. Dette forsøker lag å utnytte. Spanjolen mister derfor ballen oftere enn det Fernandinho gjorde i gullsesongene til Manchester City.

Laget mangler ryggrad

I tillegg er det ikke tvil om at Manchester City ikke har klart å erstatte Vincent Kompany. Da tenker jeg både på spilleren Kompany, men ikke minst på lederen Kompany.

Hvem er det som nå tar lederansvar når laget sliter? Hvem er det som hever seg og får resten av laget til å reise seg?

Hva skjedde da Manchester City havnet under i kampene i fjor? Det var ikke så ofte, med de gangene det skjedde – hvordan taklet City-spillerne det?

Når City havnet under, så scorte de fem mål, men slapp inn sju. Liverpool på sin side scorte sju mål når laget havnet under, og slapp inn to. Per nå har Liverpool en klart sterkere ryggrad. Det er flere ledere i laget. Manchester City må finne erstatterne til Kompany og David Silva. Foreløpig er det få kandidater som har meldt seg. Er det andre enn de Bruyne som virkelig viser seg fram når laget er i trøbbel?

Nå kan det være at Foden vokser inn i rollen, og mange mener at nykjøpte Ruben Dias alltid har vært en eminent leder. Men det gjenstår å se om portugiseren klarer å ta rollen i et annet land, i en annen kultur, i en annen liga.

Oppsummering

Manchester City sliter med å finne tilbake til den defensive tryggheten som laget hadde i 2017/18 og og 2018/19. Årets sesong har begynt på samme måte som fjoråret sluttet, med en skrikende mangel på balanse og et enormt mellomrom. På de første tre kampene har de sluppet inn 7 mål, XGA ligger foreløpig på 6,17. Det er langt mer enn lagene rundt seg. Liverpool har for eksempel 2,37 i XGA.

Kjøpet av Dias vil trolig hjelpe noe, og selvsagt vil det hjelpe at Laporte får spille uke inn og uke ut, men City vil fortsette å slippe inn mål hvis ikke de andre problemområdene også adresseres. For Rodri vil ikke klare å dekke det store mellomrommet alene. Hvis ikke det skjer, vil Manchester City fortsette å lekke, selv om de også vil møte lag som ikke er så flinke på overganger som Leeds og Leicester.

Kilder: Opta, Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket