fbpx
firmino
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Bobby Firmino og Gini Wijnaldum har fått stadig mer kritikk de siste månedene. Firmino skårer ikke nok mål. Wijnaldum har ikke en assist i ligaen siden april i 2018.

Mange mener derfor at begge spillerne snart fortjener noen kamper på benken. Men hvis man ser på hvordan disse to spillerne brukes på sine respektive landslag kontra i Liverpool, så kan det være at man bør vurdere om benken er det rette stedet å være for disse to spillerne.

Gini Wijnaldum

Da Liverpool hentet Wijnaldum fra Newcastle, så hadde nederlenderen akkurat skåret 11 mål og hatt 5 assister i 2015-16-sesongen. 11 mål som midtbanespiller for en klubb som rykket ned. Smak på den.

Hvorfor ser vi ikke disse tallene i Liverpool?

Vi kan også kikke på Wijnaldum sine tall på landslaget. Siden starten av 2018 så har 29-åringen spilt 24 kamper for Nederland. På disse kampene står han bokført med 10 mål og 3 målgivende.

I det samme tidsrommet så har Wijnaldum spilt 117 kamper for Liverpool. Han har skåret 13 og står med 4 målgivende.

Forskjellen er påfallende. Wijnaldum skårer og assisterer langt mer i Newcastle og på landslaget enn det han gjør i Liverpool.

Hvorfor er det sånn?

Vel, det er ikke lett å bruke statistikk her. For nederlenderen er en liten gåte for mange hobby-analytikere. Han skårer ikke bare relativt dårlig på målpoeng. Det er faktisk ganske få statistikker han utmerker seg på. Han takler ikke så ofte. Han bryter ikke så ofte. Han slår ikke mange nøkkelpasninger. Han har få progressive løp med ballen. Han har få vellykkede driblinger. Han skaper få store sjanser.

Så hvorfor spiller Jürgen Klopp så ofte med Wijnaldum da? Er han ikke bare a ghost, som noen blant Liverpool-fansen kaller ham. Spilleren som bare blir borte. Spilleren som ikke møter opp. Spilleren vi ikke ser.

Selvsagt er det ikke sånn. I Jürgen Klopps puslespill så spiller Wijnaldum en svært viktig rolle. Han binder laget i sammen. Både offensivt og defensivt.

Hans offensive rolle er hovedsakelig å frakte ballen over til soner der andre kan gjøre Liverpool mer truende for motstanderen. Det gjør han ved å ikke miste ballen og å spille enkle pasninger. Han kommer også på løp inn i boksen, som frigjør både seg selv, men ikke minst andre.

Defensivt så handler mye om balanse. Wijnaldum er ofte like balanserende som den defensive midtbanespilleren. I tillegg skal han avskjære pasningsmuligheter. Han plasserer seg derfor i vinkler som sperrer pasningskanalene for motstanderen.

Vlad1988 / Shutterstock.com

I tillegg er han en mester i å bremse tempoet på motstanderens overganger. Han bryter ikke, han takler ikke – han bare følger. Han leder motstander ut av farlige soner, og venter inn hjelp fra de andre Liverpool-spillerne på vei hjem.

Wijnaldum er en posisjonsspiller av rang. Han forstår rom bedre enn kanskje noen andre i Liverpool. Det gjør han uvurderlig i Klopps spillestil. Da lever nok tyskeren godt med at Wijnaldum ikke alltid er å finne i målprotokollen.

Bobby Firmino

I 2020 så har kritikken mot Bobby Firmino vokst i styrke. Han skåret ikke på Anfield i ligasammenheng før i siste forsøk, i 5-3-seieren mot Chelsea. Han skåret totalt 9 mål på 38 ligakamper i forrige sesong. For en spiss på et mesterlag så er det uvanlig lite selvsagt.

Kritikken ble enda sterkere når man så på antall skårede mål kontra forventede mål (XG). Sjansene til Firmino var så store at han burde ha skåret 17 mål hvis han hadde fulgt statistikken.

Kritikken har ikke blitt mindre i høst. Firmino har ikke virket like elektrisk som før. Særlig etter Aston Villa-kampen ble kritikken ramsalt.

Firmino har kun skåret fire mål for Liverpool i hele 2020. Tre i Premier League, og ett i Champions League. På de siste 24 kampene for Liverpool har han skåret to ganger. Slik blir det naturligvis skriverier av.

Men det er særlig ett bilde som mer enn noe annet forklarer hvorfor Jürgen Klopp bryr seg mindre om Firmino scorer eller ikke enn andre.

Dette er Firminos touch map for Liverpool i 2019-2020-sesongen. Hvor på banen han har hatt ballen.

Firmino er ingen klassisk nier. En fox in the box-type, som stort sett oppholder seg i motstanderens straffefelt. Han er overalt, brasilianeren.

Sammen med Wijnaldum så er Firmino selve limet i laget. De som binder lagdelene sammen. Når noen spør meg hvilken formasjon Liverpool spiller i, så svarer jeg sjelden 433 eller 4231. Jeg svarer at vi spiller Bobby Firmino-style. Litt på spøk, men også litt på alvor. Man kan faktisk hevde at formasjonen vår heter det.

Firmino er med andre ord ingen klassisk spiss. Ofte så ligger Salah høyere i banen enn Firmino for eksempel. Man kan heller tenke på Firmino som en offensiv midtbanespiller. Han jobber også så knallhardt for laget at det ikke alltid er like lett å være i avslutningsposisjon. Det er vanskeligere å skåre etter å ha løpt hardt enn å bare ligge og vente på sjansen.

Hvis man ser bort fra forrige sesong, så er heller ikke Firminos måltall så dårlige i Liverpool. I 2018-19 så stod Firmino igjen med 16 mål og 8 målgivende. I 2017-18 så bokførte han 27 mål og 17 målgivende. Vi har tidligere sett på at alle de tre i front faktisk skåret mer før. Så Firmino er ikke alene om å skåre mindre.

Firmino har med andre ord flere mål i seg enn han viser i Liverpool for tida. Det ser vi også på landslaget. Mot Bolivia i helgen så skårte Firmino to mål. Begge var typiske fox in the box-mål. Han tappet inn to mål fra kort avstand. På spørsmål fra FIFA.com etter kampen så svarte Firmino følgende:

– Ja, Tite (red: brasiliansk landslagstrener) ønsker at jeg skal være mer i boksen. Det er ikke sånn at han ikke vil at jeg skal hjelpe til hjemover akkurat, men han vil ha meg mer rundt mål. Han vil ikke at jeg skal jage like mye hjem etter ballen. Normalt har jeg en trang til å jobbe over hele banen, som i Liverpool, men jeg gjør som Tite ønsker.

Everton på lørdag

Sjansene er derfor store for at vi får se både Wijnaldum og Firmino på banen nok en gang på Goodison Park.

Nå er riktignok sistnevnte ventet veldig sent tilbake på Anfield. Men hvis reisen går fint, og ikke minst hvis Covid-19-testen går bra, så vil Firmino bli å finne i kamptroppen. Kanskje ikke i startelleveren, det kan bli tøft uten treninger med laget i forkant, men han kommer til å få spilletid.

Det gjør nok også Gini Wijnaldum, selv om noen i media begynner å spekulere i om Klopp vil velge å spille 4231, med Thiago og Henderson i maskinrommet.

Avslutningsvis så er det også viktig å presisere at alle ønsker flere mål og assister av Firmino og Wijnaldum. Alle med hjertet i Liverpool ønsker det. Ikke minst ønsker spillerne det selv også. Men Liverpool er i utgangspunktet ikke avhengig av det. Det har de siste sesongene faktisk vist.

Kan Firmino og Wijnaldum skåre og assistere flere mål? Ja, definitivt.

Er det veldig viktig for Liverpool? Nei, egentlig ikke.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket