fbpx
balotelli
Foto: bestino / Shutterstock.com
I dag er det ti år siden FSG ferdigstilte overtakelsen av Liverpool. Til da hadde NESV – som FSG het den gang – kun investert i USA. Men da Hicks og Gillett måtte tvangsselge Liverpool i 2010, så tok FSG sjansen og kjøpte Liverpool for 300 millioner pund.

Vi markerer 10-års jubileet med å kåre de ti beste og de ti dårligste kjøpene under amerikanernes eierskap. I denne artikkelen ser vi på de ti dårligste.

Det er fire kriterier i kåringa. Pris, behov, kvalitet og en x-faktor.

Det siste kan bety så mangt, noe nedtellinga under viser i all tydelighet. Vi teller nedover.

10. Iago Aspas

I utgangspunktet så var ikke dette et dårlig kjøp – på papiret. Vi fikk et spiss-alternativ for 10 millioner pund. Det er ikke gratis, men heller ikke overpris. Han kom fra Celta Vigo sommeren 2013, og ble solgt to år senere for halvparten.

Han rakk å spille 468 minutter og står bokført med én scoring.

Nå var han noe uheldig, Aspas. Han ble som sagt kjøpt inn som alternativ offensivt, og dette var i perioden hvor Sturridge og Suarez holdt lekestue i Premier League. Men dessverre så presterte Aspas veldig svakt de få gangene han fikk muligheten (minus debuten). Og særlig husker de fleste med gru den berømte corneren. Da Liverpool jaktet utlikning mot Chelsea i gullkampen i 2013-14.

Chelsea ledet 1-0 etter at Gerrard hadde sklidd i første omgang. Det er noen få minutter igjen. Liverpool får corner. Aspas løper ut for å slå den. Men han mister hodet. Han slår den ganske løst langs bakken. Willian bare snapper opp ballen og Chelsea kontrer inn 2-0. Med det forsvant både gullet og etter hvert Aspas.

Karrieren hans i Spania – både før og etter Liverpool-oppholdet – viser at kjøpet burde hatt noe for seg, men det ble ikke sånn. Dessverre.

9. Tiago Ilori

Portugiseren ble kjøpt for 7 millioner pund sommeren 2013. Han ble kjøpt inn som et framtidsemne, men han ble aldri noen hit på Anfield. Han fikk tre FA cup-kamper for A-laget.

Tre år senere ble han solgt til Reading for 4 millioner pund. Så dette var ikke valuta for pengene. I dag forsøker 27-åringen å løfte karrieren i Sporting i Portugal. Men foreløpig har det ikke lykkes for Ilori.

8. Fabio Borini

Mange hadde troen på italieneren med piratfeiringa. Han kom fra Roma for 12 millioner pund i 2012. Det var mye penger, men Borini hadde prestert ganske bra i Serie A året før. Han hadde også levert jevnt gode prestasjoner på aldersbestemte landslag.

borini
Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com

Men det ble mer og mer tydelig at Borini ikke tok nivået i Premier League. Han var rett og slett ikke god nok. Han fikk 38 kamper i Liverpool, mange av dem som innbytter etter hvert. Han skåret tre mål på den perioden.

Han ble deretter leid ut til Sunderland, før klubben på nordøstkysten kjøpte han for i underkant av ti millioner pund i 2015. Dette var enda ett av de dyre og dårlige kjøpene som skulle gi Sunderland problemer, store problemer.

7. Charlie Adam

Han kom fra lille Blackpool for i underkant av 8 millioner pund i 2011. Han skulle bli ballfordeleren vår på midten. I tillegg var dødballfoten hans verdt ti millioner pund, kunne Alex Ferguson fortelle oss.

Det var den ikke. Den var god, joda, men den var hverken verdt 10 eller 8 millioner. Det var ikke resten av spillet hans heller.

Adam var tung og treg og klarte ikke å møte kravene i en stor klubb i en rask liga. Charlie Adam var egentlig en spiller som hadde passet på 1980-tallet, ikke på 2010-tallet.

6. Loris Karius

Dette er et av de få bomkjøpene under Jürgen Klopps tid som manager. Han kom for litt over 5 millioner pund sommeren 2016. Sesongen før hadde han spilte bra i Mainz. Og i Liverpool sleit Simon Mignolet med å gjøre fansen og manageren trygg.

karius
Review News / Shutterstock.com

Så behovet var der. Prisen var edruelig. Problemet var bare at Karius ikke var god nok han heller. Ikke på noen tidspunkt så tenkte jeg for meg selv at “dette, dette er keeperen vi har ventet på”.

Han var usikker i feltet, han var variabel på strek, hans øyne-hånd koordinasjon var i beste fall medioker. Dessuten hadde han tabber i seg. Virkelig store tabber. Og etter to av dem i finalen i Kiev, to spektakulære tabber, så var det over og ut for Karius sin tid i Liverpool. Han har siden blitt lånt ut til Tyrkia og Tyskland.

5. Stewart Downing

Han hadde gjort sakene sine bra i Aston Villa året før, men mange stusset likevel da vi fikk høre prisen Liverpool hadde kjøpt vingen for. Nesten 21 millioner pund var virkelig mye penger i 2011. Det tilsvarer fort £35 millioner i dag, om ikke mer. Var han så god, da?

Nei, han var ikke så god. Debutsesongen hans var et mareritt med tanke på bidrag i målprotokollen. Han spilte 36 Premier League-kamper den sesongen. Han skåret null mål og hadde to målgivende. Nesten alle kampene var til alt overmål fra start. Det ble litt bedre i hans andre og siste sesong i klubben. Da ble det tre mål og fem assister på 29 kamper. Men heller ikke det er bra nok i en klubb med Liverpools historie og ambisjoner.

Det var en plan bak kjøpet av Downing. Han skulle fore Andy Carroll med innlegg. Men denne taktikken hadde dessverre lite for seg på 2000-tallet. Downing ble solgt til West Ham for 5 millioner pund.

4. Lazar Markovic

markovic
smileimage9 / Shutterstock.com

Serberen ble kjøpt fra Benfica for 23 millioner pund sommeren 2014. Da var han 20 år. I dag er han 26 og karrieren har fortsatt ikke tatt av.

For så mye penger forventer man en viss kvalitet. Bare navnet hans er verdt 23 millioner pund. Men Markovic viste seg hverken prisen eller navnet verdig. Han ble en gedigen flopp.

Han fikk riktignok bokført 34 kamper for Liverpool i 2014-15. Mange av dem som innbytter. Men han imponerte ingen. Han virket redd for å motta ball, rotet med touchen, og klarte dessverre ikke å bidra. Man skal kanskje ikke forlange for mye av en 20-åring, men kvaliteten hans var rett og slett for lav.

Han har heller ikke imponert i alle låneoppholdene sine siden 2014-15-sesongen. Han var ok i Fenerbache, men i beste fall middelmådig i Hull og Anderlecht før han til slutt gikk til Fulham på free transfer i 2018-19.

3. Andy Carroll

Dette var et panikk-kjøp. Pengene brant i lomma etter salget av Torres. Det å gi Newcastle 37 millioner for en spiller med 19 Premier League-kamper var drøyt. Nå hadde riktignok Carroll puttet mange mål både på de 19 kampene og i Championship året før, men nesten 40 millioner pund i 2011 var et brutalt høyt tall. Det er langt over spillere som Salah og Mané, hvis man justerer for prisoppgang.

Dessuten så var han svært overpriset i forhold til den andre signeringa vinteren 2011, Luis Suarez. Mannen fra Uruguay var £13 millioner billigere, og £100 millioner bedre. Ikke minst var han en spillertype fansen på Anfield satte pris på. Carroll var ikke det. Tanksenterens dager var talte på 2010-tallet.

Carroll gikk en del skadet i sin tid i Liverpool. Men han rakk å få med seg 44 seriekamper for klubben, før han ble solgt til West Ham for 16 millioner pund to og et halvt år etter at han ankom Merseyside. Han registrerte seg for seks mål og tre assister på den tida.

2. Christian Benteke

benteke
Christian Bertrand / Shutterstock.com

Der det i det minste lå en taktisk plan bak Carroll-kjøpet, han og Downing skulle bli et radarpar (en dårlig plan, men like fullt en plan), så var det ingen plan bak kjøpet av Benteke. Det var totalt planløst.

Rodgers skulle spille tiki taka. Han ønsket at Liverpool skulle spille rask kombinasjonsfotball på bakken. Hvorfor i himmelens navn kjøpte man Christian Benteke da? Det er uforståelig den dag i dag.

Billig var han heller ikke, belgieren. Han ble hentet fra Aston Villa for 42 millioner pund. Vi hadde altså kjøpt en spiller som overhode ikke passet inn for 42 millioner. Ca. 55-60 millioner i dagens verdi. Det er galskap. Vi trengte å hente en som kunne fylle tomrommet etter Suarez. Benteke var ikke den spilleren.

Heldigvis tapte vi ikke mange penger på ham, da en overmodig kjøpmann i Crystal Palace ga 28 millioner for ham året etter, men vi tapte en sesong.

1. Mario Balotelli

Den reelle erstatteren til Suarez var ikke Benteke. Den reelle erstatteren var ment å være Mario Balotelli. Liverpool kjøpte han fra Milan for 18 millioner pund sommeren 2014.

Nei.

Kilder: Transfermarkt

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket