fbpx
liverpool champions league jubel
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Den 15. oktober 2010 så overtok FSG Liverpool FC. Til da hadde FSG kun konsentrert seg om Boston Red Sox, men da Hicks og Gillett måtte tvangsselge Liverpool i 2010, så åpnet det seg en mulighet i engelsk fotball.

Vi markerer 10-års jubileet med å kåre de ti beste og verste kjøpene under amerikanernes eierskap. I denne artikkelen ser vi på de ti beste.

Det er fire kriterier i kåringa. Pris, behov, kvalitet og en x-faktor.

Det siste kan bety så mangt, noe nedtellinga under viser i all tydelighet. Vi teller nedover.

10. James Milner

Sommeren 2015 signerte Liverpool James Milner. Han hadde akkurat sagt nei til å underskrive en ny kontrakt med Manchester City, og han kom gratis til Merseyside. Vel, gratis og gratis. Han fikk en voksen sign on fee og ble en av de høyest lønnede i klubben. Men han har virkelig gjort nytte for seg. Både på og utenfor banen.

Han var sentral i midtbanetroikaen som førte Liverpool til finalen i Kiev i 2018. Han har også vært anvendelig, og spilte blant annet venstreback da klubben ikke lenger kunne stole på Alberto Moreno. Denne anvendeligheten har gjort at Milner har fått mye spilletid i løpet av sine fem år i klubben.

I tillegg betyr han også mye i gruppa generelt. Som et forbilde når det kommer til trening og kosthold. Men ikke minst også som muntrasjonsråd og lim i gruppa.

9. Alisson Becker

Han kom fra Roma for 56 millioner pund. Det var ikke småpenger, men han fylte et stort behov. Mignolet hadde ikke fungert bra nok. Karius var heller ikke i nærheten. Fansen snakket mye om at vi måtte bytte keepertrener. John Achterberg var tydeligvis ikke kvalifisert. Men så kom Alisson Becker og snudde på alt.

I dag er det nærmest krise når Alisson er skadet. Liverpool blir mer sårbare uten brasilianeren bakerst.

For kvaliteten hans er så høy. Han har en tilstedeværelse som oser trygghet og ro. Hans forflytningsevne på strek gjør at alle redninger ser enkle ut. Vi ser sjelden at returer blir slått ut i farlig rom. Videre er han sikker i feltarbeidet. Dessuten så er han flink med ballen i beina. Alisson er en av verdens beste keepere rett og slett.

8. Sadio Mané

Han kom fra Southampton for 37 millioner pund i 2016. Han står med 66 mål på 125 seriekamper for klubben. Tallene er ikke dårligere i Champions League. Han jobber også bra defensivt. Han har vært en solskinnshistorie.

I tillegg til alle målene så har han oppført seg eksemplarisk både på og utenfor banen. Det er aldri noe tull med Mané. Det gir høy x-faktor. I tillegg er han nesten aldri skadet.

Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

7. Bobby Firmino

Han var omtrent like dyr som Mané da han ble hentet fra Hoffenheim sommeren 2015. Han ble plassert som høyrekant i den første sesongen, men under Klopp så har Firmino spilt som en falsk nier. Det vil si, han spiller nesten overalt, brasilianeren.

I likhet med Mané er han nesten aldri skadet. Og med unntak av en fylle-episode for noen år siden, da han ble stoppet med promille i blodet på 2. juledag, så er det heller aldri noe tull med 29-åringen.

Han er en av Liverpools aller viktigste spillere. Han er igangsetteren i press-spillet til Klopp. I tillegg er han limet offensivt. Han som får andre til å skinne, han som åpner aulaer for andre, han som kombinerer i små og store rom.

6. Andy Robertson

Her fikk vi mye for pengene. Han kom til Liverpool sommeren 2017 for 8 millioner pund. Fra Hull. Det vil si at vi nesten byttet han med Kevin Stewart som gikk motsatt vei for omtrent samme sum. Det er rett og slett ett av de beste kjøpene i Premier League-historien med tanke på mest valuta for pengene.

I tillegg er kvaliteten til skotten mye høyere enn hva transfersummen antyder. Kanskje kan innleggspresisjonen bli enda skarpere, men i det store og hele leverer Robertson i kamp etter kamp. Han er smart og god defensivt, og han er hele tiden et aktivum framover på banen. Mye av spillet Klopp har utviklet de siste årene hadde ikke vært mulig uten Robertson på venstreback.

Han ble også kjøpt da vi virkelig trengte en venstreback. Moreno var ikke god nok, og med Milner mistet vi en offensiv dimensjon når han ofte måtte legge inn med høyrefot.

5. Luis Suarez

Han var det første kjøpet under FSG, vinteren 2011. Han hadde akkurat bitt seg vekk fra Ajax. Så vi fikk han for under 24 millioner pund. Hvis vi kun ser på spillet hans, så var det en ufattelig god avtale. Jeg har sjelden sett en spiller som har hevet kvaliteten på en plass like mye som det Suarez gjorde.

Hans eventyrlige 2013-2014-sesong førte nesten Liverpool til gull. Neida, han var ikke alene. Spillere som Henderson, Gerrard og ikke minst Daniel Sturridge må også få sin velfortjente honnør for den sesongen. Men likevel, Suarez skåret 31 mål på 33 kamper i Premier League. Han bokførte også 17 målgivende i samme sesong. Det er 50 målpoeng det. På 33 kamper. Det har ingen kopiert i Premier League.

suarez
photofriday / Shutterstock.com

Han jobbet også som en galeislave. Han var definitivt ingen primadonnaspiller. I tillegg var han nesten aldri skadet. Hans lidenskap for spillet kan heller ingen ta fra ham. Det smittet over på medspillerne.

Dessuten så fikk vi mye penger for ham da han ble solgt. 74 millioner pund ga oss muligheten til å kjøpe andre spillere. En mulighet vi sløste bort for øvrig, men det får vi ta ved en annen anledning.

Dessverre så viste også Suarez usympatiske sider av seg selv. Hans flørting med andre klubber trekker ned. Det gjør også hans trang til å leke Dracula. Mange vil også peke på andre skuespillerferdigheter. Men dette var tross alt noe som ble bedre i løpet av hans tid i klubben.

4. Virgil van Dijk

Han var utrolig dyr, Virgil van Dijk, da han kom vinteren 2018. Over 75 millioner pund for en forsvarsspiller var klar verdensrekord. Men likevel var behovet stort. Nå hadde vi riktignok gått ubeseiret i over to måneder da han debuterte, vi hadde stengt slusene etter den berømte 1-4-katatstrofen på Wembley. Men van Dijk var like fullt en oppgradering de luxe.

Han har siden etablert seg som verdens beste forsvarsspiller. Kvaliteten er skyhøy. Han har bragt med seg tryggheten til Anfield, selv om det har lugget litt i det siste. Farta hans er så høy og mann mot mann-evnene hans så gode at Klopp kan legge opp mye av spillet vårt med dette i bakhodet. Vi har stått stadig høyere i banen. Det har ført til suksess i både Champions League og i serien.

3. Mohamed Salah

Han kom fra Roma for 38 millioner pund sommeren 2017. Han gjorde umiddelbart suksess. Hans debutsesong er en av de beste i engelsk fotball. Han pøste inn mål. I serien stoppet han på 32 mål på 36 kamper. Legg også til 10 målgivende. Vi må heller ikke glemme hans ti mål og fem assister i Champions League. Han var ustoppelig.

Vel, helt ustoppelig var han ikke. I Champions League-finalen i Kiev i 2018 så stoppet Sergio Ramos han, på en måte som spanjolen har finslipt siden han kom i puberteten. The master of the dark arts. Liverpool mistet momentumet sitt med skaden og tapte 3-1.

Det har ikke gått så dårlig i sesongene etter heller. Salah står nå med 99 mål på 158 kamper for Liverpool. Men vi trenger ikke å stoppe der. Siden Salah kom til Liverpool i 2017 så har han:

  • Flest mål i ligaen
  • Flest assister i ligaen
  • Skapt flest store sjanser i ligaen
  • Hatt flest aksjoner som har ført til skudd i ligaen
  • Flest ballberøringer og pasninger inni 16-meteren i ligaen

I tillegg er han jo viktig som ambassadør. Undersøkelser viser at rasismen og islamofobien i Liverpool-området har sunket dramatisk etter at Salah kom til klubben. I tillegg har han virket liberaliserende i Egypt.

Salah og Henderson jubel etter straffescoring i CL-finalen MDI/Shutterstock.com

2. Jordan Henderson

Han kom som en relativt spedlemmet midtbanespiller fra Sunderland i 2011. Jubelen stod ikke akkurat i taket. Ferguson kritiserte måten han løp på. Liverpool-fansen synes han leverte for dårlig. Enten det var på høyrekanten eller sentralt.

Han var ikke dyr, Henderson. 16 millioner pund er mer enn akseptabelt. Sett i ettertid er det faktisk et varp.

29. november 2014 var han kaptein for klubben for første gang. Og siden Gerrard ga seg sommeren 2015, så har Jordan Henderson vært det klare førstevalget som kaptein og leder. På banen, og i garderoben.

Han har vært svært undervurdert som både spiller og kaptein. Kanskje har spøkelset til Gerrard ødelagt litt for Henderson, men også mange fans´ manglende evne til å forstå hvor viktig og god toveisspilleren Henderson er, har gjort tida i Liverpool til alt annet enn en dans på roser.

Men med tiden så har Henderson vunnet både hjerter og hoder. Nå er han udiskutabel som kaptein, og han er udiskutabel når Klopp setter opp laget. Han har grodd fint inn i rollen. men ikke glem at Henderson var helt sentral da Liverpool holdt på å vinne ligaen i 2013-14. Han var også god i årene som fulgte, før han virkelig har slått ut i full blomst de siste to-tre sesongene.

Neste år har han vært Liverpool-spiller i ti år. Her snakker vi om en klubbspiller av ypperste merke. På banen, og utenfor banen. En ydmyk og trofast ambassadør for klubb og lag.

1. Philippe Coutinho

Det er få spillere som jeg har regelrett nytt like mye som jeg har nytt Philippe Coutinho. Det var noe med balansen og ballføringa som bare traff meg. Når han i tillegg kunne drible av noen spillere og dessuten hadde en gudbenådet skuddfot, så var jeg solgt. Og jeg var ikke alene. Folk hysjet på hverandre når den lille brasilianeren fikk ballen.

coutinho
photofriday / Shutterstock.com

Han hevet kvaliteten voldsomt da han kom vinteren 2013. Det så ut som han drev med en annen idrett. I tillegg fikk vi han for 12 millioner pund. Det er nesten ikke til å tro. Han ble solgt noen år senere for 131 millioner pund. Da har man rett og slett gjort en god deal. For den summen fikk vi nesten kjøpt både van Dijk og Becker.

Han rakk å spille 201 kamper for klubben. Måltallene hans var småpene 54 scoringer og 45 målgivende. Men det var først og fremst artisteriet hans som målbandt fansen. Coutinho var kanskje ikke en løve defensivt (selv om han faktisk ble bedre til å forsvare etter hvert), men offensivt så var han pur kvalitet og glede.

Minuset var selvsagt at han ønsket seg til Barcelona til slutt. Som mange fra Sør-Amerika er Katalonia fotballens mekka. Så også for vår lille magiker.

Det gjør vondt i hjertet å ikke få plass til flere på lista. Gini Wijnaldum burde vært med, Joe Gomez for 4 millioner pund fortjener en plass. Matip som en gratissignering kommer man ikke unna. Fabinho fra Monaco må registreres. Daniel Sturridge til 13 millioner var et varp.

Til slutt så må også Thiago til 20 millioner pund nevnes. Det framstår som et kanonkjøp rett og slett. Verdens kanskje beste midtbanespiller de siste årene. Til røverpris. Med både en høy x-faktor og spennende kvaliteter som kan løfte midtbanen enda ett lite hakk. Men han har spilt kun 45 minutter i Liverpool-drakt, så det er kanskje litt prematurt å ha han på lista over beste kjøp allerede. Men jeg var fristet, for å si det sånn.

Kilder: Transfermarkt

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket