fbpx
liverpool champions league jubel
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Det høres kanskje rart ut. Tribunene er tomme og prispengene er redusert. Men likevel vil inntektene fra turneringa være viktigere enn noen gang for de 32 klubbene i Champions League. Det gjelder også Liverpool.

Tidligere i uken så kunne Times fortelle at premiepengene i både Champions League og Europa League ville bli redusert med 4% årlig i de neste fem årene. Det er UEFA som arrangerer turneringene, og organisasjonen merker også de tøffe finansielle utfordringene som Covid-19 fører med seg. Tomme tribuner og synergieffektene av det gir UEFA store tap.

En annen av de store inntektskildene til UEFA er EM. Det mesterskapet ble utsatt ett år. Dette betyr også store pengetap for organisasjonen.

Dårligere TV-avtaler, tilbakebetaling av billetter, mindre kommersiell aktivitet, sponsorer som trekker seg. Problemene tårner seg opp for UEFA. Organisasjonen har derfor bestemt at de vil kutte i premiepengene til klubbene som er med i Champions League og Europa League. Men organisasjonen fordeler tapet, som de har beregnet til å bli ca. seks milliarder kroner, over fem år.

Viktig inntektskilde

Liverpool har tjent mye på Champions League de siste årene. Særlig fordi vi gikk til finalen to år på rad. Ca. 100 millioner pund inn i klubbkassa kunne kassereren skrive inn i regnskapsbøkene i begge de sesongene. I 2018-19 så var omsetningen i Liverpool på £533 millioner, så prispengene fra Champions League er med andre ord viktige.

Men nå har altså pandemien ført til trangere kår. Premiepengene reduseres som sagt. Men det betyr ikke at turneringa er mindre viktig finansielt sett enn tidligere. Snarere tvert imot. Det er tross alt kun snakk om 4% reduksjon. I tillegg er Champions League en kjempemulighet for Liverpool til å få balanse i regnskapsbøkene.

Manchester United regner med å tape 100 millioner pund på Covid-19, forutsatt at fotballen snart ruller som normalt igjen. Tapene vil ikke være mye mindre i Liverpool. Noe mindre tap enn United på kampdagsinntekter kan vi påregne (ca £1,5 millioner hver hjemmekamp), men ellers er klubbene i samme finansielle situasjon.

Det betyr at suksess i Champions League betyr enda mer enn normalt med tanke på økonomien.

champions league
Vlad1988 / Shutterstock.com

Hvor mye kan Liverpool tjene på Champions League i år

Klubber som når gruppespillet får £13,5 millioner. Uansett hvordan det går i gruppespillet.

En seier i gruppespillskampene gir ytterligere £2,4 millioner. Seks seire gir altså £14,4 millioner. Uavgjort gir £812 000.

Går man videre fra gruppespillet, så venter det nye £8,6 millioner. Seks seire og avansement betyr altså £36,5 inn i klubbkassa.

Men turneringa fortsetter jo etter gruppespillet. Hvis vi klarer å gå til kvartfinalen, så kan vi plusse på £9,5 millioner. Semifinale gir ytterligere £10,8. Går vi helt til finalen, så begynner kassereren virkelig å smile bredt. Da får vi £13,5 til. Vinneren av finalen får merkelig nok bare £3,6 i seiersbonus.

Hvis vi summerer opp, så ser vi hvorfor det å gå langt i Champions League er så viktig. Vinner vi finalen i Istanbul, så har vi også vunnet 73,9 millioner pund.

Markedspott og høy koeffisient øker inntektene

Men det stopper ikke her. For det vil også plusses på en ekstrasum basert på koeffisienten til klubbene. Det er en rangering over hvor bra de ulike klubbene har gjort det i UEFAs turneringer de siste ti år. Liverpool har klatret på denne lista de siste årene, og vi kan regne med ca. £25,5 millioner fra denne potten i år.

I tillegg har UEFA en markedspott. Her fordeles penger ut fra hvor stor del av markedet de ulike nasjonene har og hvor bra lagene som er med i Champions League har gjort det i hjemlig liga det siste året. Siden Liverpool vant Premier League i 2019-20, så venter nye £19 millioner fra denne potten.

Med andre ord, hvis Liverpool vinner gruppespillkampene sine, avanserer videre gjennom turneringa og ender opp som seierherrer på podiet i Istanbul, så kan klubben innkassere over 118 millioner pund.

Det er penger som kommer veldig godt med i en tid da tapene på grunn av Covid-19 trolig vil nå £100 millioner allerede i år. I tillegg ligger det sikkert innbakt en del klausuler i noen av avtalene klubben har med sponsorene sine.

Suksess i Champions League betyr derfor mer enn noen gang.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket