fbpx
Foto: REUTERS/Piroschka Van De Wouw/NTB
I gårsdagens Champions League-oppgjør i Amsterdam var det spesielt én taktisk vri vi så litt ekstra på. Hvordan bruker Jürgen Klopp backene?

Og kampen bare forsterket inntrykket vi hadde før 90 minutter på Johan Cruyff ArenA.

Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson har fått nye oppgaver i år.

Vi har sett det siden starten av sesongen. Det er Andy Robertson som er den mest offensive av backene. Alexander-Arnold har fått flere defensive oppgaver, han ligger mer balanserende enn i fjor. Han er fortsatt med å bygge opp spill, men fra en dypere utgangsposisjon.

Dette grepet er helt bevisst fra Jürgen Klopp. Tyskeren har som alle andre sett at høyresiden vår, der hvor van Dijk ikke er, er den siden som blir klart mest utfordret. Det så vi i fjor. Og det har vi sett så langt i år. Vi har tidligere skrevet om akkurat dette. Klopp forsøker å stoppe denne angrepsplanen som motstanderne våre har i møte med Liverpool. Arnold må holde mer igjen.

trent
Vlad1988 / Shutterstock.com

Vi finner det taktiske grepet igjen i statistikken også. Ikke bare har Robertson flere målpoeng (3) enn Arnold (1) så langt i Premier League. Men vi finner den taktiske vrien igjen også i andre statistikker.

I 2019-2020 så slo Arnold 382 (10,9 ganger per kamp) innlegg inn i boksen. Robertson slo 210 (6,1 ganger per kamp). I år er rollene snudd. Etter fem Premier League-kamper så har Robertson slått 52 innlegg (10,4 per kamp). Arnold står bokført med 37 (7,5 per kamp). Og da regnes ikke alle de lave pasningene Robertson smeller inn fra kanten av 16-meteren med. Skiftet er markant.

Søylene under viser antall innleggsforsøk per 90 minutter:

Vi ser det også igjen på cornerstatistikken. I fjor så slo Robertson 42 cornere i Premier League, Arnold 162. Arnold slo altså fire ganger så mange cornere som sin skotske kollega. I år har Robertson slått 23 cornere. Trent har slått 13.

Også i pasningsstatistikken finner vi igjen trenden. Så langt har Robertson slått 198 pasninger på motstanders banehalvdel på de fem første Premier League-kampene. Arnold har slått 126. Disse tallene var relativt like i fjor.

Rollene er med andre ord snudd. Trent Alexander-Arnold skal spille mer konservativt enn i fjor. Robertson skal ta mer offensivt ansvar.

Nå kan det være at dette etter hvert snur, nå som Virgil van Dijk trolig er ute for resten av sesongen. Hvis motstanderne begynner å angripe mer på vår venstreside, så må dette justeres igjen. Men det så vi ingen ting av i går. Da var Robertson den offensive enda en gang. Arnold var den mer defensive.

Vi skylder Trent Alexander-Arnold å ha dette taktiske grepet i bakhodet når vi vurderer hans prestasjoner. Vi er vant til at Arnold fyker opp og ned langs kanten. Vi er vant til hans knallharde og presise innleggsfot. Men i år har den unge scouseren fått andre oppgaver. Da må vi vurdere han på grunnlag av det, og ikke på grunnlag av hvordan han spilte i fjor, eller hvordan vi ønsker at han skal spille.

Avslutningsvis, hvis Robertson fortsetter å være den offensive trusselen av de to, så må presisjonen hans opp.

I fjor så stod Robertson bokført med 19,5% presisjon på innleggene sine. Omtrent det samme som Arnold (21,2%). Men i år har ikke skotten klart å følge opp. Mens Trent fortsatt ligger på over 20% presisjon på innleggene sine (21,6%), så har Robertsons tall falt ned til 11,5%.

Kilde: Squawka

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket