fbpx
ancelotti
Foto: Gennaro Di Rosa / Shutterstock.com

Ancelotti har sett kampen mot Aston Villa – dette må vi passe oss for

Carlo Ancelotti har nok sett Aston Villas slakt av Liverpool noen ganger. Vil Everton forsøke å kopiere Villas taktikk i morgendagens derby?

Gjennom høsten har Ancelottis Everton spilt med selvtillit, variasjon og med aggressivt press. Den italienske ringreven har vekslet mellom flere formasjoner og truffet sine valg ut ifra kampplaner og kamputvikling. Offensivt har James Rodriguez styrt pasningsspillet fra sin innovervendte høyreposisjon, mens Calvin-Lewin har bøttet inn mål på topp.

Spørsmålet er: Vil Ancelotti hente inspirasjon fra Liverpools katastrofetap på Villa Park søndag 4. oktober? I så fall er det dette vi bør være oppmerksom på:

Begrense Trent og Robbo offensivt

Aston Villa spilte 4-4-1-1 mot Liverpool, med Ross Barkley i en aggressiv rolle mellom midtbaneleddet og spissen Watkins. Barkley beveget seg i kanalene mellom Liverpools sidebacker og midtstoppere og tvang Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson til å bistå stopperne Gomez og van Dijk. Dette var ekstra nødvendig siden Liverpools midtbanespillere i for liten grad bidro bakover for å ta seg av Barkley.

Dermed oppnådde Aston Villa to ting: To av Liverpools farligste angrepsvåpen ble delvis nøytralisert, samtidig som at Liverpools formasjon ble smalere. Slik ble det rom på flankene som Grealish og Trezéguet kunne angripe, ofte med hjelp fra sine backer som bidro til å skape overtall.

Ignorere Firmino

Roberto Firmino spiller ofte som en falsk nier, men Aston Villa ignorerte stort sett brasilianerens forsøk på å skape rom ved å trekke med seg en stopper ned mot midtbanen. Når Firmino sank ned i banen, overlot Villas midtstoppere ham til lagets midtbanespillere og fokuserte selv på å hjelpe backene sine mot Jota og Salah.

Slik ble Klopps offensive taktikk forvandlet til en offensiv svakhet: Liverpool kom i undertall foran Aston Villas mål. Dermed ble Jota og Salah som regel møtt av forsvarere med god sikring, og dermed ble det mindre farlig de gangene Trent og Robbo likevel kom fremover og bidro med innlegg fra vingene.

Men altfor ofte måtte de to backene passe sitt eget bakrom, der Grealish og Trezéguet med vilje truet dem for å hindre at de kunne hjelpe angriperne gjennom overlapp.

Kontre i store bakrom på vingene

Mot slutten av kampen lot Klopp Jota spille mer sentralt, mens Robertson trakk opp som en mer typisk venstreving. Alexander-Arnold lå igjen dypere i denne fasen av kampen, men forsvaret sto fremdeles svært høyt. Samtidig ble midtbanetrioen involvert mer i det offensive spillet.

Det var i denne perioden at Liverpools utligning kom, men den hjalp ikke når Aston Villa begynte å angripe det enorme bakrommet på Liverpools banehalvdel. Robertsons mer offensive rolle bidro til at det var store åpninger i Liverpools forsvar, hull som Grealish kunne utfordre med bevegelighet og hurtighet.

Midtbanen blir viktig

Mot Everton vil Liverpool møte spillere som kan by på mange av de samme problemene for Liverpool, dersom Ancelotti velger å teste byrivalen på samme måte som det Aston Villa gjorde. Calvin-Lewin og Richarlison vil kunne utfordre kanalene mellom Liverpools backer og stoppere. Kapteinen Seamus Coleman og Lucas Digne vil utfordre bredt, mens James vil finne rom sentralt.

Under Ancelotti er Everton blitt et lag som presser hardt og som er målfarlige når ballen vinnes. I denne kampen vil det derfor være nødvendig med en midtbane som opptrer med mer løpskraft og defensiv vilje enn hva vi så mot Aston Villa. At Jordan Henderson er tilbake vil utvilsomt være en fordel for Liverpool. Nesten like viktig er det å få Sadio Mané kampklar. Naby Keita er uaktuell til kampen etter å ha testet positivt for Covid-19.

Etter fire spilte kamper står Everton med fire seire og 12 poeng. De er også det mestscorende laget i Premier League med 12 scoringer, noe som gir et snitt på tre mål pr. kamp. Da lagene møttes i juni endte det 0-0.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket