fbpx
adrian
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Det har stormet rundt andrekeeperen etter tapet mot Aston Villa. Er Adrián god nok?

Da jeg gikk på videregående, lærte vi om nasjonalromantikken. Sentralt i denne historiske perioden stod eventyrsamlerne Asbjørnsen & Moe. De vandret landet rundt på jakt etter den gode historie. De møtte budeier og husmenn på deres ferd mellom stavkirker og hesjestaur. Men vår norsklærer kunne også fortelle at arbeidsbyrden mellom de to eventyrsamlerne ikke var jevnt fordelt.

Der Peter Christen Asbjørnsen etter sigende kun vandret langsomt nede i dalene, så spratt Jørgen Moe fra stein til stein opp til fjellstuene. De så også sånn ut. Asbjørnsen i all sin livsglade omfangsrikhet, og Moe i sin pietistiske maratonkropp.

De var på de høyeste topper og i de dypeste daler. Men altså ikke samtidig.

Med Adrián San Miguel del Castillo – kan ikke du bare forlange at alle fra nå av skal si hele navnet ditt, Adrián – så stiller det seg annerledes. Han er både oppe på toppene og nede i dalene. Han snakker både med den late gårdsdrengen i låven og den driftige gjeteren i fjellstua.

Adrián har både matchvinnende redninger og gigatabber i sitt repertoar. Og han har mange av begge deler.

Fristilt fra West Ham

Da Liverpool signerte Adrián i 2019, hadde West Ham akkurat frigitt ham. Han ble ikke engang satset på som andrekeeper. Jeg kontaktet en West Ham-kompis av meg, og han lo lett overbærende da jeg spurte han om signeringa Liverpool hadde gjort. Han var absolutt ikke lei seg for at West Ham ikke hadde forlenget med spanjolen. “Han har så mange tabber i seg,” kunne han fortelle meg. “Ingen blir trygge på ham.”

Litt over ett år har gått, og jeg begynner å forstå hva han mente. En av de viktigste kvalitetene til en keeper er tryggheten. Jeg innbiller meg at det er lettere å spille foran en keeper man stoler på, enn en man er usikker på.

Adrián har nå spilt 21 kamper for Liverpool. Han står bokført med 5 store tabber som har ført til mål. Og med tabber, så snakker vi da om gigantiske tabber. Hvis ikke tabben er kjempestor, så måles den ikke i statistikken over “error leading to goal”. Alisson har også 5 tabber – men på 92 kamper.

Fem store tabber på 21 kamper er simpelthen for mye. Når man også tenker på at flere av disse tabbene har vært av den viktige sorten, altså ikke tabber som inntreffer når vi leder 5-0, så har tabbene rett og slett skadet laget.

Tabben mot Aston Villa satte standarden for kampen. Tabben mot Atletico Madrid sendte oss mest sannsynlig ut av Champions League. Tabben mot Chelsea i FA-cupen ga de blå fra London 1-0 og var med å sende oss ut av cupen. Tabben borte mot Southampton, der han smalt ballen i Ings og i mål, ga hjemmelaget en redningsbøye, og vi hadde flaks som til slutt vant 2-1.

Særlig har han slitt med tilbakespill. Det har vært mange tilfeller av usikkerhet med ballen i beina og ikke minst i hvilket valg han foretar seg i distribusjonen. Han opptrer heller ikke tillitsvekkende på langskudd.

Men så kan man også hevde at Liverpool tross alt har klart seg bra i Alissons skadefravær tidligere. Adrián stod de første åtte kampene i fjorårets sesong. Vi vant alle åtte. Vi slapp inn seks mål. Han spilte også i tre seriekamper til den sesongen. Tre nye seire. 2-1 mot Brighton, 5-2 mot Everton og 2-1 mot Bournemouth.

Klopp har også gjentatte ganger skrytt av Adrián.

Adrián is a really good goalie. We won 11 league games with him last year. He was not the problem tonight, sa Klopp etter kampen mot Aston Villa. Men han måtte samtidig si at laget “lost the plot” etter tabben til keeperen.

Noe av skryten av Adrián har nok pedagogiske hensikter, det hjelper på en måte ikke å slakte egen spiller. Det gjelder å stå sammen som et lag. Gi spillerne selvtillit. Men Klopp bommer heller ikke totalt i sin kvalitative vurdering.

Vi har sett Adrián på sitt beste i flere kamper, også i denne sesongen. Han har hatt flere klasseredninger. Særlig er han utrolig god i en-mot-en-situasjoner. Han har veldig raske reflekser. Han har også god forflytningsevne på streken.

Men hvis vi ser på Adrián over tid, så kan det være at Liverpool likevel bør se seg om etter en ny andrekeeper.

To av de viktigste egenskapene til en keeper er distribusjon og redninger. Særlig i Liverpool. Hvis vi går lenger tilbake i tid, helt til starten av 2017-sesongen, så får man ofte et mer rettferdig bilde av spillere. Dataene er flere. Hvordan har Adrián prestert på de to parametrene distribusjon og redninger siden da?

Langs horisontalaksen så ser vi hvilke keepere som har høy redningsprosent i Premier League. Hvor mange skudd stopper de i prosent. I tillegg er det justert for hvor farlige skuddene har vært. Å redde et skudd fra fem meter er selvsagt bedre enn å redde ett fra 40 meter. Vi finner Adrián og Alisson på hver sin ende av aksen. Alisson har prestert best i ligaen på redninger siden han kom til Liverpool. Adrián har bare Joe Hart bak seg.

På vertikalaksen ser vi distribusjonsegenskapene. Alisson ligger også her i toppen, litt over Ederson i Manchester City. Her kommer Adrián noe bedre ut, men havner likevel på minussiden av skalaen.

Hva nå?

Nå finnes det selvsagt andre parametere som målvakter også bør måles etter, for eksempel feltarbeid. Men uansett så er tallene såpass entydige i Adriáns disfavør, at klubben bør vurdere en annen løsning.

Det er flere mulige kandidater klubben kan signere – også etter at det internasjonale transfervinduet stengte mandag.

Kanskje finnes det gode kandidater i Championship. Den tidligere toppkeeperen Paul Robinson mener for eksempel at Liverpool bør vurdere å hente Stokes Jack Butland, før det nasjonale transfervinduet stenger 16. oktober.

Klubben kan også signere keepere som ikke er under kontrakt. Målvakter som Ørjan Nyland, Michel Vorm eller Anton Mitryuskhin. Jeg tror ikke klubben vil gjøre det, da klubben vanligvis ikke opptrer impulsivt. Om de nevnte alternativene er noe bedre enn Adrián, er jeg også høyst usikker på. Dessuten kan det være at klubben regner med at U23 keeper Caoimhin Kelleher snart er moden for større oppgaver.

Alisson Becker er uansett ute i mellom fire til seks uker. Hvis brasilianeren er ute i seks uker, går han glipp av tre Champions League-kamper og flere seriekamper, blant annet storoppgjøret mot Manchester City.

Vi kommer nok til å måtte stole på Adrián i høst også. Så får vi håpe at han spiller mer som Jørgen Moe enn Peter Christen Asbjørnsen. Det er kjedelig nede i dalen. Toppturer er gøyere. Og så får vi også håpe på at han ikke har sett den norske klassikeren Fjols til fjells.

Kilder: Transfermarkt, @topimpacat/twitter

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket