fbpx
klopp
Foto: MDI / Shutterstock.com
Bob Paisley ble hedret med The Paisley Gateway, Bill Shankly minnes gjennom The Shankly Gates. Vil Klopp hedres på lignende måte etter at han en gang fratrer som Liverpools manager? Vi sammenligner de tre trenerne.

Etter seieren over Chelsea ble noen tall delt i sosiale medier. Mens Bill Shankly hadde brukt 229 kamper på å nå sine 400 første seriepoeng som Liverpool-manager, hadde Bob Paisley brukt 206 og Kenny Dalglish 197. Jürgen Klopp hadde klart det på 184 kamper!

Trofeene avgjør

Etter å ha vunnet VM for klubblag, Champions League og Premier League på omtrent et år, og å ha ført Liverpool tilbake i toppen av engelsk fotball etter 30 års mesterskapstørke, er de virkelig store ordene hentet frem. Jürgen Klopp er en del av et team som gjennomfører kloke transfers, gjør godt markedsarbeid og oppnår sportslige resultater. Og tyskeren har en personlighet og en karisma som bygger omdømme og begeistring både internt og eksternt.

Men det sies at i fotball er det trofeene som avgjør hvor suksessfull du egentlig er. Hvordan scorer Klopp anno 2020 i en slik sammenligning?

Bob Paisley (1974-1983)

Bob Paisley er i særklasse og vil trolig være det til langt inn i fremtiden også. Mellom 1975 og 1983 ledet han Liverpool til seks ligaseire, en nesten sammenhengende rekke – bare avbrutt i 1978 og 1981. Gjennom Paisleys tid som manager endte Liverpool aldri lavere i serien enn som nummer to.

Tre europacup-triumfer og én UEFA-cup gjør Paisley til Liverpools mest suksessrike manager gjennom tidene. Klopp vil rett og slett ikke ha tid til å komme opp i ryggen hans, selv om tyskeren skulle vinne og vinne de årene han har igjen i klubben.

Bob Paisley overtok en klubb i god stand, etter at Bill Shankly hadde løftet den og formet den. Dette var et arbeid Paisley hadde vært med på, som assistentmanager siden 1959 – altså i hele Shankly-epoken.

Bill Shankly (1959-1974)

Selv om Paisley vant mest, og hadde vært assistentmanager eller manager i 24 år, er det først og fremst Bill Shankly som trekkes frem og som nevnes når det i dag snakkes om store Liverpool-managere.

shankly kop
cowardlion / Shutterstock.com

Årsaken er ikke først og fremst de tre seriemesterskapene (1964, 1966 og 1973), men primært på grunn av personligheten Shankly. Sitatene, tenkemåten, hvordan han og byen Liverpool var ett – og fremfor alt hvordan han løftet Liverpool FC fra 2. divisjon og til toppen. Han utfordret styret, tvang transfers gjennom, sørget for opprykk i 1962, vant UEFA-cupen i 1963, vant serien i 1964 og FA-cupen i 1965.

Det Jürgen Klopp ikke kan gjøre er å matche Bill Shanklys opprykk. Der skotten overtok et lag på nivå to, arvet Klopp tross alt en spillerstall bestående av landslagspillere: Gerrard og Henderson, Lovren og Lallana, Can og Coutinho, Sterling og Sturridge… Klubben hadde kommet på sjetteplass i serien og nettopp spilt semifinaler i begge de nasjonale cupene. Et hav av forskjell. Likevel: De brukte begge fem år på å ta sitt første seriemesterskap.

Men det Klopp og Shankly har de felles er hvordan de har løftet klubben, skapt relasjoner og entusiasme i både klubben og byen Liverpool. Og trofeene fra UEFA super cup, Champions League og VM for klubblag overgår Shanklys prestasjoner utenfor England. Dersom Klopp skulle vinne enda et seriemesterskap med Liverpool, vil dét – kombinert med de 30 årene uten noe ligatrofé – kunne gi tyskeren et navn og et ettermæle som lar seg sammenligne.

«From doubters to believers», er et sitat som kan måle seg med Shanklys klassikere.

Statue, ikke port?

I sommer foreslo Steven Gerrard å reise en statue av Jürgen Klopp foran Anfield. Klopp selv var raskt ute og avviste tanken:

 – Jeg vil fremdeles leve i 30–40 år til, så jeg er ikke interessert i statuer. I hvert fall ikke min levetid, sa han.

– Jeg vet ikke eksakt hvor lenge Bill Shankly var i klubben, men tenk på hva han gjorde og måten han løftet opp klubben fra 2. divisjon. Bob Paisley som var hans assistent, tok over og vant så godt som alt. Kenny Dalglish spilte for denne klubben, ble spillende manager og fikk umiddelbar suksess. For meg kan det ikke sammenlignes. Jeg har vært her i fire og et halvt år. Jeg kom fra Tyskland og har prøvd å gjøre jobben min.

paisley
berm_teerawat / Shutterstock.com

Hvor mange år?

Spørsmålet er og blir hvor mange år tyskeren blir i Liverpool og hva han rekker å oppnå på den tiden. Kontrakten hans utløper i 2024 og da er det slutt, sier han selv. Likevel har han forlenget den én gang allerede, slik at han vil ha vært i klubben i flere år enn planlagt når vi kommer til 2024.

Samtidig har han tidligere vist at slike kontraktslengder ikke er helt å stole på:

Som Dortmund-trener, i 2013, forlenget han kontrakten sin til 2018. Men allerede året etter, i 2014, uttalte han offentlig at han ville slutte tidligere. Han forlot Dortmund våren 2015, etter en skuffende syvendeplass i Bundesliga, med den begrunnelsen at han mente klubben burde bli ledet av en trener som var hundre prosent riktig for den.

Fremtiden avgjør ettermælet

Det er uansett ikke nå-begeistringen som bestemmer hvordan en manager blir husket. Et ettermæle er noe som modnes, og som fremfor alt påvirkes av hvordan den siste tiden i klubben blir.

Rafael Benitez nådde 400 seriepoeng på 209 kamper, altså raskere enn Bill Shankly og bare litt dårligere enn Bob Paisley. Rafas mesterlige mesterligatriumf i 2005 er den største røde triumfen i moderne tid, nesten tangert av tilsvarende finale i 2007. Likevel har skuffende spillerkjøp og mørke år under Hicks og Gilletts eierskap påvirket minnet om denne epoken i Liverpools historie.

Kenny Dalglish’ er det moderne symbolet for Liverpool FC, på både godt og ondt. Han var den suksessrike spilleren som ble en like suksessrik manager. Han nådde 400 seriepoeng på 197 kamper, den nest beste etter Klopp. Han frontet klubben gjennom Hillsborough-tragedien med et menneskelig ansikt og opplevde den selv som en personlig tragedie. Da han vendte tilbake som manager i 2011 var det uten å lykkes, og med noen spillerkjøp som i dag huskes som feilvurderinger.

Gérard Houllier moderniserte klubben og la grunnlaget for Rafael Benitez’ trofeer, men har selv forsvunnet i glemselen selv om hans Treble-sesong i 2001 er en av klubbens beste siden 1990. Og Brendan Rodgers, som ble skamrost som trener av både Luis Suarez og Steven Gerrard, og som var millimetre unna å vinne serien i 2014 og selv bli gjenstand for statue-spekulasjoner, har fått ettermæle som mislykket.

De neste to årene vil dermed kunne være avgjørende for hvordan Jürgen Klopp går inn i historien. Men vinner han og Liverpool serien i 2020/21, vil ropene etter et varig minne ved Anfield kunne bli umulige å stå imot. Men kanskje ikke en statue eller en port. Kanskje en …gangbro? Selv om betydningen av ordet klopp på tysk er noe annerledes.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket