fbpx
Foto: Glyn Kirk/Pool via AP/NTB

Det er sjelden at vi får se så mange kontroversielle situasjoner i en fotballkamp. Vi telte hele sju episoder der det var behov for VAR. Her er vår vurdering av situasjonene.

Vi kommer ikke til å gjøre det til en vane å kommentere andre lags kamper, men dette oppgjøret formelig skriker etter en kommentar. Dessuten er Manchester United involvert, så da gjøres et unntak.

Det endte 2-3 til slutt. Manchester United klarte å rane med seg alle poengene dypt inne i overtida. Men veien fram til dette resultatet var preget av en rekke kontroversielle situasjoner. Dessuten fikk vi se to annulleringer. Hele sju ganger var det virkelig aktivitet i VAR-rommet i Stockley Park i London.

Vi tar for oss situasjonene. Vi starter med de fire enkle.

Situasjon A: Matic er klønete da han prøver å beskytte ballen i første omgang. Han langer ut armen, treffer en Brighton-spiller i ansiktet. Dommer Chris Kavanagh gir Matic gult kort. VAR-rommet mener det er greit.

Vår vurdering: Korrekt.
Slaget var ikke hardt nok, og uten forsett. Matic var uforsiktig, men gult kort er tilstrekkelig.

Situasjon B og C: Manchester United får annullert to mål for offside.

Vår vurdering: Korrekt.
Offside er mindre og mindre kontroversielt ettersom FA har klart å forklare reglene og praktiseringa av linjene som måles opp.

Situasjon D: Straffe på overtid til Manchester United, da Maupay stopper Maguires heading med en hånd over skulderhøyde. Chris Kavanagh ser den ikke, og blåser av kampen. VAR går inn i ettertid. Kavanagh ser situasjonen på monitor, og dømmer straffe.

Vår vurdering: Korrekt.
Maupay er klønete i all sin desperasjon. Handsen er tydelig og klar. Om Manchester United skulle få lov til å ta hjørnesparket som førte til handssituasjonen, er vi derimot langt mer uenig i. Det var spilt 90 sekunder over tillagt tid. Det var mye.

De tre mest kontroversielle situasjonene

Så følger de tre situasjonene som det er mest debatt om. Det er tre ganske like situasjoner.

I alle tre situasjonene er Brighton-spillerne raskere enn Manchester United-spillerne. I alle situasjonene kommer United-spillerne på etterskudd. I alle situasjonene så løpes Brighton-spillerne ned. Om det er straffbare forseelser, er likevel en vurderingssak.

Situasjon E: Fernandes løper ned Brighton-backen Lamptey. Lamptey mister balansen og går ned. Dommer dømmer straffe.

Vår vurdering: Korrekt.
Fernandes er uvøren og treg til å oppfatte situasjonen. Lamptey er først, og blir opplagt løpt ned. Lamptey foretar ingen brå retningsforandringer.

Situasjon F: Aaron Connolly er raskere i både oppfattelse og i beina og løper inn foran Pogba som har havnet på etterskudd. Pogba klarer ikke å bremse. Paul Pogba løper ned Aaron Connolly. Chris Kavanagh dømmer straffe. Men VAR-rommet reagerer. Kavanagh løper bort til monitor og omgjør så straffe-avgjørelsen.

Vår vurdering: Feil.
Dette var en klassisk 50-50-situasjon. Vi har sett at det har blitt dømt straffe på de der mange ganger. Pogba er opplagt på etterskudd, og Connolly blir løpt ned. Kroppen hans vrenger seg da han skifter litt retning etter å ha kommet nærmere mål enn Pogba. Pogba feller han ikke, men er for treg i hele situasjonen, og burde blitt straffet for det.

Vi mener at det bør være straffe, da Kavanagh faktisk dømmer straffe først. Når clear and obvious-anvendelsen fortsatt er i bruk, så mener vi at straffen burde stått. Vi er også ganske overbevist om at straffen ville stått hvis ikke Brighton hadde fått straffe på en liknende situasjon i første omgang.

Situasjon G: Bare minutter senere er Connolly på farta igjen. Og igjen kommer han seg foran en United-spiller. Han deiser i bakken da han kjenner kontakt med Harry Maguire. Kavanagh dømmer ikke straffe. VAR-rommet forholder seg i ro.

Vår vurdering: Korrekt.
Joda, Connolly mister balansen da han i stor fart lener seg innover for å komme seg helt foran Maguire og kjenner kontakt i låret. Det var ingen filming, kontakten var reell. Men denne gangen konstruerer Connolly for mye. Han blir for grådig og skjærer for skarpt inn. Det er lite Maguire kan gjøre.

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket