fbpx
liverpool van dijk
Foto: Vitalii Vitleo / Shutterstock.com
Hvor mange spillere er nok, og hvor mange er for mange?

Alle trenere kjenner igjen problemstillingen. Laget trenger dekning i alle posisjoner, men samtidig kan ikke for mange spillere være misfornøyd med manglende spilletid. Så – hvor mange spillere trenger en toppklubb?

Det er forskjell på om du spiller europacup eller om du ikke gjør det. Og det er viktig hvor store ambisjoner du har i de nasjonale cupene. Er målet å kjempe hele veien på alle fronter, trengs en stall som kan håndtere 60 kamper. En slik toppklubb vil naturlig nok også ha mange landslagsspillere, som får en ekstra kampbelastning og en større risiko for å utsette seg for skader.

Vi har sett på hvor mange spillere toppklubbene i tre av de største seriene i Europa trengte de siste to sesongene. Fellesnevneren – dersom det finnes en slik – bør være fasit. De store talls lov tar sjelden feil.

Liverpool (20-23)

I 2019/20-sesongen spilte Liverpool 57 kamper. 23 spillere fikk mer enn 500 spilleminutter, blant dem begge keeperne. Nummer 23 på listen var Pedro Chirivella som fikk nesten 400 minutter gjennom seks ulike kamper, ikke minst i cupene.

Sesongen før, 2018/19, gjennomførte Liverpool 53 kamper totalt. Da ble bare 19 spillere brukt i mer enn 500 minutter hver. Den som kom nærmest disse var Alberto Moreno, som fikk med seg 344 minutter gjennom kun fem kamper.

23-24 eller 19-20, altså. For stort sprik. Vi trenger benchmark!

Juventus (22-23)

emre can
sbonsi / Shutterstock.com

Juventus spilte 51 og 53 kamper i disse to sesongene. I 19/20-sesongen ble 21 spillere brukt i mer enn 500 minutter hver, mens Emre Can var nummer 22 med 279 minutter på åtte kamper. I 18/19-sesongen brukt Juve 23 spillere, mens Andrea Barzagli kom nærmest med 367 spilleminutter fordelt på ti kamper.

Bayern München (20)

Bayern Munchen spilte 52 kamper i 19/20: 18 spillere fikk mer enn 500 minutter. Neste på listen var Michael Cuicance og Joshua Zirkzee, med 311 minutter hver fordelt på hhv. ti og tolv kamper. I 18/19 spilte Bayern 49 kamper: Da fikk 19 spillere 500 minutter eller mer. Sandro Wagner kom deretter, med 264 minutter på tolv kamper.

Real Madrid (23)

Real Madrid spilte 51 kamper i 19/20, brukte 22 spillere mer enn 500 minutter, mens Alvaro Odriozola var den 23. med 434 minutter på elleve kamper.

I 18/19 spilte Real Madrid hele 57 kamper, og brukte 22 spillere mer enn 500 minutter. Neste på listen var Brahim Diaz, med 393 minutter på 11 kamper.

Konklusjon: Dersom Liverpool har en førstelagsstall på minst 23 spillere, er klubben tilstrekkelig skodd til å tåle en lang, suksessrik sesong med alle de kampene man kan regne med å få spilt. Trenger treneren flere enn 23 spillere, vil det handle om en beskjeden mengde spilletid, gjerne i ligacupen eller som avlastning på slutten av trygge kamper.

21 utespillere

Tallet er 23, inkludert to keepere. Det interessante for Liverpool blir de 21 utespillerne.

Når klubber snakker om dobbelt- eller trippeldekning betyr altså ikke det at de vil ha opptil 33 førstelagsspillere. Dekningen handler like gjerne om å ha spillere som kan brukes i flere posisjoner. James Milner har gitt Klopp dekning i fire eller fem. Slike spillere er gull verdt.

milner
Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Hva har vi?

Dagens spillerstall, slik den nå ser ut foran 20/21-sesongen, er slik:

Forsvar: Alexander-Arnold, Williams, van Dijk, Gomez, Matip, Robertson og Tsimikas (7)

Midtbane: Fabinho, Henderson, Wijnaldum, Keita, Milner, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Jones (8)

Angrep: Salah, Firmino, Mané, Origi, Minamino (5)

Totalt 20 utespillere som må regne med 4-500 spilleminutter hver, fordelt på diverse starter og innhopp gjennom minst ti kamper.

I tillegg har klubben Hoever, van den Berg, Koumetio, Phillips, Grujic, Clarkson, Wilson, Elliot og Brewster, for å nevne noen. Litt for mange til at de fleste kan regne med å få noen minutter på banen overhodet. Likevel må nok en eller to av dem regne med å få noe førstelagsspill.

Én spiller for lite

Det ryktes at klubben vil prøve å selge noen av disse, men det er altså sannsynlig at flere vil spille cupkamper for Liverpool og komme med i sesongstatistikken.

Likevel er følelsen at Liverpool mangler én seniorspiller. Spesielt når den mestspillende midtbanespilleren de to siste sesongene (Wijnaldum) ryktes bort, ser spillerstallen akkurat litt for mager ut.

Skulle enda en spiller selges, må et par av de unge levere allerede fra høsten av for at Klopp ikke skal måtte lene seg på flaks.

Er de unge gode nok?

Spesielt gjelder dette bakover på banen, der Lovren er solgt og Wijnaldum ryktes solgt. Da vil vi laget bli tynt i midtforsvaret – eller bak på midtbanen, dersom Fabinho må steppe inn som stopper. Man kan si at både Phillips, Grujic og Wilson er gamle nok til å få ansvar. Men usikkerheten er om de er gode nok. Og Hoever, van den Berg og Elliot er fortsatt så unge at tvilen svever over dem av den grunn.

Thiago ville løse mye. Ryktene går også om Ismaïla Sarr fra Watford. Skulle begge komme, ville engstelsen være borte.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket