fbpx
minamino community shield
Foto: Justin Tallis/Pool via AP

Spillerpoeng mot Arsenal – Ikke vår beste kamp

Vi introduserer en ny måte å vurdere spillerne på. Vi introduserer spillerpoeng.

Der spillerbørsen er karakterer på hver spiller satt rett etter kamp, som et slags førsteinntrykk, har spillerpoengene en dypere og mer analytisk tilnærming. Spillerbørsen er kanskje mer følelsebasert i all sin umiddelbarhet, mens spillerpoengene er mer bygd på tålmodig observasjon.

Metoden er enkel. Vi ser kampen i reprise, og starter og stopper videoen konstant. Situasjoner kan bli vurdert på nytt ved behov. Alle spillernes aksjoner blir vurdert ut i fra en skala fra -5 til + 5. Det er aksjoner både med og uten ball. Offensivt og defensivt. Det er kvaliteten på aksjonen som blir vurdert. En takling kan altså få en høyere score enn et mål.

Et av formålene og en av effektene av en detaljert og metodisk gjennomgang av kampen, er at spillerbørsen satt dagen før, kan bli korrigert.


Fordeler og ulemper med spillerpoeng
I de siste årene har oppmerksomheten om kvantitative kriterier når man vurderer fotball økt betraktelig. Ulike leverandører leverer statistikk på antall taklinger, antall mål, antall pasninger, antall brudd osv.

Ofte ser vi journalister liste opp mange av disse kriteriene for å vise hvor god eller dårlig de mener en spiller har vært i en kamp. Lovren hadde sju taklinger, vant fire hodedueller og hadde fem brudd osv.

Det kan være en spennende innfallsvinkel, og av og til innsiktsfull og dekkende. Men det de fleste av disse kvantitative kriteriene mangler er rett slett kvaliteten på hver aksjon, hver handling.

En scoring er en scoring, uansett om Messi dribler ti spillere og lobber over keeper enn om Filippo Inzaghi blir truffet av et vådeskudd og ballen skifter retning og i mål. For Inzaghi sin del spilte jo dette aldri noen rolle, han jublet like besatt og hovmodig uansett.

Det spiller heller ingen rolle for de kvantitative statistikkene. En scoring er en scoring.

Det vi forsøker å gjøre i denne spalten er å gå kvalitativt til verks. Hvor god eller dårlig er hver handling?

Dette har sine opplagte fordeler. Men det har også sine mulige ulemper.

For det første er det jo subjektivt. En person kan vurdere en spillers handling annerledes enn sidemann. For det andre skjer det ofte noe utenfor bilderammen. Bildeutsnittet vi får servert på video er jo en begrenset del av banen. Men begge disse svakhetene er vanskelig å unngå, og fordelene ved en dybdebasert, kvalitativ vurdering er uansett verdifull.

Det som også er vanskelig å komme utenom er keeperposisjonen i modellen. Keeperne har relativt få aksjoner i løpet av en kamp, særlig i Liverpool.


Kampen mot Arsenal
Det var krevende forhold på Wembley. Arsenal lå defensivt langt inne på egen banehalvdel. De var også smarte i valgene sine i den lave formasjonen. I tillegg gjorde den store banen og formen spillerne nå er i det vanskelig å presse høyt.

Arsenal forsøkte gjennom hele første omgang lange baller fra David Luiz mot Aubameyang. Neco Williams hadde blitt utpekt som det svake kortet i Liverpools kortstokk. Målet kom også etter en langball til Aubameyang, selv om servitøren var unge Saka fra høyrekanten ved dette tilfellet.

Liverpool satset også på venstresiden, og særlig ble Robertson viktig i denne kampen. Han slo 12 innlegg, og kvaliteten på flere av dem var svært høy. I tillegg var Mané langt mer aktiv enn Salah på den andre siden.

Hvis vi går grundigere inn i materialet vårt, finner vi flere poeng å fokusere ekstra på.

  • Firmino og Salah var uvanlig lite med i spillet, få aksjoner
  • Salah hadde likevel tre frigjørende pasninger av meget høy kvalitet
  • Firmino ble klart mer dynamisk etter omlegging til 4231 etter 60 minutter. Han kom dypere i banen, og fikk flere kombinasjonsmuligheter rundt seg
  • Van Dijk slo mange gode langballer i bakrom
  • Keita bidro med både pasninger og løp med ball gjennom Arsenals midtbane
  • Minamino trivdes veldig godt i de små lommene som oppstod når de fire på topp løp hverandre gode mellom det 60. og 80. minutt
  • Alisson oppnådde den høyeste vurderinga på en enkeltaksjon i i kampen – han fikk 4 på redninga i det 18. minutt. Ellers var det få spektakulære aksjoner av de rød på Wembley

Vi dykker ned i tallmaterialet, og presenterer de ulike scorene spillerne oppnådde. Straffesparkkonkurransen er ikke tatt med.


Alisson: 8 – 0 = 8
Williams: 17 – 15 = 2
Gomez: 25 – 11 = 14
Dijk: 27 – 9 = 18
Robertson: 40 – 9 = 31
Wijnaldum: 27 – 5 = 22
Fabinho: 25 – 13 = 12
Milner: 25 – 6 = 19
Salah: 27 – 8 = 19
Firmino: 27 – 8 = 19
Mané: 36 – 10 = 26
Keita: 19 – 9 = 10
Minamino: 13 – 0 = 13
Jones: 4 – 5 = -1
Brewster: 0 – 0 = 0

Forklaring: Det første tallet er antall plusspoeng. Det andre tallet er antall minuspoeng. Det fete tallet er antall totalpoeng.

Topp fem ser da slik ut:

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket