fbpx
mane salah
Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com

Tapet mot Real Madrid i mesterligafinalen 26. mai 2018 førte til ett av flere taktskifter hos Liverpool: Først da spissene begynte å lage færre mål kom trofeene.

Men for å ha sagt det først som sist: Mye annet skjedde på veien. Liverpools historie under Jürgen Klopp er en historie om endringer. Stadige taktiske endringer, noen helt nye. Men la oss ta det i rekkefølge.

PPDA

Innen fotballanalyse er det en forkortelse som heter PPDA. Bokstavene betyr Passes allowed Per Defensive Actions og handler om press. Tellingen foregår på motstanderens banehalvdel og viser hvor mange pasninger motstanderen rekker – eller får lov til å rekke – å ta før det forsvarende laget gjør en defensiv inngripen i form av en takling, en avskjæring, et frispark etc. Enkelt sagt er det antall pasninger delt på antall defensive inngripener.

Jo lavere tall, jo mer intenst press.

PPDA-tallene varierer voldsomt avhengig av motstanderens kvalitet og Liverpools egen kampplan. Men sett over en hel sesong, som et gjennomsnitt, forteller de mye.

I Klopps første sesong (2015/16) var Liverpools gjennomsnittlige tall 7,40, mens gjennomsnittet i Premier League var 9,45. Gegenpressingen var altså enorm, men likevel ikke så høy som sesongen etter. Klopp overtok etter Brendan Rodgers midt i høstsesongen og trengte mer tid på å få satt sitt preg på laget. Derfor sank PPDA-tallet til 7,20 i 2016/17, som var Klopps første hele sesong.

Siden har tallet økt, og det er nå det blir interessant.

Spurs og van Dijk

Det er viktig å huske på at sterkt press ikke bare er et offensivt grep. Det er vel så mye et defensivt grep. Intens ballvinning høyt oppe i banen avlastet et forsvar som ikke var så solid som det burde være.

viewimage / Shutterstock.com

Sesongen 2017/18 endret det seg, med den famøse høstkampen mot Tottenham som milepæl. Liverpool roet ned det hektiske presspillet, og noen uker senere ble Virgil van Dijk kjøpt. De to grepene forsterket hverandres effekt: Liverpool fikk en ro og autoritet i sine bakre rekker som til da hadde manglet.

I 2017/18 var klubbens PPDA-tall 10,0.

Laget ble gjennom disse årene formet inntil det fikk den strukturen vi kjenner i dag:

  • En angrepstrio som ble komplett gjennom kjøpet av Salah, men som ikke bare ble mindre «vill» i presset, men som i likhet med midtbanen også ble mer kalkulerende, disiplinert og planlagt i nær sagt alle faser av spillet.
  • En midtbane som er blitt et kontrollerende maskinrom, med færre scoringer og uten f.eks. Coutinho, men med spillere som Henderson, Wijnaldum, Fabinho og Milner. Og det er fra da av, fra og med sesongen 2018/19 at målpoengene flyttes til backene.

I 2018/19 hadde PPDA-tallet økt ytterligere, til 10,5.

Færre scoringer

Endringene i spillestil og taktisk tilnærming kan leses direkte ut av scoringstallene for de tre faste angriperne:

2017/18
Salah: 44 mål
Firmino: 27 mål
Mané: 20 mål

2018/19
Salah: 27 mål
Mané: 26 mål
Firmino: 16 mål

2019/20
Salah: 23 mål
Mané: 22 mål
Firmino: 12 mål

I 2017/18 holdt Salah på å slette Ian Rush’ rekord fra 1983/84 med 47 scoringer i løpet av én sesong. Men i takt med lagets taktiske utvikling kom trofeene da målene ble færre og det kontrollerende spillet ble mer gjennomført. Vinnere av VM for klubblag og Champions League i 2019 og Premier League i 2020 forteller hele historien.

Det er lett å legge merke til pratet i krokene hvis man ferdes i supporterkretser: Salah scorer ikke like mye lenger. Firmino scorer ikke i det hele tatt. Mål er gøy, mål er fest. Men er ikke trofeer enda morsommere?

firmino
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Denne sesongen

Likevel: Historien har en twist. For i 2019/20 skjer det noe. De som husker uttalelsene til både Klopp og Pep Lijnders fra i sommer, om behovet for stadige fornyelser, vil nikke gjenkjennende: For gjennom sesongen som gikk, snudde Klopp & Co PPDA-tallene på hodet igjen. De gikk fra CL-triumf i mai 2019 til sesongstart høsten etter med en ny tilnærming, som fikk PPDA-tallene til å gå fra 10,5 til 9,3.

Klopps spillere snudde en utvikling og begynte med ett å nekte motstanderen like mye tid som før.

Hva skjedde egentlig?

Det som skjedde var VAR.

Har du lagt merke til at Liverpool står mye høyere med forsvaret nå? Det skyldes ikke at Dejan Lovren er borte (men det er en spennende spekulasjon at Lovren ble solgt fordi han ikke hadde hurtighet nok til å passe inn i Klopps nye planer for Liverpools forsvarsspill).

Det som skjedde var altså VAR.

Offsidefelle og “Flo-pasninger”

Klopp etablerte en forsvarsfirer ledet av hurtige stoppere, som står høyere enn hva som har vært vanlig, for å fange motstanderen i offside – i visshet om at VAR vil gripe inn dersom det blir mål.

Arsenal ble avblåst fem ganger i løpet av kampen.

Dette, kombinert med et påtakelig høyt antall langballer fra midtforsvaret, gjør banen mindre og komprimerer spillet høyt oppe på motstanderens banehalvdel. Og ved å sette inn et intenst press akkurat her, for å vinne andreballen i gunstig posisjon, vil laget skape målsjanser. Ingen har presset ballfører mer på motstanders tredjedel enn Firmino (46) og Salah (44) så langt i årets Premier League. Ikke i nærheten engang.

Derfor kommer også endringen i PPDA-tall. Hvis du ser Arsenal-kampen igjen, vil du se alt sammen: Langballene fra midtstopperne, presset og kontringene imot.

I de tre første seriekampene i 2020/21-sesongen har Virgil van Dijk levert i gjennomsnitt mer enn 12 langpasninger pr. kamp. Ingen midtstopper i Premier League har høyere tall. Og for van Dijk er dette en økning på mer enn 30 prosent sammenlignet med fjorårssesongen. Det er nesten bare keepere som sender ballen langt oftere. Mye tyder på at det blir mer av dette: I den ene kampen Thiago Alcântara har rukket å spille, gikk han inn på samme nivå som van Dijk: Den dype midtbanespilleren sendte avgårde 12 langballer i løpet av 90 minutter – i tillegg til van Dijks.

Klokere press

Det som imidlertid skiller dagens pressing fra det Klopp drev med i sine to første sesonger, er når og hvordan laget presser. Siden Liverpool står mye høyere med laget, er områdene laget presser i blitt mindre – slik at slitasjen på spillerne ikke er like ekstrem. Samtidig gir en høyere grad av ballbesittelse større muligheter til å hvile enn før.

At Liverpool har sluppet inn mål i alle kamper (bortsett fra mot Chelsea) kan være en konsekvens av denne strategien.

Kilder: Liverpool Echo, lfchistory.net, liverpool.com, premierleague.com, Optajoe

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket