fbpx
hoever
Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Prisene på både Jota og Hoever var svært høye. Men det er det trolig en grunn til.

Det var litt av en fredag. Etter noen stille vinduer for Liverpools del, så smalt det alvorlig 18. september 2020.

Først så bekreftes Thiago Alcantara inn. Deretter så meldes det at Diogo Jota er så godt som klar for Liverpool. I samme slengen blir det informert om at Ki-Jana Hoever går motsatt vei.

Det som er verdt å legge ekstra merke til er de høye prisene. Jota kan koste Liverpool omtrent 45 millioner pund, mens Hoever kan koste Wolverhampton 13,5 millioner pund.

Begge summene er langt over forventet pris. I tillegg er det viktig å legge merke til at det var nettopp Wolverhampton som Liverpool handlet med.

Wolverhampton må forholde seg til FFP

Wolverhampton har lenge slitt med å komme seg innenfor FFP-reglementets maksgrense. Den er på 30 millioner euro i underskudd over en treårsperiode. I regnskapsåret 2019-20 gikk Wolverhampton i underskudd med mer enn dette.

Den 7. august annonserte UEFA at klubben har brutt FFP-reglementets maksgrense for underskudd. Wolverhampton inngikk en avtale med tilsynsmyndighetene, altså UEFA, om å betale en bot på 200 000 tusen euro. I tillegg må klubben trimme troppen til europacupspill med to spillere, fra 25 til 23, i to år.

Men i avtalen ble det også bestemt at Wolverhampton skulle kutte underskuddet i 2020. De skulle i tillegg komme innenfor 30 millioner i tap over perioden 2019-2021.

Det er denne avtalen som kan ha hatt betydning for transaksjonene mellom Wolverhampton og Liverpool fredag.

For det første skal Wolverhampton trimme troppen. For det andre må Wolverhampton få balanse i regnskapet.

Hvordan gjør de det på best mulig måte?

ffp

Regnskapsføring av kjøp og salg av fotballspillere

Her er det på sin plass å stoppe litt opp. For det er viktig å vite at kjøp og salg av spillere ikke føres likt i regnskapet.

Et salg føres inn sin helhet i regnskapsåret som salget foretas (minus klausulene og korrigert for eventuell gjenstående andel av en spillers opprinnelige kontrakt i klubb han selges fra). Et kjøp derimot føres inn i regnskapet over flere år. Det antall år kontrakten for spilleren gjelder. Kjøper klubb X en spiller til 30 millioner, og kontrakten er på tre år, så føres det inn 10 millioner i regnskapet i tre påfølgende år.

Denne regnskapsføringa kan hjelpe klubber å komme innenfor FFP-reglementet i det tidsrommet de har behov for det. Klubber jonglerer.

Salget av Jota passer altså perfekt for Wolverhampton. Med salgsbeløpet ført inn i regnskapet for 2020 (minus gjenstående andel av Jotas opprinnelige kontrakt med Wolves), så vil Wolverhampton nærme seg forutsetningene i avtalen med UEFA. I tillegg får de en talentfull erstatning for Matt Doherty, som ble solgt til Tottenham.

Hva får så Liverpool ut av det hele?

Mange har lovprist Michael Edwards fredag kveld. Edwards er sportsdirektør i Liverpool, og ansvarlig for transfere.

Men hva får egentlig Liverpool ut av transaksjonene?

For det første får Liverpool et alternativ i angrep. Det har det vært behov for lenge, mener mange.

For det andre får vi solgt en spiller til en meget høy pris. 13,5 millioner pund for en relativ uprøvd 18-åring er skyhøyt. Her er det verdt å merke seg at Hoever allerede hadde to unge spillere foran seg i køen på høyrebacken.

For Liverpools del var det ikke et stort tap å selge tredjevalget på høyreback. Vel, det kan til og med være at både Milner og Gomez ville vært foretrukket i posisjonen hvis Trent Alexander-Arnold og Neco Wiliams ble skadet. Hoever kan reelt sett ha vært femtevalget. 13,5 millioner pund (hvis klausulene innfris) er ganske heftig for et femtevalg på høyreback.

Liverpool har rett og slett gjort et fornuftig bytte.

Noen av dere er gamle nok til å huske fotballkortene. De kom i pakker, ofte som et innlegg i blader. Det var kort med bilder av spillere, pluss litt informasjon. Man kunne også kjøpe kortene separat. Noe av det kjipeste var å åpne en pakke, brette ut de seks kortene inni og oppdage at ett av kortene var med Lou Macari. For du hadde selvsagt fem Lou Macari-kort i samlinga fra før. Det hadde du jo ikke behov for. Så da gjaldt det å bytte kort med noen. De djerveste gamblet med dem. Men oftest gikk det i bytter.

Det er akkurat hva Liverpool har gjort nå. Klubben har byttet bort Lou Macari. Og inn har vi fått en spiller vi ikke hadde i samlinga fra før. Ganske så briljant.

I tillegg har Liverpool sikret seg 15% av en fremtidig salgsavtale for Hoever.

Men enda viktigere er det at klubben har fått lov til å betale Wolverhampton i avdrag. Lite det første året, mer etter hvert. Dette er fornuftig for en klubb som drives etter selvkostprinsippet. For man forventer at inntektene blir betydelig høyere i 2021 enn i 2020. Man forventer nemlig at publikum vil være tilbake i 2021.

Oppsummering

45 og 13,5 millioner pund er to store transfersummer. Men de kan forklares. Wolverhampton selger spiller for å overholde avtale med UEFA etter brudd på FFP. Liverpool selger spiller for å kjøpe en spiller de har mer behov for.

Det hevdes at avtalene er separate. Men det er nok bare på papiret. For begge prisene virker oppblåste, særlig når en ser hvordan markedsprisene ellers har vært i sommer. Her har klubbene gjort en hestehandel som begge klubbene nyter godt av. Selv om summene lurer en til å tro det motsatte. Men mye handler altså om regnskapsføring og spillerlogistikk.

Kilder: UEFA

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket