fbpx
podcast
Den norske Liverpool-podcasten You´ll never talk alone har startet opp igjen. I den anledning tenkte vi å gi dere noen anbefalinger om gode Liverpool-podcaster. Vi slenger også inn noen andre tips om mer generelle fotball-podcaster. Vi sparer rosinen i pølsa til slutt.

Det er Kjetil Leira som har tatt over stafettpinnen i YNTA etter Øyvind Berdal, Simen Aasum, Henrik Palm Strand og Thommas Sletten. Kvartetten som tok over etter første programleder Rasmus Wold. Leiras profil ligger nærmere Wold sin utforming av podcasten. Det er mindre analyse, og mer fokus på selve samtalen med en invitert gjest. Leira har også inkludert et telefoninnslag med Ragnhild Lund Ansnes fra Liverpool.

Da har vi to podcaster om Liverpool på norsk. Den andre er som kjent supporterforeningens podcast, The Kopite Podcasten.

Men er du interessert i andre podcaster om Liverpool, og kanskje fotball eller Premier League generelt, så har vi følgende tips:

Blood Red
Dette er podcasten til lokalavisa Liverpool Echo. De kjører ofte to podcaster om dagen. En kort morgenøkt, og ofte en litt lenger ettermiddagsøkt. Morgenøkten er ofte fylt med nyheter, mens den lengre podcasten er mer opptatt av analyse og mening.

The Red Agenda
Dette er en podcast ledet av journalister i nettstedet The Athletic. Det vil si James Pearce med flere. Det er ett program i uka. Det er stort sett fokus på meninger, men gir også innblikk i hva som rører seg i gangene på Anfield. The Athletic har et godt nettverk i flere klubber i Premier League.

The Anfield Wrap
En av de eldste podcastene om Liverpool, og programmet holder fortsatt stand. Det er mye LFC-prat, men også noe om kulturlivet i byen. The Anfield Wrap har over 200 000 nedlastninger i uka. Podcasten er også kjent for intervjuobjektene sine. De har klart å lage avtaler med folk som Keegan, Klopp, Carragher og Dalglish.

The Anfield Index
Dette er både en nettside og en podcast. Begge anbefales. De har én podcast per dag, med ulike programledere. Nina Kauser er en av dem. The Anfield Index er perfekt for deg som er glad i analyse og de mer vitenskapelige sidene av fotballen; økonomi, treningslære osv. Men alltid med fokus på Liverpool. Simon Brundish, Dan Kennett, Mo Chatra og Gags Tandon er et must her i huset.

Så har vi også noen podcaster som er opptatt av Premier League og internasjonal fotball. Her er dem vi lytter mest til.

Vi starter gjerne dagen med PL-kvarteret med Lars Sivertsen. Det vil si de dagene det legges ut et program. Det er ikke hver dag. Deretter hører vi kjapt igjennom svenske Headlines med Frederic Pavlidis. Hver morgen, siste fotballnytt i Europa, med programlengde på under ti minutter. Litt fokus på svenske spillere til tider, men hører man på denne, så får man med seg siste nytt om det som rører seg i fotball-Europa.

Er man komfortabel med å lytte til svensk, så vil vi også anbefale Sportbladets Premier League-podd. Det er cirka 1-2 programmer i uka. Episodene varer ofte rundt en time. Det er som regel fire programledere som bytter på å kommentere kamper som har vært spilt og kamper som skal spilles.

When we were Kings

Men hvis man vil ha en skikkelig lytteopplevelse, altså en virkelig höjdare, så er det en annen svensk podcast som gjelder. For min del er det ikke bare den beste fotball-pocasten der ute, men også den beste podcasten uansett sjanger og språk. Ganske så overlegent også.

I desember i fjor snublet jeg over en ny podcast med journalistene Erik Niva og Håkan Andreasson. Sistnevnte har hatt ulike redaktørstillinger i Aftonbladet, mens Erik Niva har vært sportsjournalist i Sportbladet, sportsavisa til Aftonbladet. Og Niva er ingen hvem som helst. Siden 2010 har han blitt kåret til Årets sportsjournalist i Sverige 11 år på rad (av svenske supporterforeninger).

Erik Niva – Foto: Wikipedia Commons

Podcasten heter When we were Kings og Andreasson/Niva legger ut en episode hver uke. Konseptet er at de velger seg ut ett lag og en sesong. Det første programmet i serien handlet om Chelsea i 2003-2004-sesongen. Da Abramovich forandret England og fotball-Europa. Det femte programmet tar for seg Liverpool i 1988-1989-sesongen. Et smykke av en episode. Et lite kunstverk i mine ører.

Men de kan også ta for seg landslag. Og selv om de fokuserer på én sesong, så forteller de gjerne om tiden før og tiden etter sesongen også. I episoden om Celtic begynte de på 1600-tallet.

Det er fortellingen som står i sentrum. Programleder Andreasson lytter og kommer med innspill og introer, og Erik Niva forteller. Og som han forteller. Han kan mer enn de fleste, Niva. For ikke bare er research-jobben ekstrem, også på mer spontane kutt i programmet så viser han hvilken kunnskap han besitter.

Og ikke tro at det bare handler om fotball. Niva og Andreasson snakker om så mye mer. Matkultur, historie, samfunnsforhold, demografi – og alt annet som er viktig å vite for å forstå den klubben eller det landet de til enhver tid presenterer. Og forbered deg gjerne på å bli kjent med lag i tyrkisk tredjedivisjon og lag fra Kaukasus. Det er spennende og interessant uansett.

I november fyller serien ett år, og lytterskaren har vokst suksessivt. Også i Norge. De nærmer seg podcast-toppen i Sverige i antall nedlastninger, og det er vel unt. For meg er ikke uka komplett uten When we were Kings.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket