fbpx
Foto: Pool via REUTERS/Matt Dunham/NTB
Thiago har kommet! Hvem vil han skyve ut? Svaret er: Ingen.

Liverpool spiller med tre mann på midtbanen. I hvert fall er det slik inntil Jürgen Klopp skulle begynne å endre på det. Men «tre mann på midtbanen» betyr ikke «tre førstevalg og noen stallspillere». I Liverpool er det nesten mulig å snakke om «fem førstevalg». Det viser en gjennomgang av spilletiden til klubbens midtbanespillere de siste årene.

Høyt forbruk av midtbanespillere

Dersom antall spilleminutter settes opp i et excel-ark blir forskjellene synlige. Eller – likhetene blir synlige. Det blir også synlig hvor lik hver sesong er: Som regel spiller én eller to spillere veldig mye. Deretter spiller et par spillere til også svært mye. Bak disse fire finnes det ytterligere to spillere som er mye på banen. Og – viktig: Før hver sesong er det ikke enkelt å vite hvem som ender hvor.

Innbakt i tallene ligger også de minuttene der en spiller benyttes i andre posisjoner enn på midtbanen. Can og Lucas fikk spilletid i forsvaret, Coutinho og Ox er benyttet på vingene i angrepet, mens Milner har spilt på backen og Fabinho i midtforsvaret.

Shaqiri er telt med, siden han i flere kamper har vært på banen dypere enn i angrepstrioen, og noen ganger på bekostning av en midtbanespillers spilletid. Dette er inkludert fordi det uansett handler om hvor mye Liverpool bruker spilleren. En midtbanespiller som benyttes i to eller tre posisjoner er fremdeles på banen, han foretrekkes foran en annen, og forblir viktig.

Ved å se på den totale spilletiden kan vi avdekke i hvilken grad det er sannsynlig at dagens midtbanespillere tas ut på laget kommende sesong.

Oppstillingen ville sett annerledes ut dersom antall kamper – i betydningen appearances – hadde vært sorteringsfaktor. Da ville enkeltspillere kommet litt høyere opp, siden de har vært på banen i svært mange kamper, men uten nødvendigvis med mange spilleminutter i hver kamp. I denne sammenstillingen er spilleminutter valgt.

wijnaldum henderson real madrid champions league
katatonia82 / Shutterstock.com

First among equals?

Hver sesong de siste fire årene har én eller to spillere fått mer spilletid enn de øvrige. Tydelig mer. I de tre siste sesongene har dette vært Wijnaldum.

I den fjerde sesongen var Milner den andre som spilte svært mye, men det var tilbake i sesongen 2016/17, da visekapteinen spilte venstreback. Allokeringen førte imidlertid at andre midtbanespillere fikk mye spilletid, akkurat slik konsekvensene vil være dersom Fabinho spiller mange kamper i Liverpools midtforsvar denne sesongen. Det vil øke behovet for denne typen spillere i stallen.

Bak disse har det vært en gruppe som spiller nesten like mye, i hvert fall ca. 2200 spilleminutter pr. sesong eller mer. De to foregående sesongene kan vi plassere tre spillere i denne kategorien, slik at antall «førstevalg» er fire. 2016/17 var atypisk, da tre-fire midtbanespillere fikk mye spilletid i andre posisjoner: Coutinho, Can, Lucas og Milner, og her ser vi også hvordan det ga andre i stallen et høyere kampantall.

Thiago

«Alle» venter at Thiago vil spille hele tiden. Det er mulig, men det er også mulig at han vil ligge i gruppen like bak. De siste to sesongene har spanjolen mistet 12 seriekamper på grunn av skade, og forrige sesong satt han ytterligere tre kamper på benken som ubenyttet reserve. Spilletiden hans har de siste fire sesongene variert betydelig, og det er ved sesongstart uvisst hvordan kroppen hans vil tåle det mer fysiske spillet i Premier League. Det er meget tenkelig at også Thiago vil bli rotert.

Sesongavviklingen, kamptettheten og antall turneringer vil ventelig bli en enda viktigere faktor med hensyn til spilletidsfordeling i år. Men det virker uansett helt klart at Thiago vil være en av de mest brukte midtbanespillerne i Liverpools stall.

Det samme kan man si om Wijnaldum, Henderson, Fabinho og Keita. Som blir fem. Hvordan vil dette gå?

Wijnaldum

Det åpne spørsmålet er om Wijnaldum kommer til å bli solgt til Barcelona eller ikke. Blir nederlenderen solgt, oppstår en helt ny situasjon.

På den ene siden kan man peke på at Wijnaldum er den av midtbanespillerne som har spilt 90 minutter i begge kampene så langt, slik at han igjen virker å være en fast nøkkelspiller. På den annen side kan man peke på at siden klubben regner med at Wijnaldum blir solgt, gjør det ikke noe å «bruke ham opp» ved å matche ham maksimalt og heller være varsommere med de spillerne laget vil være avhengige av senere i sesongen.

Det er umulig å svare sikkert på dette.

Midtstopperen Fabinho

fabinho
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

En annen ting er bruken av Fabinho i midtforsvaret. Brasilianeren storspilte mot Chelsea, og de som var skeptiske på forhånd, måtte se at midtbaneankeret av flere ble kåret til banens beste spiller. Får Fabinho én kamp til fra start i midtforsvaret, vil vi kunne oppleve at laget har «satt seg» og at endringer først vil bli foretatt dersom det blir nødvendig – på grunn av skader eller taktikk.

I mellomtiden raser spilleminutter inn på øvrige spillere.

På sikt vil vi se om Fabinho bare er en vikar, som en nødløsning, eller om endringen er et villet grep for å få andre kvaliteter inn i midtforsvaret og for å endre spillertype-miksen i midtbaneleddet. Klopp og Lijnders har allerede snakket offentlig om klubbens behov for å være uforutsigbare.

Spilletid frigjøres

En tredje ting er James Milners alder, som allerede har ført ham sakte nedover på midtbanehierarkiet. De siste årene har han fått gradvis mindre spilletid, og denne sommeren har Klopp i tillegg rekruttert en ny venstreback. Milner blir nok viktig på mange måter, men det er sannsynlig at han vil spille enda mindre denne sesongen enn den forrige. Dette er spilletid som vil bli overført til andre.

milner
Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Det samme gjelder for så vidt også Oxlade-Chamberlain, som alltid er et usikkert kort med hensyn til skader. Den fleksible engelskmannen var den fjerde mest brukte midtbanespilleren forrige sesong, men det vil overraske kraftig om han blir det en gang til.

Med i regnestykket er også spilletiden til Lallana og Chirivella, som sammenlagt utgjør nesten like mange spilleminutter som de Naby Keita fikk i hele fjorårsesongen.

Det betyr at mindre spilletid hos Milner og Ox, og frigjøringen av spilleminuttene til Lallana og Chirivella, enkelt vil overføres til Thiago, sannsynligvis også til Keita. Det vil ved sesongslutt bety at Liverpool igjen står med fire, eller mest sannsynlig fem, midtbanespillere som igjen har spilt svært mye. Fordelingen og rangeringen vil påvirkes av skader og suspensjoner, i alle lagdeler.

Curtis Jones’ gjennombrudd?

Og som nevnt, og ganske åpenbart: En Wijnaldum-exit vil påvirke spilletidsfordelingen kraftig. Det vil gjøre spillere som Milner, Oxlade-Chamberlain og Curtis Jones enda viktigere enn de ville vært i utgangspunktet.

Fremfor alt vil en slik situasjon gi unge Jones hans endelige gjennombrudd. Scouseren kan hoppe flere plasser opp i hierarkiet denne sesongen og faktisk passere 1500 spilleminutter.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket