fbpx
keita
Foto: Vlad1988 / Shutterstock.com
Det er snart tre år siden Liverpool kjøpte Naby Keita fra RB Leipzig. Det er to år siden han debuterte i rødt. Han splitter fortsatt fansen.

Naby Keita var et funn i Bundesligaen. Han debuterte for RB Leipzig i 2016 med scoring mot selveste Dortmund. Han fortsatte å score ytterligere sju mål fra en dyp posisjon på midtbanen innen sesongen var over. Keita kom på Årets lag i Bundesligaen i 2016-2017-sesongen.

Så god var han at Liverpool ga 55 millioner pund for spilleren fra Guinea. I august 2018 var Keita endelig klar for Liverpool. Forventningene var skyhøye. Kanskje for høye. Noen ganger er det mer forventninger enn realiteter som påvirker en spillers omdømme.

To år har gått. Naby Keita har fortsatt til gode å overbevise mange fans om at han er verdt prislappen.

Mange har klaget på skadene. Mange har vært misfornøyd med mangel på mål og assister. Og mange synes rett og slett at han ikke er god nok.

Skader og mangel på målpoeng

Skadene kan vi forstå, de har kommet både ofte og ubeleilig. I 2019-2020 spilte han kun 18 seriekamper, 9 av dem som innbytter. Regner man med Champions League og cupene, så fikk han 29 kamper i forrige sesong.

I 2018-2019 så fikk han 25 seriekamper, samt 8 Champions League- og cupkamper.

Skadeoppholdene har vært mange, særlig sist sesong.

Mangel på mål og målgivende er også forståelig. I Tyskland bokførte han 14 mål og 13 assister på to sesonger for RB Leipzig. I Liverpool har han 4 mål og 4 assister, også det på to sesonger.

Men dette henger ikke bare sammen med at Premier League er tøffere enn Bundesligaen, eller at Keita har blitt mindre giftig. Det er også viktig å se på hvordan Klopp bruker midtbanespillerne sine.

I de siste to årene, altså i tiden da Keita har vært i klubben, har Klopp satset mer på offensiv involvering fra sidebackene og langballer i bakrom. Midtbanens oppgave har hovedsakelig vært å ikke miste ball i sentrale soner, hjelpe laget til å angripe med sidebackene, samt gjenvinningsspill.

På disse områdene har Naby Keita levert.

Mange fans har en tendens til å filtrere vekk det de anser som unødvendig informasjon. Man legger mye mer merke til tunneler, sklitaklinger, brassespark, strafferedninger, volleyskudd og mål, enn press-spill, posisjonering og at man ofte er tredje eller fjerde sist på ball ved scoring. Det siste virker for ubetydelig, det legges ikke merke til.

Noen spillere gjør med andre ord en jobb for laget som mange fans ikke oppdager. Og hvis man ikke oppdager det, eller bare filtrerer det bort, kan man heller ikke kan verdsette det.

Se på diagrammet under:

Hver prikk er en midtbanespiller i Premier League i 2019-2020. Den horisontale aksen viser gjenvinninger av ball per 90 minutter. Den vertikale aksen viser progressiv føring av ball, kall det gjerne skapende løp med ballen.

Et løp defineres som progressivt hvis en spiller kommer 30 meter nærmere motstanderens mål hvis løpet er på egen banehalvdel, 15 meter nærmere mål hvis løpet går over midtstreken og 10 meter nærmere mål hvis løpet er inne på motstanders banehalvdel.

Keita hadde altså flest gjenvinninger per spilte 90 minutter enn noen andre midtbanespillere i ligaen. Han hadde også flest meter med progressive løp i ligaen, igjen målt i per spilte 90 minutter.

Kort sagt, de gangene Keita spilte, var han både fantastisk til å føre ball slik at laget kunne skape muligheter og til å gjenerobre ball når det var behov for det.

Dette er egenskaper som mange ikke legger merke til. For det er jo ikke like vakkert og iøynefallende som et volleyskudd eller en tunnel. Men la det være klart, dette er ikke bare noe trenerapparatet legger merke til, for det gjør de, det er også noe alle lag er helt avhengig av.

Opta sin nye tjeneste – PV

La oss grave litt dypere. For ikke lenge siden begynte Opta, altså den store statistikk-tjenesten i fotball, med en ny statistikk. Denne heter PV – Possession Value.

PV forsøker å vise hvilke lag, eller i dette tilfellet, hvilke spillere, som gjør en viktig jobb med ballen i viktige situasjoner. Alle aksjoner med ballen i det Opta definerer som key events, både positive og negative aksjoner, blir gitt en verdi.

PV er altså en statistikk som Opta lager for å anerkjenne de spillerne som ikke alltid får nok honnør for deres offensive spill, fordi de ikke scorer så høyt på mål og målgivende.

Under er en oversikt over hvor høyt de ulike spillerne i Liverpool scorte på PV i 2019-2020.

Skjermdump fra Omar@topimpacat fra Twitter

Vertikal akse viser viktige mottak, horisontal akse viser viktige pasninger.

Som vi ser så gjør spillere som Wijnaldum, Firmino og Keita det svært godt på denne statistikken. De scorer kanskje ikke så mange mål, de har kanskje ikke så mange målgivende (minus Firmino), men på “veien” fram til målsituasjonene, er alle tre svært viktige spillere i Liverpool.

Naby Keita er Grahams funn

Liverpools viktigste data-analytiker heter Ian Graham. Han leder et team på fem som analyserer data; fotballdata, uendelig mengde med fotballdata. De bruker blant annet laserteknologi for å kartlegge og vurdere spilleres bevegelser. Alle i teamet er høyt utdannet. Graham selv har en PhD i fysikk fra Cambridge.

For noen år siden så utviklet Graham en metode for å analysere spillere. Metoden kalte han GPA – Goal Probability Added. Teamet måler alle spillernes aksjoner og ser hvor mye nærmere et lag er scoring etter disse aksjonene.

Hvor mye større er sjansen for scoring etter en pasning? Fører en finte laget nærmere scoring? Fører et løp laget nærmere scoring, uansett om det er med ball eller ikke.

Graham selv er en stor tilhenger av spillere som tar sjanser.

Både Trent Alexander-Arnold og Kevin de Bruyne scorer dårlig på ordinær pasningsprosent. De treffer ikke så ofte med pasningene sine som veldig mange andre spillere. Men – og her kommer GPA inn – pasningene som faktisk treffer en medspiller, fører ofte til at det blir skapt en sjanse. Høy risiko for feilpasning, men stor belønning de gangene man treffer.

Naby Keita er Ian Grahams funn. Graham satt og analyserte ulike spillere på datamaskinen sin. Da han kom til Keita, så satte han nesten kaffen i halsen. GPA-verdiene til Keita var skyhøye. Keita var et fenomen.

Keitas defensive egenskaper

I tillegg kan vi ikke forlate Naby Keita for denne gangen uten å utdype hans defensive bidrag.

Midtbanespillere i Liverpool skal forsøke å gjenvinne ball. Sammen med å hindre overganger er gjenerobring den defensive kjerneoppgaven deres. Det kan skje etter press, takling eller brudd. Hvordan gjør så Naby Keita det på disse områdene?

Diagrammet under viser det:

Per 90 minutter. Skjermdump fra Omar@topimpacat fra Twitter

Som vi så tidligere er Naby Keita glimrende i press. Mange av hans press-situasjoner fører til at Liverpool gjenerobrer ballen (turkis). Men han scorer også bra på å både takle (brun) og til dels bryte (gul) for å gjenerobre ballen.

Hva nå?

Jürgen Klopp har ofte startet med Naby Keita. Når Keita er skadefri og i kampform, så er han regelmessig en av dem som Klopp velger. Særlig i toppoppgjør faktisk. Det er det en grunn til. For dybdetallene til Keita er jo så gode. Så selv om mange fans ikke ser alle disse involveringene, så ser Klopp og hans analyseteam det.

Keita er nå inne i sin kanskje beste periode for Liverpool. Han har vært involvert i elleve seriekamper på rad. Mot slutten av forrige sesong var det stadig flere som merket seg Keitas gode spill.

Kanskje blir det trangere på Liverpools midtbane med kjøpet av Thiago, men jeg blir ikke overrasket hvis Keita får spille mer enn de 18 seriekampene han bokførte i forrige sesong.

Kilder: Transfermarkt, @topimpacat/twitter, trainingground.guru

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket