fbpx
wilson
Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com
Liverpool har hentet Joto, Tsimikas og Thiago. Noen må ut.

Det er tre opplagte grunner til at transfersjef Michael Edwards og Liverpool må selge spillere før vinduet stenger 5. oktober.

For det første trenger Liverpool penger. Klubbens likviditet er fortsatt presset av Covid-19, og selv om klubben fikk gode kjøpsbetingelser da de signerte Jota og Thiago, med lave rater første året, så må transferbudsjettet balanseres. Blant annet for å unngå å ta opp lån, eller presse gjennom ytterligere lønnsreduksjoner i klubben.

For det andre så liker Jürgen Klopp å arbeide med relativt små tropper. Av flere grunner.

Men for det tredje så har man også lover å forholde seg til. Klubber kan maksimum registrere 25 spillere i troppen. 8 av disse plassene er forbeholdt spillere som regnes som homegrown. I tillegg kommer 17 spillere som ikke er homegrown. U21 spillere trenger ikke å være registrert i dette regnskapet.

Homegrown-regelen

Regelen om at klubber må registrere minst 8 spillere som regnes som homegrown, er FA sin måte å styrke den engelske talentutviklinga. Kall det gjerne en kvotering. Også England trenger gode landslag. Og FA ønsker seg uansett flere engelske spillere på toppnivå i det engelske seriesystemet.

Men hvem regnes som homegrown? Nå lyder definisjonen som følger:

En homegrown-spiller er en spiller som uansett nasjonalitet eller alder har vært registrert hos en klubb som er tilknyttet FA eller FA Wales i tre sesonger før spilleren har fylt 21 år, eller i løpet av den sesongen spilleren fylte 21.

Spilleren kan altså være utenlandsk. Det essensielle er at spilleren har vært tilknyttet FA. Det hjelper heller ikke at spilleren er britisk. Andy Robertson for eksempel regnes ikke som homegrown, da han kun hadde en sesong i Hull før han fylte 21. Før det spilte Robertson i det skotske ligasystemet.

I tillegg trenger altså ikke U21-spillere å være registrert for å være en del av troppen. En U21-spiller for 2020-2021 må være født etter 2. januar 1999. Det betyr at en spiller som Trent Alexander-Arnold nå må registreres som en senior, altså som en del av 25-manns troppen. Han er nå en homegrown-spiller.

Hvilke spillere i Liverpool er nå i gruppa som hverken er homegrown eller U21?

Alisson, Adrian, Karius

Van Dijk, Matip, Tsimikas, Robertson

Wijnaldum, Keita, Thiago, Fabinho, Grujic,

Mané, Minamino, Salah, Jota, Shaqiri, Firmino, Origi

Liverpool har altså 19 spillere over 21 år som ikke er homegrown. Det tallet må reduseres til 17.

Så hvem skal ut?

Brewster og Wilson

Foreløpig har ryktene om salg dreiet seg om Rhian Brewster og Harry Wilson. Sheffield United er i ferd med å sikre seg Brewster, som jo var utelatt fra Lincoln-kampen. Wilson har vært ettertraktet av flere klubber, men per nå er det Burnley som virker å være nærmest å sikre seg 23-åringen. Wilson var heller ikke med til Lincoln.

Begge disse salgene vil både slanke troppen og skaffe penger i kassa. Hvis ryktene om 40 millioner pund til sammen for begge spillerne stemmer, så vil Liverpool nærme seg balanse i dette sommervinduet. Fram til nå har Liverpool kjøpt for £80 millioner, og solgt for £15 millioner. Salg av Wilson og Brewster kan blåse dette tallet opp til £60 millioner.

Men det hjelper jo ikke på kontingenten på 17 non homegrown-spillere.

Hvem av de 19 selges?

Det er en gruppe på fem spillere som trolig er nærmest et salg.

Gini Wijnaldum, Xerdan Shaqiri, Divock Origi, Loris Karius og Marko Grujic.

De andre spillerne virker å være for integrerte i Klopps planer for de neste sesongene.

De to som klubben ønsker solgt er nok Marko Grujic og Loris Karius.

Grujic er trolig et femtevalg på ankerplassen og et godt salgsobjekt. Det bør være flere tyske klubber som bør være interesserte i Grujic. Liverpool kan fort få nærmere 15-20 millioner pund for serberen. Hans sesonger i Hertha Berlin ble nemlig lagt merke til.

karius
Review News / Shutterstock.com

Karius virker på mange måter å være helt ute i kulden. Han har Adrian foran seg i køen, og Liverpool har også flere spennende keepertalenter på vei opp. Kamil Grabara, Caoimhin Kelleher og nysignerte Marcelo Pitaluga. Karius har vel heller ikke klart å reise seg etter miseren i Kiev. Låneoppholdet i Tyrkia kunne også gått bedre.

Divock Origi signerte en ny 5-års avtale med klubben for snart ett år siden. Det viser at klubben ønsker å ha med belgieren videre. Origi kan tilby noe annet i enkelte kampbilder. Han kan uansett bli dyr for interessenter, da han har fire år igjen av kontrakten.

Xerdan Shaqiri viste kvalitet i 2018-2019-sesongen. Han er teknisk god, har en fryktet dødballfot og han kan kombinere i små rom. Han er i tillegg merittert. Hvis skademarerittet fra 2019-2020, hvor sveitseren kun fikk tre kamper for klubben, er et tilbakelagt stadium, så kan det være at Klopp ønsker å ha med Shaqiri videre.

Så har vi til slutt Gini Wijnaldum. Dette er en spiller som Klopp ikke vil miste. Nederlenderen har vært den mest benyttede midtbanespilleren de to siste sesongene, og hans rolleutøvelse på midtbanen har vært essensiell for Klopps utvikling av Liverpool. Men om få måneder kan Wijnaldum begynne å forhandle med andre klubber, og Barcelona er opplagt interesserte.

Nå er det ikke sikkert at Liverpool kan være for tålmodige. To må ut for å komme ned i 17 spillere.

Klubben ønsker i alle fall ikke å betale dyrt for spillere de ikke kan registrere. Så hvis det ikke blir salg, så vil i alle fall noen lånes ut.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

2 Responses

Legg inn en kommentar

Shopping Basket