fbpx
suarez
Foto: mooinblack / Shutterstock.com

Noen epoker vil for alltid huskes som suksessrike, mens andre vil ha et mørkt ettermæle. Fotball-supporternes krøniker er fulle av oppfatninger og myter. Hva med «The best midfield in the world»? Og hva med påstanden om at Liverpools nesten-sesong i 2013/14 bare skyldtes en utenomjordisk god Luis Suarez?

Den siste gode tiden i Liverpools historie – før Klopp kom – er de første årene under Rafael Benitez. Før amerikanerne Tom Hicks og George Gillett overtok klubben og holdt på å drive den inn i administrasjon, ruin og nedrykk. Denne oppfatningen er en del av Liverpool-kultusen. Vi tenker tilbake og husker tiden med «the best midfield in the world», med Xabi Alonso, Javier Mascherano og Steven Gerrard på midten, og foran dem Fernando Torres.

Men hvordan var det egentlig?

Steven Gerrard var der jo hele tiden.
Xabi Alonso spilte for Liverpool fra juli 2004 til august 2009.
Javier Mascherano spilte for Liverpool fra februar 2007 til august 2010.

Det var altså bare i perioden mellom februar 2007 og august 2009 at Alonso og Mascherano var i Liverpool samtidig. Altså i vårsesongen i 2006/07, og de to hele sesongene 2007/08 og 2008/09.

gerrard torres alonso
Maxisport / Shutterstock.com

Mascherano ble klar for Liverpool i februar 2007. I vårsesongen 2006/07 spilte Mascherano og Alonso kun fem seriekamper sammen.

Sesongen etter, 2007/08, var deres første hele sesong sammen i Liverpool. Likevel spilte de bare ti seriekamper sammen. I de 28 øvrige var den ene eller den andre skadet, utelatt fra kamptroppen av andre årsaker, eller på benken i hele kampen. I løpet av høsten 2007 spilte Alonso og Mascherano bare én seriekamp sammen for Liverpool!

Sesongen etter, 2008/09, ble Alonsos siste for Liverpool. Da spilte Alonso og Mascherano 22 seriekamper sammen. I de øvrige 16 var den ene eller den andre av den bortreist i forbindelse med landskamper, skadet, utelatt fra kamptroppen eller på benken. Liverpool endte på andreplass i PL.

Tallene viser at Alonso og Mascherano kun spilte 37 seriekamper sammen så lenge begge var i Liverpool.

I praksis betyr det at Liverpool ikke spilte med begge to på banen i så mye som to tredjedeler av seriekampene i denne perioden.

Nesten aldri sammen med Stevie G.

I denne perioden hadde Steven Gerrard også sine skadeproblemer, dermed blir antall kamper alle tre spilte sammen enda lavere. De spilte kun 23 seriekamper sammen fra start, pluss seks kamper der to av dem startet kampen og den tredje kom innpå som innbytter (uten at en av de to andre ble tatt av banen i forbindelse med byttet).

«The best midfield in the world» spilte bare 23 + 6 seriekamper sammen på 2 år og 3 måneder.

torres
Maxisport / Shutterstock.com

Og hva med Fernando Torres, som gjerne forbindes med denne tiden? Han var i klubben fra sesongstart 2007. Spissen var ute med skade i ni av seriekampene som de andre tre fikk sammen, slik at denne kvartetten bare fikk spilt sammen i 14+6 seriekamper totalt.

Sturridge og Suarez og gullet som glapp

Daniel Sturridge er Liverpools unsung hero gjennom 2013/14-sesongen. Det som har festet seg er imidlertid at nesten-mesterskapet var Luis Suarez’ ære, assistert av Coutinho, til tross for en middelmådig manager i Brendan Rodgers og ødelagt av Steven Gerrards glatte fotballsko.

Den som studerer fakta ser likevel raskt at Sturridge fortjener skryt for å være god i seg selv, og ikke bare være god “fordi/når han spilte sammen med Suarez”.

Ovenfor fikk vi se at Xabi Alonso, Javier Mascherano og Steven Gerrard sjelden spilte sammen. På samme måte er det mulig å sjekke hvordan Sturridge og Suarez scoret sine mål i 2013/14-sesongen – altså om det var noen forskjell på om de spilte samtidig eller om den ene ikke var på banen. Vi begrenser oss til de 38 seriekampene.

sturridge
ph.FAB / Shutterstock.com

Fakta:
Luis Suarez spilte 33 kamper og scoret 31 mål. Sturridge spilte 29 kamper og scoret 22 mål. Sturridge og Suarez spilte sammen i 24 av 38 kamper, mens de ikke var på banen samtidig i 14 av de 38 kampene. I tre av de 24 kampene de var på banen samtidig, spilte Sturridge bare en halvtime eller mindre.

Suarez spilte ikke de fem første serierundene (3-1-1) pga. suspensjon. Sturridge spilte 90 min i hver kamp og scoret fire mål på de fem kampene.

De neste syv seriekampene (4-2-1) spilte Suarez og Sturridge sammen. Suarez scoret ni mål på syv kamper (tre av målene i én kamp). Sturridge scoret fem mål på de syv kampene.

De neste åtte serierundene (5-0-3) var Sturridge skadet. Suarez scoret tolv mål på disse åtte kampene (fire av målene i én kamp).

De neste 14 serierundene (12-2-0) spiller Sturridge og Suarez sammen. Sturridge scoret elleve mål, Suarez scoret ni mål (tre i én kamp).

I serierunde 35 spiller ikke Sturridge, men Suarez scorer ett mål.

I serierunde 36 spiller Sturridge bare 30 min. Liverpool taper. Ingen scoringer.

I de to siste serierundene (én seier, én uavgjort) spiller Sturridge og Suarez sammen. Sturridge scorer to mål, Suarez ett mål).

Hva forteller dette? Selvsagt at Liverpool var veldig gode denne sesongen og at Suarez og Sturridge bøttet inn mål. Det forteller også at vi spilte veldig godt med begge på banen.

Men – som kred til Sturridge: Han var ikke mer målfarlig når han hadde Suarez ved siden av seg. 5-4 på de første serierundene, mens Suarez var suspendert, er en sterk periode for Sturridge.

Det er også viktig å gi Sturridge mye skryt for innsatsen gjennom vinteren, etter at han kommer tilbake fra skade midt i januar. Da scorer Sturridge imponerende ni mål på syv kamper, og elleve mål på elleve kamper.

Dette skjer på et tidspunkt av sesongen da Suarez bare scorer i tre av ti spilte kamper. Legg til at Liverpool hadde opplevd tre av sesongens seks tapte seriekamper i Sturridges nokså korte skadefravær, og Sturridges betydning for laget virker enda viktigere.

Suarez’ betydning denne sesongen skal ikke snakkes ned (han hadde en flott assistrekke mens Sturridge tok seg av scoringene), men det er riktig å snakke opp Sturridges betydning. Han var ikke bare god på grunn av Suarez, han var god også på grunn av egne ferdigheter. Nylig sa manager Jürgen Klopp i et intervju at Daniel Sturridge uten skadene kunne ha blitt en av Europas beste spisser dersom han hadde sluppet skadene. Klopp beskrev angriperen som en blanding av Robert Lewandowski og Mario Götze.

Hva da med Coutinho?

Coutinho var skadet i fem av serierundene, fra den femte. Det betyr at han gikk ut idet Suarez kom tilbake. Det betyr igjen at Suarez, Sturridge og Coutinho bare spilte halvparten av 13/14-sesongen sammen. En av dem var til enhver tid ute pga. suspensjon eller skade.

Liverpool hadde dårligst resultater i perioden Daniel Sturridge var ute. Sturridge hadde en knallsesong i 13/14, og fortjener selvstendig kred for det.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket