fbpx
fabinho
Foto: Pool via REUTERS/Phil Noble

MSI: Liverpool vant fortjent

Begge lag skapte sjanser, men Liverpool skapte både flere og farligere muligheter på Anfield.

I går ble det spilt to kveldskamper i England. Den ene ble spilt mellom Klopp og Bielsa, den andre mellom Moyes og Bruce. Tipp hvilken kamp det ble skapt mest i?

MSI er et subjektivt analyseverktøy. Det står for målsituasjonsindeks.

Det er vanlig å snakke om sjanser i fotball. Hvilket lag skapte flest og best sjanser. Men det er også blitt vanlig å snakke om XG, en rent kvantitativ metode for å måle hvor store de ulike avslutningene er. Hvor stor er muligheten for at en avslutning går i mål gitt ut fra faste kriterier. Skuddfot, avstand, keepers posisjon osv.

Men som vi tidligere har vært inne på, XG har flere sider ved seg som er uheldige. XG tar ikke hensyn til hvem som avslutter, den måler ikke sjanser der et lag ikke får avsluttet, den vurderer ikke om det i gitte situasjoner finnes bedre alternativer enn en avslutning. I tillegg vekter den alle kriteriene likt, det kan være svært villedende i flere situasjoner.

MSI måles med en ren kvalitativ subjektiv vurdering. Med sine svakheter selvsagt. Men metoden har også sine fordeler. Man blir mer oppmerksom på det som Klopp ofte velger å kalle situasjoner. We had some situations. Flere situasjoner vil ikke inkluderes i hverken XG eller i avslutningsstatistikken. Nettopp fordi det ikke alltid blir en avslutning. Det kan likevel være en stor sjanse. To spillere kommer alene med keeper. Spiller A slår en altfor hard pasning til spiller B. Angrepet munner ut i ingenting. Men det er likevel en stor mulighet, det er en farlig situasjon.

Vi kikker på video, og vurderer hver situasjon som oppstår. Hvor farlig er hver situasjon? Hver situasjon blir vurdert på en skala fra 0 til 1. I likhet med XG.

MSI i Liverpool-Leeds

Vi kan først opplyse om de nevnte kvantitative måtene å vurdere lagenes giftighet foran mål på. Liverpool hadde 22 avslutninger i går, Leeds hadde 5. Liverpool vant XG-statistikken 3,15-0,27 (kilde: Understat). Blant annet fordi straffer har en verdi på 0,75.

Hvordan ser så MSI-tallene ut:

Liverpool – Leeds
4,83 – 0,93

Det var med andre ord en meget fortjent seier til Liverpool. Vi skapte mye mer. 4-3 var derfor flatterende for Bielsas disipler. Men mål preger både kamp, følelser og sinn, så vi følte jo sjelden at forskjellen var så stor mellom lagene under selve kampen.

Avslutningvis kan vi presentere noen hovedpunkter:

  • Liverpool skapte 37 målsituasjoner – Leeds skapte 15
  • Liverpool skapte 12 situasjoner som hadde en verdi over 0,1 i farlighet – Leeds skapte 4
  • Liverpool var mer overlegne i andre omgang enn i første
  • Liverpools startet forrykende – med fire målsituasjoner på de første seks minuttene
  • Leeds sin beste periode var rett etter Liverpools første scoring – da produserte de fem målsituasjoner uten at Liverpool klarte å svare
  • Liverpools beste periode i kampen var etter 3-3 utligninga til Leeds. På de siste 25 minuttene skapte Liverpool 12 målsituasjoner – flere av dem var farlige. Leeds skapte én i samme periode

Det var riktig gøy å se Leeds tilbake på Anfield. Det er altfor lenge siden. Og det bør og må sies – Bielsa og Leeds møtte opp til dans. Det er det ikke alle som gjør. Det skal Bielsa og det unge Leeds-mannskapet ha skryt for.

I år er det tjue år siden Leeds slo Liverpool 4-3. Mark Viduka scorte alle fire målene. Vi fikk vår revansje i går. Med samme sifre. Men vi gjorde det unødvendig spennende.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket