fbpx
salah
Foto: Jason Cairnduff/Pool via AP/NTB

MSI: Enda en dominerende forestilling

Arsenal scorte mot spillets gang i første omgang, men burde heller ha scoret i andre. Liverpool produserte muligheter kampen igjennom.

MSI står for målsituasjonindeks. Det er ment å være et mer dekkende verktøy for å måle hvor farlig et lag er foran mål enn avslutninger og XG. Avslutninger går utelukkende på antall, XG (expected goals) sier noe om hvor farlige avslutningene er, mens MSI er et forsøk på å vurdere alle situasjoner som er i nærheten av motstanders mål, uansett om det fører til avslutning eller ei.

Vi vurderer altså situasjonen, ikke avslutningen. Det er det flere grunner til. Noen ganger fører ikke et farlig angrep til avslutning. Av og til kan det også lønne seg å ikke skyte, det kan føre til en større sjanse å la være. Det er også noe som tas inn i regnskapet når vi bruker MSI. Vi tar også høyde for hvem som avslutter eller er i situasjonen.

MSI er altså en subjektiv vurdering av situasjoner nær mål. Hver situasjon måles på en skala fra 0 til 1. En straffe for eksempel får en vurdering på 0,76, det er altså 76% sjanse for at ballen går i mål.

MSI i Liverpool-Arsenal

Det var en relativt ensidig affære i går. Liverpool produserte langt flere målsituasjoner enn Arsenal. Det ser vi gjenspeiles i de nevnte kvantitative statistikkene også. Liverpool hadde 21 avslutninger, Arsenal hadde 4. I XG var styrkeforholdet 2,74-1,18.

Vi ser mye av det samme mønsteret i MSI:

Liverpool – Arsenal

3,42 – 1,06

Her er våre hovedfunn:

  • Liverpool hadde 48 målsituasjoner – Arsenal hadde 11
  • Liverpool hadde 7 målsituasjoner som fikk en verdi over 0,1
  • Arsenal hadde 3 målsituasjoner som fikk en verdi over 0,1. Lacazette hadde den største muligheten, men Alisson lot seg ikke lure
  • Det var større forskjell mellom lagene i første omgang. Da var MSI-forholdet 2,20-0,42. Arsenal hadde kun 2 målsituasjoner i første omgang
  • Liverpool begynte rolig, den første målsituasjonen oppstod ikke før etter 10 minutter
  • Men da smalt det. På de neste 10 minuttene produserte Liverpool 12 målsituasjoner. Arsenals første situasjon kom etter 25 minutter. Det ble mål
  • Jota var involvert i fem målsituasjoner. To av dem ble vurdert til over 0,1 i MSI-verdi, og scoringen var ikke en av dem
  • Arnold og Robertson slo cornere og innlegg kampen igjennom, mange av dem ble småfarlige, særlig fra høyresiden

Alt i alt var det enda en dominant forestilling av Klopps menn. Hittil i år så har Liverpool produsert målsituasjoner tilsvarende 10,26, mens motstanderne har en MSI på til sammen 3,36. Det har vært litt av en start på årets sesong.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket