fbpx
offside dommer

Liverpool skiller seg klart ut på denne statistikken

Liverpool topper en del statistikker i Premier League. Men det spørs om ikke offside-statistikken er den mest iøynefallende.

Liverpools bakre firer har stått stadig høyere de siste årene. Dette forsterket seg med innføringa av VAR. Liverpool ble djervere og torde å holde linja høy lenger enn de fleste. Vi så det først på frispark. Men etter hvert så vi stadig mer av det i åpent spill også.

Målet er å komprimere laget. Fortette lagdelene. Det skal være kort avstand mellom Liverpools øverste og bakerste utespiller. Jo mindre rom mellom spillerne, jo vanskeligere er det for motstander å komme seg ut av eget forsvar. De gangene en forsvarsspiller klarer å slå langt nok – og det er ikke lett med press – så er farta til Gomez og van Dijk så høy at de oftest løper opp baller i bakrommet.

Vi tør til og med å stå høyt når motstander har ballen nærmere midtstreken. Noen ganger er det enda mer ekstremt.

Her ser vi et stillbilde fra kampen mot Arsenal. Arsenal har ballen langt inn på Liverpools banehalvdel. Se på de korte avstandene mellom lagdelene.

Nå er det jo to problemer i akkurat denne situasjonen, noe som førte til at Lacazette kom alene mot Alisson. Det er null press på ballfører, og Arnold ligger dypere enn midtstopperne. Men det går fort. Dijk og Gomez har akkurat tatt to steg ut for å sette Lacazette i offside, men det rakk ikke Arnold å få med seg. Heldigvis ordnet Alisson opp i situasjonen.

Men uansett, det situasjonen viser med full tydelighet er hvor høyt linja settes. Målet er å gjøre rommet mellom forsvar og midtbane lite og trangt. Motstander skal ikke finne noen lommer å spille i foran forsvaret. Liverpool skal tørre å ha stort bakrom kontra et stort mellomrom.

På en fotballbane vil det alltid være rom å spille i. Poenget med Liverpools forsvarsspill er å la motstander utfordre rom som Liverpool føler de har kontroll på. Med farta til Gomez og van Dijk, og innføringa av VAR, så er det lett å forstå at et åpent bakrom foretrekkes framfor et åpent mellomrom

Dette taktiske valget gjenspeiles også i offsidetallene for 2019-2020. Liverpool fikk klart flere frispark, fordi motstander gikk i offside, enn andre lag i Premier League. Hele 141 ganger gikk motstander i offside mot Liverpool i forrige sesong. Det er 42 ganger flere enn mot det neste laget på lista.

Liverpool fikk altså frispark på grunn av offside 3,71 ganger per kamp i fjor. West Ham, lag nummer to på statistikken, fikk slike frispark 2,61 ganger per kamp. Manchester City fikk 2,11. 80 ganger totalt. På diagrammet stoppet vi etter plass nummer fem på lista. Men vi la også inn resten av de såkalte big six-klubbene. Manchester United fikk 1,71 offside-frispark per kamp, mens Chelsea fikk bare 1,33.

Dette forteller veldig mye om hva Klopp ønsker seg av den bakre fireren. Stå høyt, vær modige, hold linja.

Dette gjør at hele laget kan presse høyt. Motstander vil slite med å finne andre åpne rom enn bakrommet. Hvis presset er intenst, så vil forsvarer til og med slite med å ta tilløp til å slå langt nok. Og klarer de det, så skal angriperne slite med farta til Gomez og van Djik.

Liverpool er ikke bare råest på dette i Premier League. De får også flere offside-frispark enn en annen av de klubbene som presser høyest i Europa, Bayern München. Liverpool fikk 52 flere slike frispark enn Hans-Dieter Flick sitt mannskap i forrige sesong. Tyske lag spiller riktignok kun 34 kamper i serien, men forskjellen er likevel betydelig.

Nå er det kun spilt tre runder av årets Premier League. Men tendensen er like tydelig i år. På tross av tunge flagg, så ligger Liverpool an til å få 139 frispark på grunn av offside i 2020-2021. Nå gjenstår det å se om de andre lagene klarer å finne mottrekk.

Kilde: David Hughes – Opta

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket