fbpx
shaqiri salah firmino
Foto: Oleksandr Osipov / Shutterstock.com
– Liverpool kan falle ned til fjerdeplass hvis de får skader på nøkkelspillere.

Ordene tilhører Paul Merson. Tidligere Arsenal-spiller, nå ekspert i Sky Sport. Han mener altså at Liverpool vil slite med å erstatte både angriperne, backene og midtstopperne hvis en eller flere blir skadet.

Tankene er ikke nye. Dette har Merson ment mye om tidligere også. Rio Ferdinand har skrevet om det samme. Vi her i Sixminutes har også skrevet om denne potensielle utfordringa. Men vi har også pekt på mulige løsninger. En løsning er å bruke transfervinduet til å hente en erstatning, særlig på kant. Men med tanke på at klubbøkonomien er under press for tida, så må vi kanskje belage oss på en annen løsning.

For som vi skrev i artikkelen om de store spørsmålene før sesongen, så har Klopp også en annen mulighet til å møte eventuelle skader på nøkkelspillere.

Vi kan bruke en annen formasjon.

4-2-3-1

Klopps normale oppstilling er 4-3-3. Vi må helt tilbake til Klopps dager i Dortmund for å finne at 4-2-3-1 var hans foretrukne formasjon. Det betyr ikke at vi ikke har benyttet 4-2-3-1 i Liverpool i det hele tatt. For det har vi. Overraskende ofte også. I 2018-2019 benyttet Klopp seg av formasjon i 11 kamper. Og var det noe sommerens pre season viste, så var det at Klopp også eksperimenterer med formasjonen i år. Jeg tror vi fort kan se mer bruk av 4-2-3-1 i 2020-2021.

Det er her jokeren kommer inn.

Nå tenker mange at Minamino er denne jokeren. Tanken er god, for Minamino vil også være et selvsagt alternativ i en eventuell 4-2-3-1 med sitt subtile spill i de små lommene som oppstår mellom forsvar og midtbane. Men jokeren jeg tenker på i denne omgang er en annen. Xerdan Shaqiri.

shaqiri
Vlad1988 / Shutterstock.com

Shaqiri passer bedre i 4-2-3-1 enn i 4-3-3

På søndag var sveitseren tilbake på banen. Dagen etter at A-laget hadde tatt sesongens første trepoenger, spilte Shaqiri treningskamp med reservene. Sammen med Minamino for øvrig. Kan sveitseren sine skadeprobelemer fra fjorårssesongen være en saga blott? For hvis Shaqiri klarer å kopiere sin 2018-2019-sesong, så kan det være at Klopp faktisk allerede har en “ny” spiller tilgjengelig.

Men det tror jeg betinger at Klopp bruker 4-2-3-1 mer enn han gjorde i gullsesongen. Går vi tilbake til Shaqiri sin debutsesong i 2018-19 så startet han på høyre kant syv av elleve ganger Klopp valgte 4-2-3-1. Han bidro med sine kreative evner i de små rommene som oppstod når Liverpool flyttet ball raskt på motstanders tredjedel av banen. Han minner med andre ord mye om Minamino i så henseende. Begge er kvikke, kreative og kloke spillere som trives i små rom.

Shaqiri sleit mer da Liverpool spilte 4-3-3. Da ble rommene for store. Ikke hadde han fart nok til å være en fullgod offensiv erstatter for Salah, og ikke var han spesielt god i press-spillet. Han var ofte litt for sein, og litt for usikker på press-mønstrene som Liverpool bruker i denne formasjonen.

Vi så det særlig i kampen mot Southampton i september 2018. Liverpool ledet 3-0 til pause. Men det skyldtes mer tilfeldigheter enn dominant banespill. Southampton fikk nemlig uvanlig lett vei til Liverpools mål de første 45 minuttene. Og det meste startet med at Shaqiri posisjonerte seg både galt og seint. Southampton spilte seg forbi det første pressleddet for ofte. Shaqiri ble byttet ut til pause.

I 2019-2020 spilte Shaqiri knapt 180 minutter i ligasammenheng. Ikke bare var han mye skadet. I tillegg spilte Liverpool nesten utelukkende 4-3-3.

Signalene fra pre season kan tyde på at Klopp ønsker å benytte seg mer av 4-2-3-1 i år. For nå har han både Minamino og det som forhåpentligvis er en skadefri Shaqiri tilgjengelig. Med andre ord er det slett ikke sikkert at Merson får rett i at Liverpool ikke vil takle skader på de tre essene våre på topp. Klopp kan nemlig bytte formasjon.

Kilder: Thisisanfield, Transfermarkt

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

One Response

Legg inn en kommentar

Shopping Basket