fbpx
lineker
Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Lineker og Barry tror Manchester City tar tilbake tronen

Begge de to tidligere toppspillerne mener Liverpool ikke klarer å følge opp suksessen fra forrige sesong. Men vi er uenige i argumentene deres.

– Liverpool har ikke forsterket, det har Manchester City.
– Det var 18 poeng mellom lagene i fjor, det var villedende.

Det kan fort hende at Gary Lineker og Gareth Barry får rett. Det kan være at Manchester City vinner årets sesong. Men da tror jeg det er av andre grunner.

Gary Lineker, programleder for BBC sitt fotballprogram Match of the Day, har også en spalte i en avis vi ikke liker. I denne utdypet han tabelltipset sitt:

“We´ve seen it many times before – outstanding teams win the Premier League but then fail to strenghten.”

Nå er vi usikre på om dette poenget kan støttes opp av statistikk, noen ganger lever myter side om side med fakta. Men uansett så følger han opp med at mangel på forsterkninger gir andre lag sjansen til å ta dem igjen. Han mener blant annet at Manchester City har forsterket på de rette plassene i sommer, og vil derfor ta tilbake tittelen.

Har Manchester City virkelig forsterket seg i sommer? Om ikke Lineker mistet meg da han skrev at store Premier League-vinnere absolutt styrke seg for å vinne igjen, så mistet han meg i alle fall nå. Manchester City har ikke styrket seg, slik jeg ser det.

De har kjøpt to spillere av betydning. Først kjøpte de en uprøvd høyreving fra konkursboet til Valencia. Ferran Torres er en talentfull spiller han, bevares, men om han er en forsterkning er jeg mer usikker på. Han er ikke på nivået til Leroy Sané eller David Silva i alle fall, to av de kreative kreftene som akkurat har forlatt Manchester.

Så kjøpte de Nathan Aké fra Bournemouth. 25 år gammel. Nederlandsk landslagsspiller. Også Aké er en spiller jeg liker. Og han kan absolutt passe inn i fotballen til Guardiola. Aké er nemlig god med ballen i beina, og han er relativt rask. Jeg tror også at han er en bedre City-spiller enn en Bournemouth-spiller. Han får benyttet styrkene sine mer. Men han har også svakheter. Særlig i lufta. Han måler 1.80 på sokkelesten. Det er ikke mye som tyder på at han vil forsterke City på defensive dødballer. En av lagets virkelige akilleshæler i fjor. Om Aké er bedre enn de midtstopperne Guardiola har til rådighet fra før, er vi usikker på.

Med andre ord så ser jeg både Torres og Aké mer som en styrking av dybden, ikke spissing av førsteellever.

Liverpool har også styrket i dybden. Kostas Tsimikas kom fra Olympiakos. En signering som liksom har forsvunnet litt i alt Thiago-maset. Jeg kan ikke se at Manchester City virkelig har forsterket seg så mye mer enn Liverpool. Kanskje litt, men ikke nok til å ta inn 18 poeng. Dessuten så glemmer Lineker at Liverpool også kan utvikle seg med de spillerne vi allerede har i troppen. Transfer er bare én måte å bli bedre på. Trening og taktisk utvikling er en annen.

Gareth Barry har et annet argument

gareth barry
Photo Works / Shutterstock.com

Barry er ingen hvem som helst. Han spilte 653 Premier League-kamper for Aston Villa, Manchester City, Everton og West Bromwich Albion. Det er mer enn noen andre spillere.

I går var han gjest i radiokanalen BBC5 Live.

“Liverpool var 18 poeng foran Manchester City i fjor, men de var ikke 18 poeng bedre.” Barry mener at kvalitetsforskjellen på lagene er mye mindre.

Ser man på XG-tallene, så har Barry et poeng. Manchester City produserte flere store sjanser enn Liverpool. Og hvis man man bare bruker XG-tallene som “bevis”, ville ikke Liverpool blitt seriemestere engang.

Grønn linje er Manchester City og rød linje er Liverpool. Det øverste bildet viser tabellen 2019-2020. Det nederste bildet viser hvordan tabellen ville sett ut hvis sjanser for og imot bestemte resultatet. Manchester City fikk færre poeng enn “fortjent”, og Liverpool fikk langt flere enn “fortjent”.

Så langt må man gi Barry rett. At Liverpool havnet 18 poeng foran Manchester City i forrige sesong er villedende. City hadde uflaks. Liverpool hadde flaks.

Liverpool er bedre enn hva Barry tror

Men XG er ikke hele historien. XG kan i seg selv være villedende hvis man ikke analyserer dypere.

For var det noe som skilte lagene i fjor, så var det balanse og tempokontroll. Liverpool evnet å balansere laget bedre, og Liverpool var også flinkere til å dirigere tempoet i kampen ut fra resultat.

Vi begynner med balanse. Manchester City legger ofte indreløperne sine høyt. Liverpool legger de lavere. Det betyr at Liverpool står bedre rustet på overganger mot – hvis motstander klarer å spille av det første presset. Og det klarte motstanderen til Manchester City forbausende ofte i forrige sesong. Mer enn før. Der City-spillerne tidligere lagde kyniske frispark i denne meget viktige fasen av spillet – det øyeblikket da motstander tar over ballen – så sluttet de med det i fjor. Dommerne begynte å bestraffe strategien.

Hvis man ser på XGA, altså hvor mange mål et lag burde ha slippet inn målt etter størrelsen på sjansene imot, så burde Liverpool ha sluppet inn 39 mål, City 37. Men hvis man derimot ser på de virkelig store sjansene, de som har en høy XG-verdi, så ser man noe interessant. Manchester City slapp til klart færre avslutninger på eget mål enn Liverpool, men de sjansene man slapp til, var mye større.

Manchester City ble straffet på overgang etter overgang i fjor. De klarte ikke å finne balansen i laget.

I tillegg var Liverpool mesterlige på å bestemme rytmen i kampene. Liverpool har nemlig utviklet en meget viktig evne, evnen til å spille på resultat. Uttrykket evnen til å spille på resultat klinger dårlig. For det forbindes med kyniske defensive lag og klassisk italiensk fotball. Men det var ikke på denne måten at Liverpool dirigerte kampbildet i forrige sesong. Vi spilte mindre heavy metal i 2019-20 enn i 2018-2019, det er sant, men vi spilte da sjelden direkte kjedelig og kynisk. Vi var mer tålmodige, joda, men kynisk var det ikke.

Se nøye på disse tallene:

Mål for og mot når en kamp er uavgjort:
Liverpool: 38-10
MC: 33-14

Mål for og mot når man ligger under med ett mål:
Liverpool: 7-2
MC: 5-7

Mål for og mot når man leder med minst to mål:
Liverpool: 16-12
MC: 36-6

Manchester City pøser inn mål når de leder klart. Liverpool er flinkere til å score når det er uavgjort eller vi ligger under.

Dette er ikke flaks. Dette er erfaring og ryggrad. Liverpool kontrollerte kampbildet bedre enn Manchester City. Vi setter opp tempoet og scorer når vi må, Manchester City scorer når de kan. Derfor mener vi at Gareth Barry tar feil. Det var faktisk 18 poeng som skilte lagene i fjor. Ikke bare på tabellen, men også i kvalitet.

“Erfaringen forteller oss at tittelvinnerne må investere for ikke å stå stille”, avslutter Lineker med. Jeg vet ikke med dere. Men Liverpool vant ligaen med 18 poeng i fjor. Vi har 98 poeng i snitt de to siste sesongene. Jeg kan gjerne stå stille en sesong til.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket