fbpx
sepp van den berg
Foto: lev radin / Shutterstock.com

Nederlenderne Sepp van den Berg (18) og Ki-Jana Hoever (18) har historien mot seg når de skal prøve å bli førstelagsspillere. Man kan nesten lure på hvorfor Liverpool ser etter unge talenter i andre land.

Siden den danske tenåringskeeperen Michael Stensgaard ble kjøpt da Roy Evans var manager i 1994, har Liverpool rekruttert 34 spillere under 20 år fra land utenfor Storbritannia. Enda yngre spillere som er hentet til akademiet, eller som ikke har fått trøyenummer i førstelagsstallen, kommer i tillegg.

Av disse 34 spillerne har bare en håndfull fått en Liverpool-karriere av betydning. Bare en liten håndfull fikk oppleve et snev av det å være førstelagsspiller.

De som lyktes (litt)

Florent Sinama-Pongolle spilte 65 kamper mellom 2003 og 2006. Han ble Liverpool-spiller sammen med fetteren, Anthony Le Tallec, i 2001. De hadde imponert under VM for U17-lag og ble ansett som to av Europas største talenter. Etter to utlånsår i moderklubben Le Havre ble de Liverpool-spillere. Det endte som det endte: Først fikk de spille litt, så fikk de spille enda mindre.

Til slutt ble de lånt ut et par ganger og deretter solgt. Le Tallec fikk under halvparten av de kampene fetteren tross alt spilte. Sinama-Pongolle har hatt en omflakkende tilværelse etter tiden i Liverpool, og har vært innom syv ulike land. Senest for et klubblag i Thailand.

Liverpool-karrieren til Emiliano Insua var av den merkelige sorten. Den argentinske Boca-spilleren var fortsatt 17 år da han signerte en 18 måneders låneavtale med Liverpool. Avtalen ble gjort permanent noe senere, og Insua ble førstevalg på venstrebacken når John Arne Riise ble solgt, Fabio Aurélio ble skadet og Andrea Dossena floppet. Han fikk 62 kamper totalt. Flesteparten i 09/10-sesongen da han var fast på laget. Da han ble lånt ut og deretter solgt, var det en overraskelse for mange. I ettertid har Insua fått fine år i Portugal, Spania og Tyskland, før han i dag spiller for LA Galaxy.

David N’Gog fikk sine 92 kamper på omtrent samme tid som Insua fikk sine. Den franske spissen opplevde to sesonger med ganske mye spill, ikke minst i Champions League, før også hans tid var over. Inn i 2008, ut i 2011. 94 kamper, 19 mål. Solgt til Bolton, nedrykk med Bolton, deretter hjem til Frankrike. Etterpå gresk, skotsk og ungarsk fotball. Aldri noe annet som reserve. Nå spiller han klubbfotball i … Litauen.

Noe særlig mer å snakke om er det ikke, før Liverpool kjøpte den da 19 år gamle Divock Origi fra Lille i 2015. Så langt har den franske spissen spilt 140 offisielle kamper for klubben. Ingen utenlandsimporterte tenåringer har hatt en så vellykket Liverpool-karriere noensinne. Han var på banen i hele 42 kamper forrige sesong og er en etablert reserve bak den faste trioen.

Dette er de beste. De som kom nærmest i det å lykkes i Liverpool FC. 30 andre unge talenter kom aldri så langt som disse.

Managerne

Graeme Souness og de før ham gjorde ikke denne typen innkjøp. Man drev ikke med slikt i gamle dager.

Roy Evans gjorde tre slike kjøp i løpet av sine snaut fire år som manager, men få husker Stensgaard, australske Rizzo eller islandske Gudnason. Bedre gikk det ikke med de unge talentene som ble kjøpt inn da Gérard Houllier ankom i 1998: Mens franske Vignal fikk noen sjanser på venstrebacken, husker vel bare vi nordmenn at Frode Kippe en gang var Liverpool-spiller. Sjølund, Medjani og Le Tallec kom og gikk, mens Sinama-Pongolle ble litt lenger enn de øvrige – inntil hans tid også var ute.

Rafael Benitez lagde seg sitt eget akademi da han ble fratatt myndigheten over Akadamiet. Dessuten brukte han kjøp og salg av unge talenter som en forretning i forretningen: Slik skaffet han seg noen ekstra transfermidler. Konsekvensen var at hele 15 unge spillere fra andre land ble hentet til Liverpool mellom 2005 og 2008.

Den argentinske venstrebacken Insua huskes best, dels fordi han ble landslagsspiller som følge av godt spill i den røde trøya. Men karrieren på Anfield varte aldri veldig lenge, og da han forsvant røk han også ut av landslagsbetraktningen.

Verdt er det også å nevne Barcelona-talentet Dani Pacheco som kom til Liverpool i 2007, bare 16 år gammel. Han ble gående uten å få spille i seks år, og da han omsider kom seg videre, hadde han mistet både utvikling og omdømme, og fikk til slutt en middels karriere i ulike divisjoner i Spania. Senere er Pachecos skjebne blitt benchmark for unge talenter som går til store klubber uten håp om spilletid.

Roy Hodgson kjøpte spanske Suso, men brukte ham ikke. I motsetning til Pacheco hadde angriperen vett nok til å komme seg bort. Han fikk en fin karriere med AC Milan i Serie A og har fått kamper for Spanias landslag.

Brendan Rodgers hentet Yesil, Allan og Ilori – og altså Origi, som fortsatt er en del av førstelagsstallen til Klopp. Jürgen Klopps Marko Grujic har vært på lån siden han kom og blir trolig solgt i sommer.

De spillerne klubben sitter igjen med er altså de to nederlandske forsvarsspillerne Ki-Jana Hoever og Sepp van den Berg. Er det håp for dem?

Midtstopper-håp

Historien sier nei, men også ja: Nøkkelen er spilletid, og historien til eks-røde midtstoppere kan gi de to unge nederlenderne noe å drømme om.

Gabriel Paletta vendte hjem til Boca Juniors, gjorde deretter comeback i Europa med spill i Serie A og endte med å bli italiensk landslagsspiller. Mikel San José har nå spilt 400 kamper for Athletic Bilbao og har også fått landskamper for Spania. Antonio Barragan har spilt 15 sesonger i La Liga etter å ha forlatt Liverpool, blant annet for Valencia. Carl Medjani har også hatt en fin karriere.

Liverpool hadde en åpenbar teft for midtstoppertalenter på den tiden, men lot dem altså ikke få spilletiden de trengte. Van den Berg og Hoever kan representere noe nytt, hvis Jürgen Klopp vil la det skje. Som Dortmund-trener komponerte Klopp en helt ny forsvarsfirer med ungdommer og vant Bundesliga et par år senere. Denne sommeren er Dejan Lovren solgt og veien er ryddet. Kan det virkelig være håp?

Britiske ungdommer lykkes oftere

Kanskje det er enda større muligheter for den unge vingen Harvey Elliot. For historien viser at unge innkjøp fra andre britiske klubber har større sannsynlighet for å få en plass på Liverpools førstelag enn de ungdommene som hentes fra andre land. Antall britiske spillere under 20 år som har kommet til Anfield fra andre klubber, og blitt faste førstelagsspillere over tid, er riktignok også lavt. Men andelen er uansett langt høyere: Raheem Sterling, Joe Gomez og Jonjo Shelvey er de viktigste suksesshistoriene. På den andre siden finner vi alt fra Jack Hobbs (noen som husker ham?), den skotske stopperen Danny Wilson, Jordon Ibe og Dominic Solanke.

Er det mer effektivt å speide etter talenter på de britiske øyer enn å lete verden rundt etter en ny stjerne, i konkurranse med alle andre? Vi kan nærme oss et svar allerede kommende sesong.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket