fbpx
ødegaard
Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Spørsmålet har fått fornyet aktualitet.

Jan Åge Fjørtoft har besøkt Liverpool Echos podcast Blood Red to ganger i sommer. Begge gangene forteller Fjørtoft at Ødegaard valgte Real Madrid fordi den spanske hovedstadsklubben hadde et godt B-lag.

Men 26. august behandlet PFU, Pressens Faglige Utvalg, en klage fra Hans Erik Ødegaard. Far til Martin Ødegaard. Han hadde klaget inn VG.

Etter Football Leaks i november 2018, så skrev VG flere avslørende artikler om kontraktinngåelsen med Real Madrid. Hemmelige e-mailer og regneark dokumenterte nemlig en annen mulig teori på hvorfor Ødegaard til slutt valgte Real Madrid, og ikke Liverpool.

Men før vi forteller om dem, la oss spole litt tilbake. La oss kort skissere de faktiske forhold.

I januar 2015 hadde Martin Ødegaard akkurat fylt 16 år. Nå hadde han passert aldersgrensa for å signere for en europeisk klubb.

Han var brennheit denne vinteren. Alle ville ha ham. Han hadde vært på prøvespill i flere klubber. Blant annet i Liverpool. Favorittklubben hans. Norske Liverpool-supportere ventet i spenning. Skulle vi endelig få en ny norsk spiller til Liverpool.

Men Ødegaard skriver ikke under for Liverpool. Kanskje det ikke engang lå et tilbud der. Uansett var sjokket stort da media plutselig meldte at Martin Ødegaard hadde valgt Real Madrid.

Vi var mange som ikke skjønte denne overgangen. Ville han virkelig ikke til favorittklubben sin? Ok, vi innrømmer det gjerne, supportere er ofte mer romantiske enn spillere. Men til Real Madrid? Det var jo uforståelig.

Real Madrid er vel ikke en klubb for unge spillere? De lager ikke talenter. De kjøper dem. Real Madrid var jo galacticos. Barcelona hadde vært mer forståelig.

Men Ødegaard skrev under for de hvitkledde 22. januar 2015. Han ble ikke rød.

PFU behandler klagen

PFU avslo klagen til Hans Erik Ødegaard. Medlemmene i PFU forstod at det var ubehagelig for Ødegaard at VG avslørte private e-mailer og kontrakten. Men et enstemmig PFU kunne ikke se at VG hadde krysset noen presseetiske grenser. Heller ikke alvorlige faktafeil, mente PFU.

Så hva var det VG hadde skrevet da? Som Ødegaard klaget på.

Det viktigste var to ting. Det ene var lønnsbetingelsene for spilleren. Det andre var betingelsene for faren.

VG satt på dokumenter som viste at Martin Ødegaard ville tjene 10,5 millioner euro for en 3,5 års lang kontrakt med Real Madrid. Men VG satt også på dokumentasjon som viste at Hans Erik Ødegaard ble tilbudt 30 millioner kroner da sønnen signerte.

Et engangsbeløp på ca. 27 millioner kroner. Samt en årslønn på en million kroner i tre år. For å være trener for et lag med 11-åringer. Alevin B. Det var ti ganger så høy lønn som de andre trenerne knyttet til laget. På den tiden behersket heller ikke Hans Erik Ødegaard spansk, hevdet VG.

Det er viktig å presisere at noe av beløpet skulle tilbakebetales hvis far Ødegaard ikke fullførte kontrakttiden. Det er også viktig å skyte inn at Hans Erik Ødegaard ikke ville at sønnens inntekter knyttet til såkalte image rights skulle plasseres i et skatteparadis. Han takket nei av “etiske grunner”, forteller dokumentasjonen.

Da kan vi returnere til spørsmålet. Hvorfor vraket Ødegaard Liverpool?

Her er det umulig å konkludere, kun spekulere. Fjørtoft fortalte i Blood Red at han satt i stua til Ødegaard og selv ga råd om å velge Real Madrid. Og kongens lag hadde jo vitterlig et godt B-lag.

Men det må også kunne hevdes at 10,5 millioner euro var en god avtale for en norsk 16-åring. I tillegg kan man også hevde at kontrakten med Real Madrid også ble lukrativ for Hans Erik Ødegaard.

Det blir spennende å se om Ødegaard havner i Liverpool etter hvert. Etter et godt låneopphold i San Sebastian, så er den norske juvelen tilbake i Madrid. På jakt etter startplass.

Om familien avslutter sin boikott av VG gjenstår også å se.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket