fbpx
jota guendouzi
Foto: MDI / Shutterstock.com

Hvorfor kjøpte Liverpool Diogo Jota og ikke Timo Werner?

Det er flere grunner til at Liverpool til slutt endte opp med portugisiske Jota og ikke tyske Werner.

La oss først avklare premissene for gjennomgangen her. Vi forsøker å se dette fra Liverpools side. Det kan godt være at grunnen til at Werner-overgangen ikke ble fullført, var at spilleren ikke ønsket det. Men Liverpool kan også ha hatt gode grunner for å droppe interessen for Werner, og til slutt signere Diogo Jota for litt over 40 millioner pund.

Vi tror ikke at kvaliteten og spillestilen til de to spillerne er viktig i denne sammenheng. Begge spillere har kvalitet, og begge spillere har egenskaper som ville ha passet Liverpool.

Vi tror Liverpool til slutt droppet Werner og heller signerte Jota, fordi det var økonomisk fornuftig.

Vi vet at de aller fleste klubber i Europa vil ha problemer med finansene også i månedene som følger. Signalene fra England i går var tydelige. Det vil mest sannsynlig ta lang tid før publikum kan slippe inn på arenaene igjen. Og mye lenger enn man håpet på før sommeren.

Hvor mye taper Liverpool på tomme tribuner?

Liverpool taper ca. £3 millioner på hver kampdag uten publikum. I rene kampdagsinntekter.

Ti kamper uten tilskuere tilsvarer altså et tap på 30 millioner pund.

Til nå har Liverpool spilt fem kamper på Anfield uten publikum. Det er £15 millioner tapt.

Hvis det ikke blir spilt fotball med publikum på de neste seks månedene, som er et foreløpig worst case scenario, så kan det dreie seg om 12-13 seriekamper, tre-fire CL-kamper og anslagsvis 2-3 cupkamper. Det kan med andre ord dreie seg om tap på rundt 60 millioner pund, bare i kampdagsinntekter. Til sammen 75 millioner pund hvis en inkluderer kampene som har vært spilt uten publikum til nå.

I et slikt økonomisk klima, så må en selvkostklubb som Liverpool finne fornuftige finansielle løsninger.

Men hva har dette med Jota kontra Werner å gjøre? Spillerne kostet jo omtrent like mye.

Avtalen med Jota var gunstig

I utgangspunktet så virker prisene å være temmelig like. I følge Transfermarkt så betalte Chelsea 49 millioner pund for Timo Werner. Liverpool betalte Wolverhampton 41 millioner pund. Begge summene uten eventuelle klausuler, sign on fee og agenthonorarer. Vi forutsetter at Liverpool måtte ha betalt omtrent det samme for Werner som Chelsea gjorde.

Det er altså en viss forskjell på summene, men ikke så mye at det var denne prisforskjellen alene som tippet det hele i retning Jota til slutt.

For vi må også se på andre finansielle faktorer.

Avtalen med Jota må ses i sammenheng med det samtidige salget av Ki-Jana Hoever til samme klubb. Det kan synes som om begge transfersummene var litt blåst opp. 45 millioner pund for Jota og 13,5 millioner pund for Hoever (begge summene med innfridde klausuler), virker høyere enn antatt markedsverdi. Med dette så kan Wolverhampton klare kravene til FFP, og Liverpool fikk utformet en betalingsplan for Jota som passet klubben i det økonomiske landskapet den befinner seg i.

hoever
Oleksandr Osipov / Shutterstock.com

Denne utformingen av avtalen er i seg selv en grunn til at Liverpool til slutt endte opp med Jota. Liverpool skal nemlig kun betale 10% av overgangssummen det første året. Liverpool regner med at inntektene vil stige utover i 2021, fordi de forventer at publikum da vil være tilbake på tribunene.

Vi så den samme utformingen av avtalen med Bayern München da vi hentet Thiago. Liverpool betaler lite det første året. Klubbens likviditet er altså preget av pandemi-situasjonen i Europa.

Ville Liverpool fått den samme avtalen med RB Leipzig? Tja, neppe, Leipzig har ikke de samme økonomiske utfordringene som Wolverhampton. Wolverhampton sliter altså med FFP, og i august i år så inngikk klubben en avtale med UEFA som får konsekvenser for klubbens aktivitet på transfermarkedet.

Lønnen til Werner var for høy

Den kanskje viktigste årsaken til at Liverpool til slutt endte opp med å signere Jota, og ikke Werner, er likevel lønn.

Lønn er ofte underkommunisert når eksperter, journalister og fans diskuterer priser på spillere. Alt dreier seg om transfersummen. Men klubbene har selvsagt et annet fokus. De må se hele bildet. Selve kjøpesummen er bare én faktor. Det finnes flere. Agenthonorar, sign on fee osv. Men den viktigste enkeltfaktoren utenom kjøpesum er som regel lønn.

Hvor mye er lønnen til Werner og Jota?

Det er umulig å vite sikkert for utenforstående. Men noen ganger kommer summene ut likevel. Klubben kan fortelle det, spilleren kan fortelle det, agenter kan fortelle det. Det er mange mulige kilder for avsløringene.

timo werner
Vlad1988 / Shutterstock.com

I følge Sportekz, som har spesialisert seg på å lage oversikt over lønningene til spillerne, så vil Diogo Jota tjene £90 000 i uka i Liverpool, en dobling av lønna i Wolverhampton.

Hvor mye tjener så Werner i Chelsea? Her har anslagene variert mer. Express melder om at lønna til tyskeren kan ligge på opp mot £170 000 i uka. Men nevnte Sportekz er noe mer edruelig. De mener at grunnlønna vil ligge på £120 000 i uka.

La oss anta at det laveste anslaget er nærmest sannheten. Begge spillere har jo sikkert en rekke add ons i kontrakten sin. Da vil forskjellen på lønningene til spillerne være på £30 000 i uka. I løpet av fire år tilsvarer det over 6 millioner pund i forskjell. Og det med det laveste anslaget på lønnsforskjell.

Hvis Express har riktig, og forskjellen ligger på nærmere £80 000 i uka, så vil lønnsforskjellen på spillerne ligge på mer enn 16,5 millioner pund i løpet av en fireårsperiode.

Det totale regnestykket

Werner kostet altså anslagsvis 8 millioner mer enn Jota. Videre så var nok avtalen med Jota blåst opp med ca. 5 millioner pund (altså at begge klubbene fikk ca. 5 millioner mer for Hoever og Jota, som gikk hver sin vei, enn reell markedsverdi). Til slutt kommer altså en lønnsforskjell på minimum 6 millioner pund.

Med andre ord så kostet Timo Werner anslagsvis £19 millioner mer enn Diogo Jota totalt sett.

Og hvis de høyere estimatene på Werners lønn er korrekt, så vil forskjellen i totalpris på spillerne være på over 30 millioner pund.

Nå kan det også være andre årsaker til at Liverpool ikke gikk for Werner og i stedet for valgte Jota. Jürgen Klopp er for eksempel opptatt av hvordan spillere er som person. Men at økonomi også kan være en faktor i disse krisetider, er nok hevet over enhver tvil.

Kilder: Transfermarkt, Sportekz, Express, Guardian, Liverpool Echo

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket