fbpx
Foto: AP Photo/Rui Vieira/NTB
Jota ble Liverpools fjerde dyreste spiller under Klopp. Det skaper forventninger. Hva er det Jota har som gjør at klubben er villig til å gi opp mot 45 millioner pund for ham?

Klopp skrøt uhemmet av portugiseren på Liverpools egen nettside lørdag. Han pekte på flere spennende sider ved 23-åringens spill.

Vi henter Diogo av så mange grunner, begynte Klopp med.

Han vil gi oss så mange muligheter, så mange valg. Han er kun 23, så han er ikke et ferdig produkt, men potensialet er stort. Han har fart, han kan kombinere, han kan forsvare, han kan presse. Han kan spille i flere posisjoner framme. Dessuten har han ærgjerrigheten og lysten til å bli bedre, viljen til å utvikle seg.

Klopp var full av superlativer om den tidligere Wolverhampton-spilleren. Men hva er det Liverpool-fansen kan forvente seg? Vi gir dere noen nøkkelpunkter.

Det viktigste å vite om Jota

 • Han har 33 seriemål for Wolverhampton de tre siste sesongene, 16 i Premier League, 17 i Championship.
 • I 2019-2020 så spilte han 48 kamper for Wolves. Han scorte 16 og assisterte ytterligere 6.
 • Han har ikke samme rykk som Salah og Mané. Men som vi har sett i tilfelle med Fabinho – det fysiske teamet i Liverpool kan klare å trene opp lårmuskulaturen for å skape mer speed.
 • Han har meget god ballkontroll. Han bruker styrken og balansen i kroppen til å holde motspillere unna, han mister veldig sjelden ballen.
 • Jota hadde 3 suksessfulle driblinger per kamp i 2019-2020, mer enn noen Liverpool-spillere.
 • Han fikk 2,4 frispark per kamp, mer enn noen Liverpool-spillere. Han er altså en spiller det er vanskelig å ta fra ballen.
 • Han er flink til å gå innover i banen, og kan kombinere med back som kommer i rommet på yttersiden, og medspillere i og rundt boksen. Han kan med andre ord kombinere med Robertson blant annet.
 • Jota hadde 6,1 ballberøringer i feltet per kamp i forrige sesong, mer enn noen andre Wolves-spillere. Dette er færre enn Liverpool-angriperne, men så spiller jo Wolves en annen fotball også. Klart mer overgangsbasert. I Liverpool vil derfor dette tallet trolig stige radikalt, for ballkontrollen til Jota er jo så god.
 • Han står med 3,5 skuddskapende aksjoner per kamp. Mest i Wolverhampton. Likt med Salah og Mané.
 • Han kom altså til målsjanser selv og la opp til andre. Hans kombinerte XG+XGA (expected goals assist) var på 0,53 i fjor. Mest i Wolves. Hadde vært en 4. plass i Liverpool.
 • 84% av skuddforsøkene til Jota er innenfor boksen. Han er altså vant til å være tålmodig. Det kan komme godt med i Liverpool, der antall skuddforsøk utenfor 16-meteren har gått betraktelig ned de siste to-tre årene.
 • 82% pasningssikkerhet de to siste årene i PL. Enda høyere på landslaget. Det er svært gode tall til angriper å være.
 • Jota presset ballfører 22,6 ganger per kamp i 2019-2020. I Liverpool hadde kun Keita høyere tall. Med flere gode press-spillere rundt seg i Liverpool kontra i Wolverhampton, så kan man forvente enda flere ballerobringer i rødt enn i oransje.
 • Han er flink med begge beina. Kun 14 andre PL-spillere brukte sitt andre bein mer enn Jota i 2019-2020. Både pasninger og skudd. Av Jotas 16 Premier League-mål er halvparten med venstrebeinet. Jota er høyrebeint.
 • Jota er nesten aldri skadet. Kun én gang har han stått over mer enn to kamper på rad.
 • Han er flink til å løpe med ball i beina, han er faktisk en av de spillerne som er like rask med ball som uten. Han sprang 210 meter med progressive løp per kamp i fjor. Altså “skapende” løp med ball. Kun sju andre midtbane- og angrepsspillere i PL løp flere progressive meter.
 • Jota avslutter 25% svakere enn en kunne forvente ut fra dybdetallene. Så her har trenerteamet noe å jobbe med.
 • Han har også bare 1 key pass per kamp. Det er lavt til å være et topplag. Særlig når man ser hvor ofte han kommer i farlige posisjoner. Men på den annen side så vil Liverpool fylle opp farlige områder med langt flere spillere enn Wolverhampton, så vi kan forvente en bedring i disse tallene bare ved at han spiller i Liverpool.

Oppsummering

Det er altså en svært spennende spiller som Liverpool har hentet. Han er god med ballen, han har god balanse og kroppskontroll, og han mister ballen sjelden. Jota treffer ofte på pasninger. Han er anvendelig og kan spille i alle posisjoner framme. Han er en intens press-spiller. Liverpool må spesielt jobbe med å forbedre akselerasjon og avslutteregenskaper.

Så må vi ikke glemme at Jota bare er 23 år. Også han må gjennom en utvikling. Men hans vilje til å lære er visstnok høy, han tenker fotball 24 timer i døgnet. Læringskurven hans i Liverpool kan med andre ord bli bratt. Særlig med tanke på at Liverpools måte å angripe på trolig gir bedre forutsetninger for Jota enn det han fikk i Wolverhampton.

Foreløpig så er Jota et alternativ til de tre essene våre framme. Men på sikt kan han også bli et av essene selv. For Jota er et signalkjøp for framtida. Det peker fram mot det som kommer. Men hvem vet, kanskje Jota blir ett ess allerede i 2020-2021. En kortstokk har jo som kjent fire ess.

Kilder: Smarterscout, SBNation. Whoscored

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket