fbpx
dijk klopp
Foto: Jason Cairnduff/Pool via AP/NTB

Huset er ferdigmalt

Hva kan egentlig Liverpool forbedre?

I fem år har Liverpool vært et oppussingsobjekt. I fem år har Jürgen Klopp og FSG i realiteten bygget et nytt hus. De har skiftet bekledning, lagt ny parkett, satt inn nye vinduer. Utvendig har huset skiftet farge. Klopp har både grunnet og malt tre lag. Så hva gjenstår? Kanskje litt flikking på en list, kanskje et ekstra strøk under en av mønene. Men i det store og hele fremstår Liverpool som et fullført prosjekt. Huset er ferdigmalt.

Arteta holder fortsatt på med første strøket.

Jeg tror vi må ha klart for oss hvor stor avstand det er mellom disse to klubbene nå. Der Arsenal gjennom store deler av Premier League-æraen har ligget minst et hestehode foran Liverpool, er rollene nå snudd. Liverpool er per nå en bedre drevet klubb enn Arsenal rett og slett.

Kontinuitet på ledersiden, kontinuitet på trenersiden, oppbygging av medisinsk apparat, kvaliteten på stallen, innarbeiding av spillestil. Liverpool ligger foran sin rival fra Nord-London på felt etter felt.

Det var en ydmyk Mikel Arteta som måtte konstatere dette i intervjuet etter kampen. Han måtte bare vedgå at de foreløpig er et stykke bak Liverpool. Liverpool er mer komplett. Arteta holder fortsatt på med å skifte rørsystemet og tapetsere barnerommene.

Og bare for å ytterligere sette gårsdagens kamp i perspektiv, det var ikke et dårlig Arsenal vi møtte i går. Det var ikke et Arsenal ute av form. The Gunners kom fra ni strake seire. De var stinne av selvtillit og troen på egne evner. De har slått lag som Manchester City og Chelsea. De slo også Liverpool i juli, selv om de var heldige ved den anledning.

I går slapp ikke Arsenal unna. De ble dominert gjennom 90 minutter. Arsenal fant ikke ut av Liverpools press-mønstre. Nesten alt av pasningskanaler og vinkler ble sperret. De klarte derfor sjelden å spille seg ut bakfra. Og de gangene de klarte det, var de ofte upresise, slik at Fabinho og midtstopperne kunne plukke baller som plommer på høsten.

Kun i enkeltøyeblikk mistet Liverpool konsentrasjonen, og da ble det farlig. Lacazette fikset 0-1, fordi van Dijk sov i forkant og Robertson mislyktes med klareringa. Vi så også øyeblikk der presset på ballfører forsvant og der linja bak ikke var rett nok. Men da kunne Liverpool stole på Alisson.

På tross av disse enkeltøyeblikkene klarte ikke Arsenal å utfordre tilstrekkelig for å hamle opp med Liverpool. I likhet med Chelsea i forrige runde så ble Arsenal dominert. Både Lampard og Arteta satt på skolebenken rett og slett. Laget var på banen for å lære. Og begge managerne er ydmyke nok til å både erkjenne det og fortelle om det. Work in progress.

Arteta kunne nok også ha planlagt kampen annerledes. Arsenal klarte ikke å begrense van Dijk i oppspillsfasen. Arsenal burde ha spilt flere langballer enn de gjorde, forsvaret ble fanget i garnet for ofte. I tillegg klarte de ikke å involvere Aubameyang i spillet.

Så Arteta må tilbake til tegnebrettet, studere hvor han er i renoveringsarbeidet. Så må han finne fram malerkosten.

Klopp derimot må kjenne på en voldsom stolthet. Med relativt begrensede midler har han pusset opp et hus som har mangedoblet seg i verdi. Huset ser så ferdigstilt ut.

Nøkkelklart.

Spillerne blomstrer. Trygge på spillemønstrene, stinne av selvtillit, genuin tempokontroll, full balanse, komplett verktøykasse. Jeg vet ikke hvor mange som tenkte på det underveis i kampen, men Liverpool manglet altså både Henderson og Thiago i går. Noe frykt må jo det skape hos Solskjær, Guardiola og co.

Det eneste skåret i gleden er at publikum ikke får være på Anfield og se dette laget i sin prime time. Anfield er et fort med og uten publikum. Ingen tap i serien siden april 2017. 38 seire på de siste 41 kampene er nesten like kokos. Og nå får altså publikum ikke se dette. Men jeg håper jubelen når fram til spillerne på andre måter. Jeg håper de vet hvor verdsatt de er. Hvor mektig imponert vi er.

I dag står Arteta på taket og bytter ut takstein. Klopp har funnet fram skrutrekkeren, han må stramme en skrue.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket