fbpx
bielsa leeds
Foto: Maxisport / Shutterstock.com
I morgen tar Liverpool i mot Leeds på Anfield. Det blir et møte mellom to monarker. To byhelter. Klopp ønsker Bielsa velkommen.

Klopp er en spesiell manager. Han leder ikke bare et lag som mange andre managere. Han bærer også en hel klubb på sine skuldre. Vi må faktisk strekke oss enda lenger. Klopp leder ett folk, en stamme, en halv by.

Dette gjør tyskeren helt unik. Han har satt dype spor etter seg i Liverpool allerede. Ikke bare har klubben vunnet Champions League og Premier League. Back on the perch. Men han har fremfor alt endret en kultur. Han har bragt stoltheten og håpet tilbake til en by som sliter med arbeidsledighet, barnefattigdom og andre sosiale utfordringer. Si hva du vil om Guardiola, Mourinho og Rodgers. Gode managere, bevares. Men evnen å få med seg en hel by – vel, en halv da – den har de ikke.

Det er kun én annen manager i Premier League som har den samme statusen i sin hjemby. Marcelo Bielsa. El Loco. Den gale.

Han ble signert i juni 2018 og har tatt laget, klubben, fansen og byen med storm. For ikke bare har Bielsa overrasket motstanderen med taktiske nyvinninger. Ikke bare har han ført ærverdige Leeds tilbake til Premier League. Han har i tillegg erobret og endret en bykultur, en stemning.

I likhet med Klopp har han gitt byen og fansen håp.

Fotball betyr så mye

Leeds og Liverpool deler mye. Begge er blant Englands største byer. Begge er klassiske arbeiderbyer. Begge har slitt med fraflytting, arbeidsledighet og sosiale vanskeligheter i kjølvannet av globaliseringa. I Liverpool kom containerne og gjorde mange havnearbeidere overflødige. I Leeds ble mange oppsagt da klesindustrien ble flyttet til østen. Men begge byene har også reist seg opp i knestående etter den store nedturen på 1980-tallet. Liverpool nøyt godt av EU-midler og status som Europeisk kulturby i 2008. Leeds har i dag et ganske bredt spekter av inntektskilder. I tillegg deler byene en glødende interesse for fotball. Byene puster fotball.

Derfor betydde det så mye for så mange da Leeds endelig rykket opp til Premier League igjen. 16-års natta var over. Det er blitt morgen. Det er lys i rommet. Det er på tide å stå opp. Marcelo Bielsa er mannen som skrudde på bryteren.

Hvem er Marcelo Bielsa

Marcelo Bielsa er en pussig karakter. Han er sær, men særdeles karismatisk. I likhet med Klopp er han en menneskefanger. Han når ut til mennesker. Han ser dem og blir en del av dem. Dette er en x-faktor. Ikke alle har denne evnen. Og det kan ikke læres.

Bielsa bergtok byen umiddelbart. Det første han gjorde var å ta med seg spillerne ut av treninganlegget. Han ga de noen søppelsekker, og ba de å plukke søppel. Spillerne skjønte lite. Forbipasserende skjønte heller ingenting. Leeds-spillerne plukket søppel langs veien midt på formiddagen. I tre timer plukket de. Bokser, sneiper, kartonger. Så tok Bielsa spillergruppa med seg tilbake til treningsanlegget. “Nå har dere plukket søppel i tre timer. Det er hvor lenge mennesker i denne byen må jobbe for å få råd til å se dere spille hver helg. Glem aldri det.” Spillerne glemte ikke dette. Og selvsagt ble Bielsa fansens favoritt.

Han er så populær at en av bestselgerne i supporterbutikken i Leeds er en blå bøtte. The blue bucket. Marcelo Bielsa sitter nemlig ofte på en blå bøtte når han ser kamper på Elland Road. Du vet du har erobret en by når byens innbyggere kjøper de samme blå bøttene. Da er du kongen.

Der sitter han alene. Funderende. For Bielsa er også en taktiker av rang. Hans innovative 3313-formasjon er blitt viden kjent, og Pep Guardiola har Bielsa som en av sine læremestere og idoler.

I tillegg er Bielsa fotballgal. Han spiser fotball. Han drikker fotball. Han tenker på fotball om dagen og drømmer om fotball om natta. Fotball er alt. Han blir aldri lei. Under fotballpausen i vår satt han og studerte U19 spilleren Alfie MacCalmont i nitten timer. I tidligere klubber så fikk han installert en seng på kontoret, stående ved siden av alle datamaskinene og notatbøkene sine. Det var ikke få netter han sov over på kontoret.

Han går også langt på andre områder. Han elsker å vinne. Noen ganger tar vinnerskallen helt over.

I 2018-2019 så viste Bielsa sitt sanne janusansikt

I 2018-2019 kjempet Leeds om opprykk. Derby gjorde det samme. Før klubbene skulle møtes i et avgjørende oppgjør, så oppdaget banemannskapet på treningsanlegget i Derby en mann som ikke pleide å være der. Han snoket rundt treningsbanen. Dette viste seg å være en spion fra Bielsas team. Bielsa la kortene på bordet, sa unnskyld og klubben fikk en bot på to millioner kroner for usportslig oppførsel.

Bielsa innrømmet videre at han hadde hatt en spion på alle treningsanleggene i Championship denne sesongen.

Men Bielsa er også lunefull. Det kan gå begge veier. For ikke lenger etter Derbygate så skulle Leeds møte Aston Villa, en annen opprykksrival. Oppgjøret var enda viktigere enn kampen mot Derby.

Først scorer Leeds et svært omdiskutert mål. En Aston Villa-spiller ligger skadd, og det ser ut som om Leeds skal spille ut ballen. Aston Villa-spillerne skrur av bryteren. Men så angrer tydeligvis Leeds seg. De utnytter muligheten og setter inn 1-0 med perplekse Villa-spillere som vitner. Kaoset bryter ut. Villa-spillerne er rasende. Men målet blir stående.

Dette er likevel ikke kampens høydepunkt. For det som nå skjer skulle ta det hele til nye høyder. Bielsa kaller til seg et par spillere og gir sine beskjeder. Disse gir så beskjeden videre. Da dommeren blåser i gang, så står alle Leeds-spillerne stille (selv om en svenske selvsagt ikke forstod beskjeden). Leeds lar Aston Villa score. Kampen endte 1-1. Aston Villa rykket etter hvert opp. Leeds gjorde det ikke.

Det er likevel slikt som skaper en helt, en konge av byen. Nå har han også skrevet under en ny kontrakt med Leeds. Glorien blir ikke mindre av det. Og Bielsa er virkelig kongen av Leeds nå. Nå skal han møte en annen konge. Jürgen Klopp. Kongen av Liverpool.

Velkommen til Anfield, Marcelo Bielsa.

LES OGSÅ

Del dette:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Legg inn en kommentar

Shopping Basket